En fantastisk terrengsesong i 2022

For første gang har Norge fem mannlige ryttere rangert blant de 80 beste i hele verden, uavhengig av alder, etter en knallbra sesong. Dette til tross for å ikke ha stilt på verdenscupene som ble arrangert i USA og Canada, og med det har hatt færre muligheter til å opparbeide seg de viktige UCI-poengene som avgjør hvor på rankinglisten man havner.

Med så bra resultater kvalifiserer Norge seg til flere OL-plasser når det skal arrangeres OL i Paris sommeren 2024. Laget jobber knallhardt for å få enda flere plasser slik at enda flere ryttere kan få muligheten til å sykle OL og har dette som et stort mål. Under kan man lese om hvordan rytterne har gjort det i løpet av sesongen, om hvordan de ulike rittene har gått og hvordan Norges Cykleforbund jobber for å utvikle verdens beste terrengsyklister.

Norges Cykleforbund har en langsiktig plan om å utvikle ryttere til det ypperste internasjonale nivå, og for 2022-sesongen var det både et «World Cup-lag» bestående av de 10 beste rytterne i landet, og et «Utviklingslag» med fokus på å utvikle de nest beste juniorene, U23-rytterne og elite-rytterne. Med fokus på å kvalitetssikre og forbedre landslaget, samt å sikre ettervekst og hindre frafall i en kritisk alder, ble de to nivåene av landslag etablert. Gjennom året har det blitt arrangert trenings-samlinger og sosiale sammenkomster som har vært med på å utvikle hele gjengen, samt skapt et positivt og motiverende miljø.

 

Årets landslag:

Årets landslag har bestått av ti ryttere, hvor fem av dem har holdt seg skadefri og friske gjennom store deler av sesongen og dermed fått vært med på de verdenscupene og mesterskapene landslaget har dratt på. Dette har vært en kvinnelig elite-rytter, tre herrer i elite-klassen og en U23-rytter. Disse har også sparket godt fra seg. Disse rytterne er Ingrid Bøe Jacobsen fra Halden CK, Emil Hasund Eid fra Kloppa Off Road Cykleklubb / HUNTON HARD ROCX, Mats Tubaas Glende fra Soon CK, Knut Røhme fra Romeriksåsen SK og Ole Sigurd Rekdahl, også fra Halden CK. I tillegg til disse har Erik Hægstad fra Lillehammer CK kjørt de fleste verdenscupene i regi av sitt profflag, nemlig KMC Orbea. Les mer om landslagsrytterne våre HER.

I tillegg til de fem har flere fått blitt med på tur som en del av landslaget og fått prøvd seg i det store utland i løpet av sesongen. Dette har vært en varierende gjeng bestående av både jenter og gutter i U23 og juniorklassene. Noen av disse har vært Hedda Brenningen Bjørklund fra Lillehammer CK, Oda LaForce fra IF Frøy, Lisa Kristine Jorde fra Tangen Watt og Oksygen Cykleklubb, William Høines Larsen fra samme klubb, Sondre Rokke fra IF Frøy, Jonas Kind Høydahl fra Sande Sportsklubb, Martin Farstadvoll fra IF Frøy og Sivert Ekroll fra Tangen Watt og Oksygen Cykleklubb.

 

Noen av resultatene denne sesongen:

Kort oppsummert har terreng-gjengen oppnådd mange bra resultater i løpet av sesongen, blant annet:

Junior:

  • Seier i årets første Junior Series i Marseille
  • 4. plass Junior Series i Nove Mesto
  • 13. plass i Europamesterskapet for kvinner junior
  • Nordisk mester i begge klasser
  • 17. plass i Verdensmesterskapet for kvinner junior
  • Syvende og tiende plass i Verdensmesterskapet for menn junior
  • Flere pallplasser i andre UCI-ritt

 

Senior:

  • Uoffisielt topp tre av alle lag i eliteklassen for herrer under verdenscupen i Nove Mesto
  • 34. plass under verdenscupen i Sveits for damer elite
  • Flere topp 30 plasseringer i verdenscupen
  • Nordisk mester i herreklassen
  • 17. plass i Verdensmesterskapet i kortbane for kvinner elite
  • 24. plass i Verdensmesterskapet for kvinner elite
  • 22. plass i Verdensmesterskapet for menn elite, samt flere topp 40-plasseringer
  • Flere pallplasser i andre UCI-ritt

 

U23:

  • 6. plass i årets første UCI ritt i Spania for kvinner
  • 13. plass i verdenscupen i Sveits for menn
  • 11. plass i Verdensmesterskapet for menn
  • Tiende plass i årets siste verdenscup for menn

 

Under kan man lese mer detaljert om de ulike rittene gjengen har deltatt på i løpet av året, og litt om hvordan de jobber målrettet mot å stadig ta nye steg på sykkelen.

 

Oppsummering av sesongen:

Allerede i februar startet sesongoppkjøringen for alvor for landets beste syklister, og det var duket for den årlige treningssamlingen i Benidorm, Spania. Dette er en samling som flere får gleden av å være med på, og det er ikke uvanlig at hotellet blir fullt av syklister disse to-tre ukene i februar. Ved at denne samlingen er fast og datoer publiseres lenge i forkant tar gjerne klubbryttere seg turen nedover, og får være med på øktene til landslaget. I tillegg til dette er gjerne Norges Toppidrettsgymnas (NTG) der, og sørger for enda flere ryttere på øktene. På denne måten sørger man for matching, både for landslagsryttere, men også for andre, hvor landslagstrener og landslagssjef er med. Det er årlig en svært sosial samling med fokus på sykkelglede og komme i gang litt etter vinteren, og er en stor motivasjon for mange av rytterne i Norge. Her får man sammen delt mange timer på sykkelen, noe som knytter alle veldig tett sammen. De som ikke er på landslaget har her muligheten til å vise seg litt frem, samtidig som de får noe å strekke seg etter og ser hvor nivået ligger på norgestoppen. Etter to-tre uker med knallhard trening ble samlingen avsluttet med årets første ritt for landslaget. Med mye trening i beina var det stor spenning knyttet til hvordan rytterne ville prestere. Mange av rytterne presterte veldig bra, og årets første UCI-ritt startet med seier til Martin Farstadvoll i juniorklassen. Like etterpå kjørte Hedda Brenningen Bjørklund inn til en solid sjetteplass i U23 klassen for kvinner, mens William Høines Larsen ble 17 i U23 klassen for menn. Les mer om rittet og samlingen HER.

Før verdenscupen startet for alvor fikk landslaget kjørt en rekke gode internasjonale ritt, blant annet UCI Junior Series i Marseille i Frankrike hvor Martin Farstadvoll nok en gang gjorde rent bord, og Bundesliga i Tyskland hvor samtlige herreryttere ble topp 14. Laget viste god form og man skjønte allerede her at dette kom til å bli en fantastisk sesong for det norske landslaget. Disse to rittene kan du lese mer om HER.

Mellom rittene ble det holdt landslagssamlinger for både verdenscup- og utviklingslag. Her var hele 26 ryttere invitert. En innholdsrik samling med variasjon i langtur, teknikk og hardøkt, hvor gjengen ble enda bedre kjent. De gode resultatene rytterne har fått igjennom hele sesongen er utvilsomt også på grunn at et samhold innad i landslaget og et felles mål om at alle skal ha det så bra som mulig når de sammen jobber mot deres store mål; nemlig å bli verdens beste terrengsyklist. Samlingen og innholdet på denne kan leses mer om HER.

Verdenscup-sesongen startet for landslaget i Albstadt i Tyskland, hvor det var sju ryttere som fikk være med. Det ble en hard start på verdenscupen for gjengen, men de tok med seg mange bra erfaringer som uten tvil bidro til de knallsterke resultatene som ble sanket inn senere i sesongen. Mer informasjon om rittene finner du HER.

Allerede helgen etter stod nye sjanser for tur og det var klart for landslagets andre runde i verdenscupen, denne gangen i Nove Mesto i Tjekkia. Laget fra forrige verdenscup var med, i tillegg til fire juniorer. Her blir elitegutta uoffisielt topp tre av alle lag, og gjør store fremskritt fra forrige ukens ritt. I U23 klassen for menn ble Ole Sigurd Rekdahl 31 av 160 startende ryttere, mens Ingrid Bøe Jacobsen ble til slutt nummer 40 i eliteklassen. I juniorklassen fikk vi nok et godt resultat, med en sterk fjerdeplass for Sivert Ekroll! Et ritt som var med på å bygge opp gjengen og inspirerte til å gønne på videre. Les mer om gjengens prestasjoner HER.

Før årets europamesterskap og verdensmesterskap ble det arrangert et norgesmesterskap i sprint, kortbane og rundbane på Lillehammer i starten av juni. Her var det landslagsrytterne som stakk av med samtlige gullmedaljer, til tross for at knallsterke Tobias Johannessen fra Uno-X som virkelig har vært i vinden på landevei den siste tiden, ga alt han hadde og virkelig prøvde å rappe en medalje fra terrenggjengen. Alle rytterne viste god fremgang, som lovet godt for siste del av sesongen.

De tre rytterne som deltok i europamesterskapet for ryttere under 23 år endte alle topp 20. Dette var starten på en rekke knallgode ritt for flere av rytterne, både nasjonalt og internasjonalt, som stadig presterte til personlig beste resultat. Ole Sigurd Rekdahl ender sesongen med tre utrolig bra verdenscup ritt, og klatrer stadig oppover resultatlisten. Fra 13. plass i Lenzerheide til 11. plass i VM og til slutt topp 10 i Val Di Sole i Italia.

Verdensmesterskapet i rundbane ble en opptur for de fleste rytterne på landslaget. Helgen startet med juniorenes ritt, hvor de norske fargene var å se langt fremme, nok en gang. Lisa Kristine Jorde gir alt og krysser målstreken som nummer 17. Med over 70 jenter på start, og med startnummer 46 er dette uten tvil et resultat å være fornøyd med! Like etter jentene kom i mål var det gutta sin tur til å gi jernet. Her var det Martin E. Farstadvoll og Sivert Ekroll, som har byttet på å ta seierne på nasjonale ritt gjennom hele sesongen, i tillegg til Jonas Kind Høydal som stod til start. Nok et fantastisk ritt av juniorene endte med syvende, tiende og 44. plass på de norske juniorguttene. Mer om rittet kan du lese HER. Resten av helgen bød på utrolig stemning og spenning langs løypene, og det var helt fantastisk å se hvor stort terrengsykling faktisk er i utlandet. Ingrid Bøe Jacobsen tar ledelsen under elite kvinner sitt kortbaneirtt, og viser at lille Norge har noe å gjøre i verdenstoppen i terrengsykling. Resten av elitegjengen kjører også et godt rundbaneritt, med Emil Hasund Eid som beste norske rytter i mål på 22. plass. Les mer om det fantastiske verdensmesterskapet HER.

Sesongens siste verdenscup-ritt ble også en stor suksess og gjengen viste nok en gang hva de er gode for. Ole Sigurd Rekdahl tar sin første topp ti plassering i verdenscupen for menn under 23, og har vist en stigende form gjennom hele sesongen. Med nok et bra løst ritt tar han med seg masse motivasjon hjem før årets siste Norgescup. Her klinket også Emil Hasund Eid til, nok en gang, og ender til slutt på en fantastisk 23. plass for menn elite.

 

NorgesCup Terreng:

For å oppnå disse resultatene har de nasjonale rittene, med Norgescup i spissen, vært utrolig viktig. Årets Norgescup har bestått av elleve ritt, fordelt på fem helger rundt om i landet. Sesongen startet på Sørlandet med Vigrestad SK som arrangør, vi hadde to flotte ritt i Trondheim etter sommerferien, har hatt stor suksess og mange deltakere på rittene som arrangeres på Østlandet og sesongen ble avsluttet nå i Brumunddal. Variasjonen av arrangører og ikke minst lokasjonen til rittet gjør at enda flere har mulighet til å være med på rittene og gjøre det de liker aller best. Her har alle Norges rytterne, fra gutter og jenter 6 år til elite-nivå, fått konkurrere mot andre på sin alder og motivert hverandre til å bli enda bedre syklister. På rittene samles terrengsykkel-Norge, og på samme måten som de yngste syklistene heier sine forbilder i mål, heier også de eldste frem de yngste. En flott arena for utviklingen av norsk sykkelsport, med mye synlighet. Mer om rittene og hvordan de har gått kan du lese her:

NorgesCup 1+2

NorgesCup 3+4+5

NorgesCup 6+7

Norgesmesterskap Terreng Rundbane 2022

Norgesmesterskap Terreng Kortbane 2022

Nordisk Mesterskap 2022 (som også var NorgesCup 8)

NorgesCup 9

NorgesCup 10

NorgesCup 11

 

Laget har prestert bra på de aller fleste rittene, og alle har vist fremgang i løpet av sesongen. Årets landslag er en utrolig positiv gjeng, som er gode støttespillere for hverandre og ønsker hverandre alt godt. De står sammen i både motgang og medgang, og har vokst mye på tur med hverandre i løpet av det siste året. Vi ser at kurven fortsetter å gå oppover, og gleder oss enormt til å se hvilke sportslige prestasjoner 2023-sesongen har å by på!

Tekst: Henriette Götz


Publisert 18.10.2022