Super-VM i Glasgow – oppsummering

Det var store forhåpninger om medaljer til våre utøvere i flere grener under Sykkel-VM i Skottland, der både landevei, terreng rundbane, terreng maraton, utfor, bane, BMX, para og Grand Fondo stod på programmet. Summen ble to bronsemedaljer, og det skal man ikke kimse av. Vi gratulerer igjen til Felix Ørn-Kristoff i fellesstart for menn junior og Suzanna Tangens bronse på para-fellesstart. I tillegg fikk vi til sammen tre gull, tre sølv og en bronse i Gran Fondo fra våre mest modne utøvere. Gratulerer med gull til Jone Ellingsen, Jørn Fjeldavlie og Sonja Moi, sølv til Elin Grønvik, Espen Helgesen og Jone Ellingsen og bronse til Elin Grønvik.

Flere utøvere gjorde det meget godt, bl.a. junior gutter både på landevei tempo og terreng. Jørgen Nordhagen ble nr. 4 på tempo og Sivert Ekroll nr. 4 på terreng rundbane. Disse gutta er skikkelige vinnerskaller, og vi er overbevist om at vi vil se dem øverst på pallen i årene som kommer.

Vi ble også imponert av Trym Brennsæter på U23-fellesstarten, som kom inn som superreserve og ble beste nordmann med en 12. plass. Rasmus Tiller viste også at han var en hardhaus som beste eliterytter på fellesstarten med 17. plass.

Det ble noen forfall av våre antatt beste ryttere på landevei. Både Susanne Andersen, Mie Bjørndal Ottestad, Mari Hole Mohr, Søren Wærenskjold, Johannes Staune-Mittet og Per Strand Hagenes måtte kaste inn håndkleet pga. sykdom før eller underveis i mesterskapet. I tillegg fikk Ylva Berfjord ødelagt milten under trening i BMX Challenge. Det har også vist seg i ettertid at Anita Yvonne Stenberg ble redusert av et virus under VM på bane.

Både på landevei og terreng ble det mye knall og fall. Våte og sleipe løyper + mange skarpe svinger spesielt på landevei, gjorde at mange fikk konkurransen ødelagt. Vet ikke om det var rekord i DNF, men vil tro dette mesterskapet ligger høyt på listen.

NCF takker alle utøvere, lagledere og øvrig støtteapparat med vel gjennomført VM 2023 – og takk til alle som møtte opp med norske flagg på de ulike mesterskapene. Det er fortsatt mye sykkelsesong igjen og vi er klar for både EM landevei + para, siste Europacup og Nordisk i BMX, Tour de l’Avenir, Arctic Race og Tour of Scandinavia, samt flere World Cup ritt for våre utøvere med tjukke hjul. I tillegg har vi mange hjemlige ritt som NorgesCup, Joker-ritt for barn og ungdom og lokale cuper. Det er godt å se at det er mye aktivitet i august og september.

Masse lykke til med høst-sesongen!

Paralandslaget gjorde en fantastisk innsats i VM.

Paralandslaget gjorde en fantastisk innsats i VM.

Sideblikk på Syklingens Super-VM i Skottland

Dette er en subjektiv kommentar fra en sykkelentusiast etter fem dager på Super-VM i sykkel.

 

Skottland var arena da UCI for første gang arrangerte VM i veldig mange sykkelgrener samtidig. Jeg var så heldig å være til stede som turist, og fikk med mange øvelser. Det ble en positiv opplevelse.

Først og fremst ble Super-VM i Skottland en manifestasjon på bredden i sykkelsporten. Dette var som et ski-VM, bare med mange flere grener og øvelser. UCI fikk vist at sykling er mye mer enn landevei, med spennende konkurranser i terreng, BMX, utfor, bane og trial. I tillegg til ukjente øvelser for nordmenn som sykkelball og artistisk sykling. Mastersmesterskapene på landevei gikk også under VM.

Best av alt var at parasykling var integrert i mange øvelsesprogram og fikk samme oppmerksomhet som konkurranser for funksjonsfriske. Det syntes aller best på velodromen, der øvelser for parasyklister gikk før og etter øvelser for funksjonsfriske. Ettermiddagen der fortalte meg også hvilke muligheter det er for å aktivere parautøvere på alle nivåer i Norges to innendørsvelodromer. En klok og erfaren sykkelleder nevnte at også sykkelball (fotball med sykkel) og artistisk sykling vil kunne gjøre velodromene enda mer verdifulle.

Mitt ganske overflatiske inntrykk er at VM ble gjennomført så profesjonelt som vi kunne forvente og forlange. Selvsagt er det mulig å sette fingeren på en del ting – for eksempel at noen øvelser lå langt utenfor Glasgow. På den annen side var arenaene både for utfor i Fort William og terreng i Glentress perfekte for sine øvelser.

Det kan tross alt ikke forventes at en hovedstad har topp anlegg for rundbane en kort trikketur fra sentrum, som Oslo har både nord og sørøst for sentrum.

Ettersom jeg prioriterte å være til stede fysisk på konkurransene fikk jeg ikke med meg så mye av TV-dekningen. Men det jeg så visste det vanlige soliditeten fra BBC. TV-kanalen var så patriotisk det er lov være under et mesterskap der britene sopte inn gull, sølv og bronse og ble beste nasjon – men verdsatte også andre store sykkelprestasjoner.

BBC hadde en rekke dyktige kommentatorer, som også la vekt på hvor viktig store sykkelarrangementer er for å få flest mulig andre opp på sykkelen. Vi ble fortalt at Storbritannia ikke kan oppnå sine klimamål uten at mange flere sykler – og at inspirasjon fra toppene og de store arrangementene bidrar til at flere tar sykkelen fatt.

Dette er egentlig allmenn kunnskap som også finnes blant fagfolk i byen jeg bor i – men som politikerne lenge har valgt å fortrenge. Vi får håpe noens øyne snart åpnes.

VM ble neppe slik utøverne fra Norge håpet på, men for meg som sykkelentusiast ble det hyggelige fem dager i Glasgow. UCI har bestemt at det skal arrangeres Super-VM hvert fjerde år, året før OL. Neste gang blir i Haute-Savoiede i de franske alper i 2027.

Om vi ser bort fra nasjoner med en dopet økonomi er det Ikke mange land som har kapasitet til å gjennomføre et så stort arrangement.

 

 

Publisert 16.08.2023

Jørn Michalsen er daglig leder i Norges største sykkelklubb, IF Frøy. Han har tidligere blant annet vært leder i NCF Region Øst fra 2013 til 2020, leder i NCFs Mastersutvalg, medlem i baneutvalget og koordinator i Nordic Cycling. Han har også vært rittleder for et utall små og store sykkelritt.

Jørn Michalsen er daglig leder i Norges største sykkelklubb, IF Frøy. Han har tidligere blant annet vært leder i NCF Region Øst fra 2013 til 2020, leder i NCFs Mastersutvalg, medlem i baneutvalget og koordinator i Nordic Cycling. Han har også vært rittleder for et utall små og store sykkelritt.