NM Terreng Kortbane 2022

Landets ivrigste syklister var nok en gang samlet på skistadion i Lillehammer for en siste kraftanstrengelse i årets mesterskapshelg. Energinivået var på topp i det ungdomslekene for de yngste klassene satte i gang, og det ble som alltid gitt full gass fra start. Selv om pusten gikk fort og de ga alt de hadde i den en kilometer lange løypen, tok det ikke lang tid før energien var tilbake, og det å stå stille når sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes delte ut deres velfortjente premier var lettere sagt enn gjort. Sykkelgleden og samholdet ble enda tydeligere når de sammen sørget for at alle fikk en fot på pallen, holdt rundt hverandre og jublet i det foreldrene skulle ta bilde av den fornøyde gjengen.

Når klokken viste 12:30 var det menn 16 år sin tur til å prøve seg i de raske kortbaneløypene på Birkebeineren, som første klasse som kjørte full lengde. Akkurat som på fredag og lørdag satte Linus Aksnes fra Vigrestad SK stort press på konkurrentene med en enormt høy fart fra start. Med en slutttid på rett under 14 minutter kunne Linus juble for nok en seier denne helgen.

Den neste starten var kvinner senior, og med to av to mulige seiere var det store forventninger til Ingrid Bøe Jacobsen fra Halden CK. Hun har tidligere i år vist seg sterk på kortbanerittene og hadde selv også et håp om å kunne prestere under mesterskapet. Etter et fall i tet-gruppen på den andre runden fikk Ingrid, Hedda Brenningen Bjørklund fra Lillehammer CK, Oda Laforce fra IF Frøy og Thea Siggerud fra Soon CK en luke ned til resten av jentene. Løypen, som består av et relativt flatt parti med mye gress første halvdel, før et hardt parti med mye klatring, la opp til en del «lurekjøring» blant jentene. Det ble satt lav fart i det flate partiet, før både farten og watt-verdiene økte betraktelig i et håp om å riste av seg konkurrentene i andre del av løypen. På den tredje og nest siste runden satte Lillehammerjenta inn støtet, men Ingrid ga seg ikke, og hang på med alt hun hadde. De to fikk en luke ned til tredjeplassen og bestemte seg for å kjøre hardt hele siste runden. Vell viten om at den som var først på toppen av den lange klatringen på siste runde, og som fikk kjøre den siste utforkjøringen i front, mest sannsynlig også kom til å være første som krysset målstreken, skjønte Ingrid at hun måtte klemme til opp de siste bakkene. Dette resulterte i en luke som holdt helt inn til mål, og hun kunne juble over nok en seier i årets mesterskap. Ingrid har denne helgen vist enorm styrke og får kjøre med det norske flagget på brystet i både sprint, rundbane og kortbaneritt frem til neste mesterskap arrangeres neste år.

– Nå er jeg glad for at helgen er ferdig. Det har vært en veldig morsom helg, og jeg har kost med skikkelig! Jeg kan egentlig ikke si noe annet når jeg drar av gårde med tre seiere, men jeg kjente på presset i dag. Taktikken var å være med i front de første rundene, men se hvordan løpet utviklet seg i starten. Jeg hadde en anelse om at det kom til å bli mye «lurekjøring», for her er ingen dumme og ingen vil ligge i front og dra mer enn man måtte. På siste runden var det Hedda og jeg i front, og etter en kraftanstrengelse som kostet sitt opp den siste klatringen fikk jeg en luke som holdt helt inn. Det var veldig, veldig gøy! Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle få alle trøyene, for det er lenge siden vi alle har møttes til en ordentlig sprint. Men på de to andre distansene hadde jeg fått en bekreftelse på at formen var bra etter siste norgescup, og det ga meg mye selvtillit. Det er likevel ikke sånn at man bare kan stille opp og forvente å vinne, og mye kunne skjedd underveis. Men nå er jeg veldig lettet, sier en storfornøyd Ingrid som nå er klar for å kose seg i sola og legge inn enda flere gode treningsøkter i banken i tiden fremover.

Rett etter kvinner senior kom i mål gikk starten for de resterende kvinneklassene. Det var mye spenning knyttet til Kamilla Aasebø fra SK Rye i kvinner 16 og Lisa Kristine Jorde fra Tangen Watt og Cykleklubb som har gjort rent bord i juniorklassen denne helgen. De to har kjørt mye sammen tidligere og gir hverandre hard konkurranse, selv om de stiller i to ulike klasser. Jentene fikk fort en luke til resten, og kjørte knallhardt hele veien. Både kvinner 16 og kvinner junior skulle kjøre tre runder, så fighten om å komme først i mål ble utrolig spennende. De to knallsterke jentene utfordret hverandre helt til målstreken, men det var Kamilla som til slutt trakk det lengste strået, men med Lisa hakk i hæl. Med en sluttid på 15 minutter og 18 sekunder kjører faktisk jentene hele 40 sekunder raskere enn seniordamene etter tre runder, noe som sier sitt om nivået på de yngre jentene. Det skal bli gøy å følge disse videre og se hvordan de kan fortsette å utfordre de erfarne og eldre syklistene i årene fremover. Med det tar begge jentene alle mulige seiere i sine klasser denne mesterskapshelgen.

I menn elite var det nok en gang duket for et utrolig spennende ritt på et skyhøyt nivå. 31 sterke syklister som alle var ivrige etter å krysse målstreken først satte ut på sine fem runder i det arenaen var smekkfull av publikum klare for å heie frem Norges aller beste syklister. Gutta som har kjørt jevnt og utfordret hverandre hele sesongen, nemlig fjorårets norgesmester i kortbane Erik Hægstad fra Lillehammer CK / KMC Orbea, Knut Røhme fra Romeriksåsen SK, Ole Sigurd Rekdahl fra Halden CK, Emil Hasund Eid fra Kloppa Off Road Klubb / HUNTON HARD ROCX, Mats Tubaas Glende fra Soon CK og Emil Ravnåsen Vangen fra Lillehammer CK viste styrke og fikk tidlig en luke ned til resten av gjengen. Akkurat som hos jentene bar rittet preg av litt «roligere» kjøring i den flate delen av runden, mens det ble kjørt knallhardt i den siste delen med de krevende klatringene. Det var Haldengutten som stadig viste seg sterk opp bakkene og hver runde satte press på resten av gutta når han tråkket til og fikk luke på toppen av klatringen. Støvet la seg som en sky over arenaen i det eliten satte ut på sin siste runde og de yngre syklistene løp ivrige rundt for å heie frem sine forbilder. Som en samlet tetgruppe ble det viktig å være først på toppen av den siste lange klatringen, og som på tidligere runder var det Ole Sigurd Rekdahl som satte fart opp bakken. De andre gutta hang på så godt de kunne, men det var til slutt ingen som kunne gjøre noe med den sterke gutten fra Halden. Ole krysset målstreken først og tok en etterlengtet seier i årets mesterskap.

– Det var hardt, og med slitne bein etter rundbanerittet var jeg litt usikker på dagen. På startstreken var dette likevel ikke en tanke som preget meg, og jeg gikk all in og glemte gårsdagen litt. Taktikken var å ikke dra noe særlig på det flate partiet, ligge bak og spare seg til den lange klatringen. Jeg følte jeg løste dette veldig bra, og med fokus på posisjonering lå jeg som to-tre mesteparten av runden. Jeg ville også kjøre alt jeg kunne i den lengste bakken hver runde, for å sette litt press på gutta. Etter mye lurekjøring hvor ingen var villig til å ligge i front og sette høy fart, var det kjøringen i siste bakke som ble viktig. Beina responderte egentlig bra, og jeg klarte på den måten å slite ut resten av gutta underveis i rittet. Jeg må innrømme at jeg var ganske sliten når jeg kom opp der på den siste runden, etter å måttet ligge i front og gjøre all jobben en hel runde, men det var heldigvis nok til å holde dem bak meg helt inn til mål. Etter å fått påvist corona etter forrige verdenscup har jeg måttet roe ganske kraftig ned. Jeg følte meg ikke 100% ved forrige norgescup, og ble derfor nødt til å ta noen tøffe, men nødvendige avgjørelser om å stå over verdenscupen forrige helg, for å bygge videre på formen inn mot mesterskapet. Jeg er utrolig fornøyd med resultatene av valget jeg tok, og ser frem mot en sommer som forhåpentligvis byr på flere store ritt og muligheter til å bite godt fra seg i det store utland, sier Ole med gullmedaljen rundt halsen.

Det ble ikke lavere fart og mindre spenning når juniorfeltet med 32 startende kjørte ut på første av fire runder i den raske løypa. Her ble det tett mellom rytterne, og etter halvkjørt ritt var det ni ryttere innen fem sekunder som alle satte press på hverandre. Sivert Ekroll fra Tangen Watt og Oksygen Cykleklubb som tok seieren på lørdagens rundbaneritt lå stadig i front og var med på å prege rittet til siste sekund. Med han hadde han Martin Eckmann Farstadvoll fra IF Frøy, som har utfordret Sivert igjennom store deler av sesongen. I tillegg til Østen Brovold Midtsundstad fra Solør CK hang også de to Soon syklistene Nichlas Øveraasen og Sigurd Stubberud godt med. Lørdagens sølvmedaljevinner Jonas Kind Høydahl fra Sande Sykkel var også sterk og fulgte tett på. Etter fire runder med mye lurekjøring var det ingen som hadde fått en klar ledelse, og rytterne lå tett i tett i det det kun var oppløpet igjen. Ned siste utforkjøring var det Sivert som lå først etter å ha vist sterk kjøring den siste runden, men med Frøy gutten like bak. De to ble liggende å lure på hverandre mens målstreken nærmet seg fort, og det virket som om ingen ville starte spurten. Med rundt hundre meter igjen av oppløpet satte begge gutta inn støtet og ga alt for å kunne juble over å kalle seg norgesmester i kortbane for junior. Det var ikke mer enn ett sekund som skilte de to rytterne i mål, men det var vinneren av norgesmestertittelen i sprint på torsdag, Martin Eckmann Fartstadvoll som kunne strekke hendene i været som første junior i mål etter et godt kjørt ritt.

Mesterskapshelgen på Lillehammer har bydd på bra vær og gode sykkelprestasjoner. Vi må rette en stor takk til Lillehammer CK for et fantastisk bra arrangement! Sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes omtaler arrangørklubben som svært profesjonell og er imponert over det høye nivået både på løypen og på deltakerne. Løypen er tilrettelagt for alle nivåer og åpner opp for at syklister i alle aldre skal få kjøre gode ritt og ha det gøy på sykkelen.

– Det har vært et flott arrangement, og Lillehammer CK har gjort en enormt bra jobb for å få til en bra NM-helg. Det er spesielt artig å få dele ut premier til de aller yngste. Spesielt gutter i sju og åtte års alderen var det vanskelig å holde unna premiepallen og det er utrolig bra at det gror godt i norsk sykkelsport. Vi ønsker at alle som vil får muligheten til å delta, og et flott arrangement som dette norgesmesterskapet åpner opp for akkurat dette, sier sykkelpresidenten.

Vi gratulerer de nybakte vinnerne av ungdomslekene, ungdomsmesterskapet og norgesmesterskapet. Det er utrolig gøy å se dere alle i aksjon og vi gleder oss til å se hva resten av sesongen har å by på. Neste ritt i norgescupen er Nordisk mesterskap på Skullerud i midten av august, arrangert av IF Frøy, og vi håper å se dere alle igjen da.

Resultater:

Junior kvinner:

 1. Lisa Kristine Jorde, Tangen Watt og Oksygen Cykleklubb
 2. Linn Eigebrekk, Mandal CK
 3. Marlin Karlsen, Soon CK

 

Senior kvinner:

 1. Ingrid Bøe Jacobsen, Halden CK
 2. Hedda Brenningen Bjørklund, Lillehammer CK
 3. Oda Laforce, IF Frøy

 

Junior menn:

 1. Martin Eckmann Farstadvoll, IF Frøy
 2. Sivert Ekroll, Tangen Watt og Oksygen Cykleklubb
 3. Østen Brovold Midtsundstad, Solør CK

 

Senior menn:

 1. Ole Sigurd Rekdahl, Halden CK
 2. Knut Røhme, Romeriksåsen SK
 3. Erik Hægstad, Lillehammer CK / KMC Orbea

 

Link til resultater: https://live.eqtiming.com/61955#result:229163-845556-1198730-1-1-

 

Tekst: Henriette Götz

Foto:
IG: @janaasgaardphoto
Facebook: Jan Aasgaard Photo

Bildet øverst – seierschampagne for Ole Sigurd Rekdahl, M-elite

Publisert 20.06.2022

Ingrid Sofie Bøe Jacobsen - trippel vinner i NM Terreng

Ingrid Sofie Bøe Jacobsen - trippel vinner i NM Terreng

Martin Farstadvoll - Mjunior

Martin Farstadvoll - Mjunior

M-elite i aksjon

M-elite i aksjon

Pallen i M-junior

Pallen i M-junior

M-elite sett fra oven

M-elite sett fra oven

M-junior i aksjon

M-junior i aksjon

Pallen i K-junior med president Jan-Oddvar Sørnes

Pallen i K-junior med president Jan-Oddvar Sørnes

K-elite i aksjon

K-elite i aksjon

Eliteryttere på jakt mot tetgruppa

Eliteryttere på jakt mot tetgruppa

K-elite - Ingrid, Thea og Oda

K-elite - Ingrid, Thea og Oda

Ingrid og Hedda tar en velfortjent pust i bakken etter løpet.

Ingrid og Hedda tar en velfortjent pust i bakken etter løpet.