Norgescup Traktorland Enduro – maken til sykkelstemning!

Arrangør Hadeland CK og Traktorland Enduro i Hov i Land hadde åpnet for valgfri trening fredag ettermiddag, og offentliggjorde rittets seks fartsetapper(løyper) kl. 15.00.
50% av utøverne er i aldersbestemte klasser fra 11-16 år, og andre 50% utøvere fra junior, til master og turklasser som heter Åpen klasse 17+, Funduro og El-duro. Fredags kvelden gikk med til superfin, tørr trening i krevende løyper, med utsikt over Randsfjorden. En fantastisk god løypejobb fra arrangørene, her elsker utøverne å være.

 

Hvordan foregår et enduroritt?

Enduro som konkurranseform består av 3-6 fartsetapper med tidtaking. Den kan ligne på utfor, men har partier med mer tråkking og mer rufsete sti som oftest er laget for hånd da de ligger langt til skogs.
For å komme til start må rytterne sykle eller dytte opp en transportetappe. Transportetappen teller ikke i tidtaking, men du må komme deg til start innenfor et tidsvindu. Utøverne bruker helhjelm eller stihjelm, og har beskyttelse på rygg og knær i tillegg til hansker. Enduro er en nokså ny sport, selv om det primært og generelt handler om stisykling. Konkurransekonseptet kan altså sammenlignes med bilrally, hvor man har fartsetapper hvor konkurranse-tiden måles, og transportetapper hvor man har tidsfrister man skal rekke for å komme til start. Endurosykling foregår primært nedover i bratt terreng, med innslag av tråkkepartier. På en dag med seks etapper får du ca. 40 km sykling, herav ca. 30 min konkurransetid når fartetapper legges sammen.
Arrangøren kan organisere en treningsdag før rittdagen, eller la rittet kjøres «blindt». «Blindt» betyr at rittarrangør slipper løypene så tett på rittet at utøverne ikke har tid eller anledning til å ha en gjennomkjøring eller befaring av løypene før konkurransedagen.

 

Norgescup Enduro – rittet

Lørdag morgen var alle ryttere klare til å innta løypene. Etter en regnfull natt var de seks løypene glatte og utfordrende. Dette var dog et mindre problematisk for deltakerne, som gjennomførte løypene svært godt, og uten noen alvorlige skader. Når det er sagt, mye tråkking under fartsetappene gir intervalleffekt i kroppen, og lange transportetapper krever ei god pumpe, tekniske ferdigheter og en porsjon mot.
I løpet av dagen tittet også solen frem, og det var fantastisk stemning blant både deltagere og publikum. Det ble et skikkelig traktor-bike-race, da den siste etappen hadde start i låvebrua på gården til rittleder og gårdeier, Peter Lomsdalen, rundt publikumsområdet og snirklet seg videre nedover til målgang 10 meter fra Randsfjordens bredde.
De unge deltakerne fra Rye, Nittedal, Aron og Hadeland heiet frem sine kjenninger blant juniorer, seniorer og master, med ghettoblasteren på full styrke. Dette ble en uforglemmelig morsom avslutning på rittet!

 

William Scheele rett fra EWS i USA til Traktorland Enduro

Det var flere gode prestasjoner under helgens ritt. Spesielt 21-åringen, William Scheele fra SK Rye, som i år igjen tok 1. plass i menn senior klassen, 2,34 minutter foran klubbkollega på 2. plass, Jens Bergmann. Jonas Olsson, også fra SK Rye tok 3. plass 2,35 minutter bak Scheele! William kom direkte fra EWS-ritt i USA/Canada og er et godt forbilde for de unge med sine prestasjoner topp-10 i Pro U21-klassen.

Drangedølen, Anette Røssum Bastnes fra Aron SK, vant igjen kvinner senior, 2 minutter foran Lene Pettersen fra Eidanger IL og 2,16 minutter før Anna Littorin-Sandbu fra SK Rye, som hadde sitt første ritt etter armbruddet denne våren.
Det er få kvinner, men de tøffe i sin kjøring, så man kan forstå at grenen bruker noe lenger tid på å rekruttere flere rittglade damer. Inspirasjon og humør er det uansett ikke noe å si på, kvinnene sykler gjerne samlet og venter på hverandre ved mål for å sammen ta fatt på neste transportetappe. Kvinner i Master, Åpen klasse, El-duro(el-syklister) og Funduro (4 etapper) er også inkludert i det uformelle startfeltet, gode sykkelopplevelser for de raske og «tur»-deltakeren. Anette er for øvrig selv i bresjen for å samle jenter til å sykle sti i StorOslo-området, og har en aktiv gruppe på 860 kvinner som hun (med flere) følger opp med ulike stiturtilbud.

Anette Bastnes kommenterte på sin Instagram etter rittet:
«Norgescuprittet Traktorland Enduro var krevende på vått føre, men stiene, folka og rammene rundt gjorde det til en fest!»

Juniorene har god bredde blant norske sykkelklubber, noe som kan signalisere vekst landet rundt.

Kristiansand-rytteren, Jonas Oudalstøl, hadde best tid i fem av seks etapper, og selv om han misset realt på fartsetappe 3, vant han sammenlagt foran Sindre Sollund fra Molde CK, og tredjeplassen Vetle G. Borthne fra norges eldste sykkelklubb, Trondhjems Velocipedklub.

Vi hadde dessverre ikke jenter med i klassen på dette rittet.

13 Master herrer 35+ fra ni klubber – en kamp om førsteplassen
Kampen om pallplassene var tett, og kun 1 hundredel skilte til slutt vinneren Arild H. Johnsen fra Siggerud IL og Anders Samnøy fra Aron SK. Ikke nok med det, 3. plassen Sindre Ødemark fra Romeriksåsen SK, var best i fem etapper. Men slik kan enduroritt være, på den 4. fartsetappen kan punktering eller et fall skje – og for Sindre mistet han der sin førsteplass med nesten ett minutt til bestemann på etappen, og sto dermed på 3. plass etter alle seks etappene, 9 hundredeler bak Arild.

I aldersbestemte klasser ga de fire, ferske rittjentene på 13-14 år fra Lillehammer CK og Sofie fra Mjøndalen i 11-12 års klassen, store smil til arrangør og andre klubbledere. Jenter som sykler fort og mye på sti er det mange av, men et fåtall har foreløpig tatt steget som deltakere på ritt. Vi håper andre jenter inspireres, de fortjener ekstra heiarop!

Ca 50% av deltakerne er 11-16 år og skaper mye liv med sitt samhold, trøkk og ambisjoner – men også alle de tar med seg av foreldre, søsken, besteforeldre og venner som publikum. Disse klassene ga en fantastisk fin stemning i endurorittet, også for de voksne deltakerne.

De unge kjører 4-5 etapper. Det er en god blanding av klubber, og de kommer helt fra Kristiansand og Hafrsfjord (ved Stavanger) for å konkurrere i de få endurorittene som er for de unge i Norge.

Hele 20 gutter og 4 jenter i 13-14 års klassen hadde tatt turen til det nokså krevende terrenget i Hov i Land, og de tråkket fra seg med stor innsats! Jentene på 15-16 år glimret denne gangen med sitt fravær i klassen. Men det var sterk kjøring i gutter 15-16 års klassen der topp-4 på flere fartsetapper kjører på nivå med noen av de beste herrene i junior og senior.
Det lover godt for fremtiden å se mestring, tekniske ferdigheter og viljen til å utvikle seg blant de unge!

Hadeland CK, og Peter Lomsdalen i Traktor Bike Park, gård- og grunneier av rittarena, var svært fornøyd med arrangementet, og glade for at så mange var med og skapte god stemning. Det har blitt brukt mange dugnadstimer på å forberede og bygge nye skogsløyper, og klargjøre rittet.

Vi i NCF takker varmt for innsatsen dere har gjort som arrangør av årets Norgescup Enduro i Traktorland!

Resultater, flere bilder og raus rittstemning på Facebook: @Traktorland Enduro

 

Foto: Pål Westgaard
Bildet øverst: Anette Røssum Bastnes

 

Publisert 15.09.2022

Jonas Oudalstøl fra KCK leder an i NC menn junior

Jonas Oudalstøl fra KCK leder an i NC menn junior

Fokusert master ved Sindre Ødemark fra Romeriksåsen SK

Fokusert master ved Sindre Ødemark fra Romeriksåsen SK

Kommissær Gunnar Elvsveen starter 15-16 klassen

Kommissær Gunnar Elvsveen starter 15-16 klassen

Pallen i menn 15-16 år

Pallen i menn 15-16 år

Felix Tho Sveva fra Sandefjord SK klar til start

Felix Tho Sveva fra Sandefjord SK klar til start