NM Terreng Rundbane 2022

Solen skinte i det dag 3 av årets norgesmesterskap i terreng ble kjørt i gang på Birkebeiner stadion. I det de aller yngste klassene satte i gang med sine runder i grønn løype, viste gradestokken 16 grader og alt lå til rette for at det skulle bli nok en solfylt dag på Lillehammers stier. Det var imponerende mange til start i de yngre klassene, og spesielt 11-12 års klassen var det stor konkurranse, med hele 56 påmeldte til sammen! I menn 13 og 14 var det også mange sterke ryttere til start, med forholdsvis 23 stillende i menn 13 og 28 i menn 14, og det ble hard kamp om de øverste plassene på pallen allerede fra første pedaltråkk. «Det gleder meg stort å se så mange yngre syklister til start», sier en fornøyd landslagssjef.

I de eldre klassene ble det minst like spennende. Det var et relativt stort damefelt som satte i gang med sine fire runder i det klokken slo 13:30. Senior kvinnene nærmet seg ferdig med første ordentlige klatring når startskuddet for resterende kvinner gikk, nemlig kvinner 15, 16, junior og masterklassene. Med så mange knallsterke jenter i løypen var det duket for mange gode fighter, også på tvers av aldersklasser. Dette er med på å gjøre jentene enda bedre, og det tok ikke lang tid før juniorjenta Lisa Kristine Jorde fra Tangen Watt og Oksygen Cykleklubb hadde en suveren ledelse blant juniorene og var rett bak tet i seniorfeltet.  Den høye farten satt bakfra pushet de eldre jentene litt ekstra, samtidig som Lisa hadde rygger å kjøre etter. Selv sier Lisa at taktikken var å starte kontrollert og klare å øke videre ut i rittet.

«Det ble seigt utover i løpet, og bakkene føltes bare lenger og lenger. Selv om jeg liker løypen godt, med morsomme utforkjøringer og krevende klatringer, skulle jeg ønske at jeg hadde hatt en litt bedre følelse i dag», sier Lisa som til slutt fikk en overlegen seier i juniorklassen og kunne ikle seg trøya med det norske flagget mens nasjonalsangen ble spilt litt senere på dagen.

I kvinner senior tok det heller ikke lang tid før det ble en syklist kjørende alene i front. Nok en gang var det Ingrid Bøe Jacobsen fra Halden CK som viste krefter og fikk tidlig en luke til hjemmefavoritten Hedda Brenningen Bjørklund, jagende Thea Siggerud fra Soon CK og Oda Laforce fra IF Frøy. Kampen mot seg selv ble hard, med Ingrid holdt hodet kaldt, holdt fokus og fortsatte å kjøre bra teknisk. «Jeg fikk gode sekunderinger bakover og økte jevnt og trutt. Det er jo klart at dette motiverer meg, og det er lite som er bedre enn det. Å kunne kjøre i mål med en god luke var veldig, veldig deilig. Målet mitt var å klare å kjøre jevnt, for det er en del bakker som skal forseres, så her er det lett å gå tom. Med fokus på dette var jeg flink til å drikke og få i meg næring underveis, noe jeg helt klart tar med meg videre», fortalte en fornøyd Ingrid mens hun kjørte seg ned og gjorde seg klar for morgendagen.

I menn senior stod det 33 spente, målrettede og klare syklister på start. Med flere syklister i verdensklasse var det duket for høye wattverdier og en knallhard kamp om førsteplassen. Her var det mange om beinet, hvor alle hadde den hvite, blå og røde trøyen i tankene når startskuddet gikk. Den tidligere terrengsyklisten Tobias Halland Johannessen fra Drøbak-Frogn IL Sykkel/Uno-X Procycling Team har vært mye i rampelyset den siste tiden, og satte også preg på de første rundene av herrenes norgesmesterskap. Han satte en enormt høy fart fra start, og testet virkelig hva terrengsyklistene var gode for. Gutta som tidligere i år har vist seg sterke i både norgescupen og verdenscupen, nemlig Emil Hasund Eid fra Kloppa Off Road Klubb/HUNTON HARD ROCX, Ole Sigurd Rekdahl fra Halden CK og Knut Røhme fra Romeriksåsen SK beit seg fast med alt de hadde. Rett bak kom Mats Tubaas Glende fra Soon CK, som senere i løpet kjørte seg opp til gruppen og videre opp til en topp to plassering. De fire første rundene hadde gjort mye med rytterne i tet, og ut på den nest siste runden hadde Emil Hasund Eid fått en solid luke på Mats Tubaas Glende som igjen hadde en luke på Ole Sigurd Rekdahl og den råtøffe landeveissyklisten. Kloppa-gutten kunne smile hele sin siste runde, da det kun var et teknisk problem som kunne ta fra han den etterlengtede seieren i norgesmesterskapet i rundbane. Bak han var det kamp om den siste plassen på pallen helt inn til mål, men det var til slutt Ole Sigurd Rekdahl som fikk slå følge med de to eldre gutta opp på scenen når premiene skulle deles ut.

«De drar hverandre i nakkeskinnet og gjør hverandre bedre», sier landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter etter dagens ritt. «Her er det et høyt internasjonalt nivå, og vi fikk det spennende rittet vi hadde ønsket oss».

«Det var veldig godt å sykle igjen etter en lang periode med mye tull. Det var gøy å være litt i form i et mesterskap. Vi var en samlet gjeng i starten, men ut på den andre runden fikk jeg og Tobias en liten luke til resten. Etter å ha kjørt en runde med han, skjønte jeg at jeg måtte prøve å komme meg forbi på toppen for å kunne kjøre fra han på det tekniske. Jeg klarte å kjøre fra han på den tredje runden og kjørte alene derfra til mål. Jeg var spent på egen form, men det gikk veldig bra», sier en fornøyd Emil med medaljen rundt halsen som viser at han krysset målstreken først på dagens ritt.

I juniorklassen fikk Sivert Ekroll fra Tangen Watt og Oksygen Cykleklubb som tidlig fikk en luke til Jonas Kind Høydahl fra Sande Sykkel og Sigurd Stubberud fra Soon CK. Avstanden bakover økte for hver runde, og selv om konkurrentene gjorde alt de kunne for å ta igjen den sterke junioren, var det til slutt Sivert som kunne ta hendene over hodet og ta sin første seier i norgesmesterskapet som junior. «Det var et veldig bra ritt for min del. Jeg kjørte hardt på den første runden, og holdt luken jeg fikk inn til mål. Taktikken var egentlig å rykke på den andre runden, men så utviklet rittet seg litt annerledes. Derfor valgte jeg å rykke på den første runden, og med den gode formen jeg har hatt egentlig i løpet av hele sesongen, holdt det til seier i dag. Jeg liker løypen veldig godt, med bratte bakker og kule utforkjøringer, så det var bra i dag», sier Sivert etter han har mottatt trøyen med det norske flagget og en gullmedalje for hans prestasjoner.

Dagen kan oppsummeres som en stor suksess, og det er imponerende å se alle utøverne i de ulike klassene i aksjon. Igjennom dagen var det god stemning med masse publikum i løypene, og det er inspirerende å se både store og små syklister heie hverandre frem. Allerede i morgen er det nye sjanser til å sikre seg gode plasseringer og kjøre gode ritt med kortbane på planen. Som navnet tilsier blir løypen kortere, og farten enda høyere! Vi gleder oss til å se tette fighter med mye spenning, og gratulerer alle ryttere med fantastisk bra sykling i dag.

 

Resultater:

Junior kvinner:

 1. Lisa Kristine Jorde, Tangen Watt og Oksygen Cykleklubb
 2. Linn Eigebrekk, Mandal CK
 3. Vilma Halstenstad Stovner, Røa IL Sykkel

 

Senior kvinner:

 1. Ingrid Bøe Jacobsen, Halden CK
 2. Hedda Brenningen Bjørklund, Lillehammer CK
 3. Thea Siggerud, Soon CK

 

Junior menn:

 1. Sivert Ekroll, Tangen Watt og Oksygen Cykleklubb
 2. Jonas Kind Høydahl, Sande Sportsklubb
 3. Sigurd Stubberud, Soon CK

 

Senior menn:

 1. Emil Hasund Eid fra Kloppa Off Road Klubb/HUNTON HARD ROCX
 2. Mats Tubaas Glende, Soon CK
 3. Ole Sigurd Rekdahl, Halden CK

 

Link til resultater: https://live.eqtiming.com/61874#result:228828-844199-1198001-1-1-

Tekst: Henriette Götz

Foto:
IG: @janaasgaardphoto
Facebook: Jan Aasgaard Photo

 

Publisert 19.06.2022

Ingrid Sofie Bøe Jacobsen in action

Ingrid Sofie Bøe Jacobsen in action

Pallen i M-junior - Sivert Ekroll ble norgesmester

Pallen i M-junior - Sivert Ekroll ble norgesmester

Pallen i M-Elite - Emil Hasund Eid ble norgesmester

Pallen i M-Elite - Emil Hasund Eid ble norgesmester