Ny i Utfor

Utfor er en terrengsykkeløvelse der syklister tar seg frem nedover bakker med sykkel, enten i skogsterreng, på stier eller grusveier. Utforkonkurranser er organisert som enkeltstart, der utøverne sykler mot klokka. Løypene er ofte krevende, med røtter og steiner man skal forsere, men det finnes også mange lettere løyper for nybegynnere. Utforsykling kjøres som oftest i eller ved skianlegg. Sykkelmiljøet i utfor er ganske lite, og derfor er det også stort samhold i denne idretten, der barn, ungdom og voksne ofte kjører treninger sammen på tvers av klubb, nivå og alder. Å sykle utfor gir ofte et skikkelig adrenalin kick, men det er viktig å beherske teknikkene før man kjører ned de råeste løypene. I utfor må alle ha heldekkende hjelm, og det oppfordres også til å ha beskyttelse for rygg, albuer, knær og skuldre og bruke hansker.

Nedenfor finner dere lenker til noen teknikker i terreng på NCFs YouTube kanal (de røde videosnuttene), en manual for å arrangere enkle ritt i utfor og en oversikt som viser anlegg og klubber hvor det bedrives utforsykling i Norge.

Hvis noen ønsker å bli hjelpetrenere for yngre syklister i utfor, eller vil bli kommissær (dommer) i lokale utfor ritt – kan vi tilby kurs for nybegynnere. Interesserte melder seg da til kursansvarlig Beate Stenberg på beate.stenberg@sykling.no. Har dere andre spørsmål om utforsykling – ta kontakt med Grenutvalg Utfor i menyen til venstre.