VM BMX 2023

Dette var første VM hvor alle sykkelgrener var samlet i et stort arrangement. Totalt 8000 syklister hvorav 2500 stk. var med BMX racing konkurransene.

For Norge stilte Elias Casanovas Meland (nr. 858) i junior menn og Tuva Fjotland (nr. 924) i junior damer. Begge er førsteårs junior og hensikten med turen var å skaffe erfaringer for årene som kommer.

På VM er det alltid mye mer trykk enn på en vanlig Europa cup. De største nasjonene tar med alt av støtteapparat, og media kommer mannsterke.

Utøverne fikk det tøft på konkurransedagen, Elias krasjet på trening og i runde 1, men til tross for det klarte han å stille på start i LCQ. Elias klarte å kvalifisere seg til 1/8 finale etter en god runde i LCQ.

I 1/8 finalen er Elias blant de første ut av starten, men blir litt for snill med konkurrentene og stenger ikke døra på første slette og ryker ut som nummer 5 i heatet og blir totalt nr. 38 i VM for menn junior.

Tuva jobbet hardt på trening og hoppet første hoppet, men med flere på start følte hun det blir for trangt og hopper ikke. Da er det umulig å kvalifisere seg til kvartfinale og Tuva avslutter VM med innledende runder. Heldigvis kan vi trene på dette hjemme og Tuva kommer sterkere tilbake.

Etter en god evaluering av syklingen etter løpet tar vi med oss flere punkter som vi må jobbe med, og noe utøverne tar med seg allerede til neste Europa Cup runde i Portugal i begynnelsen av september.

 

Det var også en liten gruppe på 5 syklister som utgjorde VM-troppen for aldersbestemte (Challenge) i Glasgow.

Paul Bernard Cruiser M 50 + Aremark BMX

Vegard Vaule Milenkovic i M 17-24 år Sviland BMX

Jakob Tangen Kyllesø G 15 år Sviland BMX

Ylva Berfjord J 14 år Sola BMX

Tobias Stene G 13 år Sandnes BMX

 

Vi var tidlig på plass i Skottland og etter de obligatoriske lagleder-møtene fikk vi prøve banen i Glasgow.

Samtlige syklister likte anlegget, været og stemningen, men allerede på treningen så ble troppen dessverre redusert.

Ylva Berfjord var uheldig og falt på trening, og det som først så ut som et simpelt fall var dessverre alvorlig og Ylva kom aldri til start i årets VM. Heldigvis er Ylva både ung og ekstremt lovende og vi gleder oss til å se henne på sykkelen igjen. Ylva har det bra under omstendighetene. God bedring videre.

Paul Bernard i Cruiser 50+ var først ut av de norske og sykler stabilt gjennom moto, kvalifiserer seg til 1/8 finale, men dessverre ikke lengre. I mesterskap får du en sjanse, tar du den ikke, så er det rett ut.

Jakob Tangen Kyllesø og Tobias Stene er de neste norske på banen og guttene er litt nervøse.

Jakob starter med en 5. plass i moto 1, tar grep i moto med en 3. plass, men ryker dessverre ut i kvalifiseringen da han får den sure 5. plassen i siste moto.

Det skiller 1 poeng til kvalik og en 1/8-finale for Jakob under årets VM, men det stopper dessverre i moto.

Tobias er med for første gang på et VM og han er litt preget av stundens alvor. Formen er litt usikker etter fall i EM noen uker tidligere. Han kvalifiserer seg tross for noen dårlige gates til 1/8, men der stopper det helt etter noen personlige feil. Uansett en fantastisk opplevelse for minstemann i gjengen.

Vegards Vaule Milenkovic stepper skikkelig opp når han kjører i klassen M 17-24 år og vinner noen innledende moto og viser at han kan sykle fort. Det holder til en flott kvartfinale for Vegard i årets VM. Flott levert!

Totalt sett har Challenge-troppen hatt en fin uke i Glasgow og passer på å takke Norges Cykleforbund som møter og støtter opp om våre BMX-utøvere.

 

Vi tar med oss masse erfaringer hjem til de som ikke fikk oppleve VM live og gleder oss allerede til VM i USA 2024!

 

Ken Meland
Grenutvalg BMX

 

 

Publisert 17.08.2023

 

Elias

Elias

Tuva

Tuva

Vegard

Vegard

Gjengen med Ylva i front

Gjengen med Ylva i front

Tobias og Jakob

Tobias og Jakob

NCFs styre

NCFs styre