Nordisk Mesterskap i terreng rundbane på Skullerud

Ryttere fra Norge, Sverige, Island, Latvia og Estland var samlet på Skullerud i Oslo for en varm dag på sykkelen under lørdagens Nordiske Mesterskap i terreng rundbane. Rittet som også var en del av Norges Cup-serien, i tillegg til å være regionmesterskap for region Øst, ble en stor suksess, og arrangørklubb IF Frøy viste nok en gang at de vet hvordan man arrangerer ritt. Hyggelige og ivrige frivillige sørget for et profesjonelt opplegg hvor alle ryttere ble sett og heiet på underveis.

Solen tittet så vidt frem over åskammen idet de aller yngste rytterne satt i gang med deres barneritt, og man kunne se sykkelgleden i øynene deres når de suste forbi. Selv om det ikke er premiering etter plassering i klassene opp til 11-12 år var det likevel en kamp om å komme først i mål. Det var en sliten, men fornøyd gjeng som samlet seg etter målgang for en velfortjent kopp med cola. Konkurransen var stor underveis i rittet, men det var utrolig fint å se at alle var kompiser og gratulerte hverandre med godt kjørte ritt i det de krysset målstreken, uavhengig av hvilken klubb de forskjellige syklet for.

I de eldre klassene var det også duket for tette dueller i varmen. Gradestokken viste 27 grader i det Norges beste kvinnelige syklister stilte seg opp til start, klare for å kjempe om de øverste plassene på pallen. Et startfelt bestående av seniorer, juniorer, 15-16 åringer og resterende mastersyklister fra fire nasjoner satte høy fart allerede fra start. Ingrid Bøe Jacobsen fra Halden CK, som har tatt seieren i de siste Norges Cup rittene, i tillegg til å ha gjort rent bord under årets Norgesmesterskap på Lillehammer i juni, var uheldig og røk kjedet 20 meter etter start. Hun måtte ta beina fatt, og løp en halv runde før hun fikk et nytt kjede i teknisk sone og startet jakten på de andre jentene. Tidlig i rittet viste gjestene våre fra Sverige og Estland at de mener alvor, og opparbeidet seg en luke ned til Thea Siggerud fra Soon CK, Elisabeth Sveum fra Kloppa Off Road Klubb, Sigrid Andrea Fløgstad fra Moss CK og Hedda Brenningen Bjørklund fra Lillehammer CK. De norske jentene kjempet hardt, men det var til slutt lite å gjøre med de to utenlandske rytterne i front, og det var til slutt Sara Öberg fra Göteborg som stakk av med tittelen som nordisk mester i terreng rundbane 2022. Ingrid Bøe Jacobsen kjørte knallsterke rundetider og klatret oppover resultatlisten underveis i rittet. Hun ble til slutt beste norske rytter på en strålende tredjeplass, og vant med det regionmesterskapet som beste syklist fra region Øst.

Det at kvinner senior får følge av junior og 15-16 allerede fra start, åpner også opp for dueller på tvers av klassene. Juniorjenta som har vist seg overlegen i hele år, Lisa Kristine Jorde fra Tangen Watt og Oksygen Cykleklubb ga nok en gang seniorjentene en real fight. Med rundetider på nivå med de aller beste seniorjentene tok Lisa Kristine Jorde nok en suveren seier i juniorklassen. Kampen om de resterende plassene på pallen ble også hard, men Soon CK-jenta Malin Karlsen kjørte knallbra og opparbeidet seg tidlig en luke ned til de andre konkurrentene. Etter fire glovarme runder i løypa på Skullerud sikret Marlin seg andreplassen foran Hedda Steine Gulholm fra Follo SK. De tre rytterne var alle fra region Øst, og det var derfor disse tre som prydet pallen i regionmesterskapet.

Etter en oppvarming med fokus på å holde kjernetemperaturen så lav som mulig, var det seniorgutta sin tur til å slå fra seg i løypa. Her ble det også satt høy fart fra start for å sikre seg gode plasseringer før første stiparti. Tidlig i rittet ble det dannet en gruppe på seks i front. Disse har vist styrke i tidligere Norgescup ritt, i mesterskap og i verdenscupen den siste tiden. Den slående varmen førte til et hyppig bruk av poser fylt med isbiter og vannflasker, med et mål om å holde seg så kald som mulig underveis i rittet. Ut på den andre runden satte Emil Hasund Eid fra Kloppa Off Road Klubb / HUNTON HARD ROCX fart og ble heretter kun å se i ensom majestet i front av rittet. Bak han fulgte en hard kamp om andre- og tredjeplassen. Mats Tubaas Glende fra Soon CK tok grep om andreplassen halvveis i rittet, mens Ole Sigurd Rekdahl fra Halden CK og Knut Røhme fra Romeriksåsen SK kjempet en tett kamp om den siste plassen på pallen. Det ventet stor spenning når målstreken nærmet seg og til tross for at det var meldt spurtoppgjør mellom de to, rundet Halden-gutten siste sving med god kontroll på konkurrentene og tok en klar tredjeplass. Mats Tubaas Glende ble beste rytter fra region Øst, og vinner med det regionmesterskapet. Ole Sigurd Rekdahl fulgte med en andreplass, og Knut Røhme ble nummer tre.

Like etter seniorgutta satte i gang med sine seks runder fikk juniorgutta slippe til. De hadde fem harde runder på planen, og også her var det de norske gutta som dannet teten. Hjemmefavoritten Martin Eckmann Farstadvoll fra IF Frøy, lederen av Norgescupen Sivert Ekroll fra Tangen Watt og Oksygen Cykleklubb og Mads Koritov fra Romeriksåsen SK dannet tidlig en liten gruppe i tet. Det var disse tre som kjempet om de aller gjeveste plassene hele veien, men det var til slutt Martin Eckmann Farstadvoll kjørte knallsterkt mot slutten av rittet, og kunne til slutt strekke armene over hodet idet han krysset målstreken først. Mads Koritov fikk en luke nedover kom dermed inn som nummer to, mens Sivert Ekroll ble til slutt kom inn på en tredjeplass. Dette ble også pallen i regionmesterskapet.

Tilbakemeldingene til arrangør har vært utelukkende positive og arrangørklubben har fått mye skryt for et fantastisk arrangement hele helgen.