E-sykling tatt opp som egen gren i Norges Idrettsforbund

Idrettstyremøtet på Hamar 15. mars 2022 behandlet søknaden fra Norges Cykleforbund, og besluttet at E-sport formelt tas opp som egen gren i NIF og Norges Cykleforbund.

«Med dette kan vi løfte E-sporten til et nytt nivå. Mange klubber, som Zu4r, Kalas, GenX og Vikings, for å nevne noen, kan nå bli medlemmer i NCF, og bli en del av norsk idrett.
Vi kan øke samspillet mellom miljøer og støtte utøvere, klubber, arrangører med en nasjonal struktur. Internt i NCF vil vi bedre kunne dokumentere utbredelse og sammen med klubber bygge sporten, for å sikre ettervekst, nasjonalt regelverk og større nasjonale arrangement.» – uttaler Bjørnar O. Klinkenberg, i grenutvalget for E-sport i Norges Cykleforbund.

I dag antar vi at det er nær 20.000 norske utøvere, i hovedsak registrert på plattformen Zwift. E-sykling fungerer allerede som gren i det internasjonale sykkelforbundet (UCI), og på NCFs Forbundsting i 2020, ble det vedtatt å opprette eget grenutvalg for E-sykling.
Grenutvalget E-sport består i dag av tre personer: Bjørnar O. Klinkenberg (gjenvalg), Anne Nevin (ny), Dag Aalvik (ny) – ytterligere en kvinne skal inn i utvalget for kommende to-års periode.

Hva er egentlig E-sykling?
E-sykling er spillbasert sykling, og kan defineres som «idrettsstimulerende spill».
Syklistene benytter vanlig sykkel montert på en «smartrulle» som elektronisk justerer motstand og måler kraft i tråkket (watt).
Spillet (syklingen) fungerer ved at en «avatar»/spiller (syklisten) holder farten basert på et kraft/vekt forhold. Spillet (rittet/turen) er at du fysisk sykler i en «verden» (ritt eller sykkelruter) som du følger på en skjerm, med de bakker og utforkjøringer programmert til sykkel og pedaler justert etter din vekt/kraft.
Den mest utbredte digitale plattformen kalles «Zwift». Det finnes også flere plattformer, men disse er mindre utbredt.

I E-sykling kreves mye av de samme egenskapene som i vanlig landeveissykling. Mange landeveis- og terrengsyklister kan sykle sammen på ulike nivå og med klubbvenner, hjemme i sin egen stue. Spillet har likevel detaljer, som løfter frem spesialistene slik at erfarne landeveissyklister gjør det godt.

Et idrettsstimulerende spill
«E-sykling skiller seg vesentlig fra de øvrige idrettene som NCF organiserer og vi gleder oss over å kunne ta imot flere medlemmer fremover», sier generalsekretær Eystein Thue Stokstad. «Vi samlet syv ryttere til VM i E-sport 26. februar i år, tre damer og fire menn. Den beste norske Håvard Gjeldnes, tok en meget sterk 10. plass. Disse satt samlet på Thon Hotell Linne i Oslo i et to-timers ritt og konkurrerte med ryttere fra hele verden, på samme digitale sykkeltrasé.», forteller Eystein. Du kan lese VM-saken her.
NCF hadde også fire utøvere med i UCI World Championship i 2021, da på sykler og «smartruller» hjemme i sine egne stuer.

Vi ser at aktiviteten er stor i våre norske vintermåneder, og har vært samlende under en krevende Covid-19 tid. Syklistene kommer i større grad ut når sykling på bar mark er mulig og sykling med klubb og kompiser er mulig i mer fysisk forstand. «Vi gleder oss virkelig til å være solid bidragsyter i denne utviklingen, arrangere attraktive ritt og legge til rette for litt annerledes møteplasser.», avslutter E-sport entusiasten, Bjørnar Klinkenberg.

 

Har du spørsmål om E-sykling kan lese mer på vår E-sport side.

Bildene er tatt under VM i E-sport februar 2022.

Publisert 18.03.2022