Helt vill kjøring og stemning i løypene i Les Gets!

På fredag ettermiddag var det duket for årets verdensmesterskap i kortbane for eliteklassene. Til start hadde Norge vår egen kortbanedronning, Ingrid Bøe Jacobsen (Halden CK) som eneste kvinnelig utøver, mens det var Knut Røhme (Romeriksåsen SK), Erik Hægstad (Lillehammer CK / KMC Orbea), Emil Hasund Eid (Kloppa Off Road Klubb / HUNTON HARD ROCX) og Mats Tubaas Glende (Soon CK) som fikk sykle med de norske fargene på drakten i herreklassen. Når klokken nærmet seg 17:00 stilte verdens beste kvinnelige syklister opp til start, og når startskuddet gikk var det ingen kjære mor. Blant tidligere verdensmestere, Worldcup-vinnere og regjerende olympisk mester, var det Ingrid Bøe Jacobsen som kjørte imponerende offensivt og tidlig tok teten. Halden-jenta kjørte lenge i front, før beina begynte å bli litt tyngre, og tekniske utfordringer med sykkelen gjorde at hun datt litt bakover. Likevel hang hun absolutt med og fikk virkelig vist seg frem etter et tøft kjørt ritt. Hun endte til slutt på en 17. plass, men virket fornøyd med egen innsats og la vekt på hvor morsomt det var å få kjøre ritt mot verdens beste syklister.

En regnskur gjorde store forandringer med løypen før elite-guttene sitt kortbaneritt. En løype bestående av mye gress og stener, gikk fra å være lettkjørt og tørr til å bli glatt og enda mer krevende. Dette ga de aller fleste en større utfordring, og store deler av rittet ble preget av fall og velt på grunn av det glatte underlaget. Til tross for å ha vært i bakken flere ganger, endte de norske guttene på 21. plass (Erik Hægstad), 29. plass (Emil Hasund Eid) og 39. plass (Mats Tubaas Glende). Knut Røhme brøt rittet, men fokuset ble umiddelbart flyttet til søndagens store mål, nemlig rundbanerittet.

På lørdagen var det kun en norsk rytter i aksjon, nemlig Mille Johnset i utfor. Etter å ha kjørt en sterk tid på kvalifiseringsrunden på torsdag, gikk hun videre til finalen som stod på dagens plan. Med en utrolig trøkk langs løypen, med ivrig publikum, mye lyd og god stemning, satte hun utfor de bratte, raske og krevende løypene i Les Gets. Det gikk styggfort, men tiden var ikke helt som hun hadde håpet på, og ble utrolig skuffet når klokken viste at hun hadde brukt rett i overkant av 4 minutter og 16 sekunder. Dette viste seg å være 23 sekunder saktere enn vinneren, og 21-åringen ikledd rødt, hvitt og blått endte derfor på en 13. plass. I våre øyne er det en vanvittig prestasjon, men de fleste av rytterne i dette selskapet stiller skyhøye krav til seg selv, og Mille hadde forståelig nok håpet på et bedre resultat. Vi er likevel mektig imponert og gleder oss til fortsettelsen!

Verdensmesterskapet i Les Gets skulle avsluttes med rundbaneritt for U23 og eliteklassene på søndag. Sola stod tidlig opp denne dagen og det var utrolig mye publikum i løypene lenge før første start. Folk var tidlig ute for å sikre seg de beste plassene langs løypen, klare for å lage god stemning og heie frem sine favoritter. Det var Ole Sigurd Rekdahl (Halden CK) som fikk æren av å åpne ballet og var først ut blant de norske rytterne. Med startnummer 25 hadde han et godt utgangspunkt i det starten gikk og de litt over 100 syklistene satte høy fart fra første tråkk. Med fokus på å ha en fornuftig start, ikke bli for ivrig og holde hodet kaldt, lå Halden-gutten på 18. plass ved første runding. Etter dette skrudde han sakte, men sikkert opp farten og plukket ryttere jevnt gjennom hele rittet. Når klokken viste at de hadde syklet i cirka 1 time lå Ole Sigurd Rekdahl i en gruppe på tre ryttere, som var nummer ti, elleve og tolv. Motivert av alle heiarop langs løypen tømte han alt han hadde av krefter på den siste runden, og kunne fornøyd juble i det han krysset målstreken som nummer elleve i sin VM-debut. Et fantastisk bra disponert ritt, og vi gratulerer med en stor opptur med karrierebeste når det gjelder som mest.

21-åringen fra Halden la lista høyt før det var elite-gjengen sin tur, men det ble uten tvil fulgt opp av resten av laget! Ingrid Bøe Jacobsen´s (Halden CK) start gikk kl 13:00, og også hun hadde en fornuftig åpningsfart. Som 46 ut på andre runde var det på tide å begynne å plukke plasseringer, akkurat som planlagt. Ved å kjøle seg ned jevnlig underveis i rittet slapp Ingrid Bøe Jacobsen å bli like kokt som mange av konkurrentene hennes, og med et fantastisk trøkk opp de bratte bakkene klatret hun også oppover på resultatlisten. Hun endte til slutt på en sterk 24. plass, og virket svært fornøyd etter målgang.

– Det var kjempegøy å kjøre i dag! Det var helt galskap med en fest langs hele løypen. Franskmennene vet hvordan man lager god stemning, så det var utrolig gøy å kjøre i dag. Jeg klarte å disponere løpet godt. Det var mange som gikk på en smell mot slutten, men det slapp jeg. Derfor må jeg jo være fornøyd! Det var veldig moro, sier Ingrid med et stor smil om munnen etter målgang.

Til slutt var det start for verdens beste mannlig syklister, og også her ble det satt en utrolig fart fra start. Emil Hasund Eid, Knut Røhme og Mats Tubaas Glende fant hverandre tidlig i rittet, etter en god start, og lå sammen som rundt 40 de første rundene. Med en noe mer fornuftig åpningsfart kom Erik Hægstad like bak. Det ble både varmt og hardt for de norske gutta, og etter hvert som man kom litt ut i rittet splittet de lag. Emil har vist god form den siste tiden, og må ha hatt skyhøye wattverdier når han dunket på opp de bratteste bakkene løypen hadde å by på. Han fortsatte å kjøre et sterkt ritt og som de norske rytterne før han plukket han plasser gjennom hele rittet. Mats Tubaas Glende kjørte også et jevnt og solid ritt, og nærmet seg topp 30. Erik Hægstad fikk opp farten utover i rittet, og så lagkompis Knut Røhme rett foran seg når det gjenstod en runde. Det ble en liten intern konkurranse mellom de to, og de pushet hverandre godt. Det var til slutt Knut Røhme som viste seg sterkest, og krysset målstreken 40 sekunder før Lillehammer-gutten. Emil Hasund Eid cruiser inn til en råsterk 22. plass, Mats Tubaas Glende ender på 31. plass, Knut Røhme ble 40 og Erik Hægstad 45. En fantastisk avslutning på et flott verdensmesterskap!

Nå venter nye ritt for den norske gjengen, med verdenscup-avslutning i Val Di Sole, Italia, allerede neste helg. Vi håper de aller fleste sitter igjen med en god følelse etter årets verdensmesterskap, og at dette motiverer til videre arbeid på sykkelen. Vi gratulerer alle rytterne med en utrolig bra innsats denne helgen, og gleder oss til å se hva årets siste verdenscup-ritt i terrengsesongen 2022 har å by på om en liten uke.