Ulltang tok sin 10. NM-tittel

Det tiende NM i historien ble arrangert av Hardanger Sykkelklubb på KBT Trialarena i Norheimsund 25. mai. I tillegg var det norgescupritt den 26. mai, og starten på den 12. norgescupsesongen. Ettersom Hardanger Sykkelklubb har den mest aktive klubben for trial i Norge, ble det naturligvis flest deltagere fra arrangørklubben. Men, på tross av litt få deltagere, kom det syklister fra Skedsmokorset, Oslo, Arendal, Os, og for første gang, Kristiansund.

Dag 1: NM og NC 1

På ritthelgens første dag ble det arrangert NM, det tiende i rekken. Som vanlig var det også tellende i norgescupen, slik det alltid har vært. Det var totalt 18 deltagere fordelt på fem klasser. Den mest tallrike klassen var Ungdom, noe som lover veldig bra for de neste årene. Forholdene på KBT Trialarena var perfekte, med knall sol og nypreppa seksjoner. Noen tilskuere hadde i tillegg tatt turen for å se på.

I Rekruttklassen (6-10 år) var det tre deltagere, samtlige fra arrangørklubben, og samtlige åtte år gamle. Alle disse er svært jevne på nivå, og flere av de tok ikke bare grønne hindre, men også noen blå. I fjor hadde denne klassen åtte deltagere, men det er ikke noe dramatikk i dette tallet. To av disse har blitt gamle nok for barneklassen, og det var kun tre av disse som ikke stilte til start i år.

I klassen Barn (11-12 år) var det også tre deltagere, som alle var fra arrangørklubben. Og alle var 11 år gamle, som vil si at vi ser disse i samme klasse neste år også. Klassen ble vunnet av Olai N. Bang med 128 poeng, noe som hadde holdt til tredjeplass i ungdomsklassen! På plassen bak kom Anton Valland med 81 poeng og Amund Olai Nygard med 52 poeng.

I klassen Ungdom (13-15 år) var det som nevnt rekordmange deltagere, med hele seks startende. I fjor var det kun to! Fire av deltagerne var fra arrangørklubben, mens to av deltagerne hadde tatt turen helt fra Kristiansund. Det er en tur som tar mellom ti og 12 timer i bil. Miljøet i Kristiansund er forresten godt etablert, med ca. ti aktive barn på trening i innehallen deres, som trenes av legendene Kenneth Stubø og Sondre Skjølvsvik.

På tross av to talentfulle deltagere helt fra Kristiansund, var det de lokale som dominerte toppen av pallen. Ådne U. Larsen tok en knepen seier fremfor Sondre Tveiterås, med hhv. 137 og 135 poeng. På tredjeplass kom Vebjørn B. Røen fra Norodd IL med 109 poeng. Fjerdeplassen gikk til Arne Tveiterås, i hans første sesong i ungdomsklassen, med 107 poeng. Det var kun seks poeng framfor Einar Guldstein fra NIL, med 101 poeng. Sjetteplassen gikk til Tord Toft, også han i sitt første ritt i ungdomsklassen, med 71 poeng. Tord kjempet seg gjennom 15 seksjoner i stekende sol, med en skadet rygg. Dette var forresten første gang Vebjørn og Einar deltok i et trialritt!

I klassen Sport (16+ år) var det fire deltagere, med noen kjente navn tilbake i toppen. Klassen ble vunnet av Vegard B. Bjørø fra Os med 275 poeng. Dette etter at han fikk fem minuspoeng for å gå over totaltiden. Andreplassen gikk til Vetle Lynghaug fra Arendal, i sitt comeback mellom sperrebåndene. Han fikk 229 poeng, etter at åtte poeng ble trukket fra i tidsstraff. Tredjeplassen gikk til Mariusz Hansen fra Skedsmokorset, med 223 poeng. Han fikk ingen tidsstraff! Fjerdeplassen gikk til biketrial.no sin faste fotograf, Gaute Ulltang, som deltok i sin årlige trialsykkeløkt. Han har ikke syklet en meter på trialsykkelen siden NM 2023 i september. Gaute fikk 181 poeng etter at tre poeng ble trukket i tidsstraff.

I eliteklassen var det i år kun to deltagere. Både Mads Lexander og Knut Fosse var offshore, mens Kristian S. Bergersen har en skade som det måtte tas hensyn til. I tillegg var det noen personer som rett og slett nedprioriterte mesterskapet, uten at det skal nevnes navn. Det ble uansett en verdig seier til Eirik Ulltang var arrangørklubben, som klarte å skaffe seg 850 poeng av 900 mulige. Han vant dermed sitt tiende NM-gull i elite, av ti mulige. Andreplassen gikk til Joachim Skjævestad, som ikke har trent spesielt mye trial siden NM i fjor, med 420 poeng.

Til MOOW sa Ulltang følgende om forberedelsene til ritthelga:

– Jeg har knapt syklet de siste ukene, kun korte halvtimersøkter innimellom alle rittforberedelsene. Dette er akkurat som det pleier å være, hehe. Vi har jobbet på spreng for å få KBT Trialarena til å bli så bra som mulig før NM. Dette syns jeg vi klarte, og vi har aldri hatt bedre fasiliteter og flere hindre enn nå.

Til lokalavisen, Hordaland Folkeblad, sa han dette om det å ta sin tiende strake seier:

– Jeg har alltid hatt som mål å vinne ti NM. Det har jeg nå gjort. Folk tror kanskje at det er lett, men jeg kan fortelle at det ligger utrolig mye hardt arbeid bak.

Dag 2: NC 2 og sammenlagtseieren

Dag to av ritthelgen var dedikert til årets andre norgescup, og om ingen roper ut og tar initiativ til flere ritt i 2024, blir dette det siste rittet i cupen i år. Det var totalt 17 deltagere, fordelt på fem klasser. Igjen var ungdomsklassen størst, etterfulgt av klassen Rekrutt.

I Rekrutt fikk vi én påmelding til på ritthelgens andre dag, og brødrene Eknes Heien skulle ut i duell. Dette er faktisk Storms siste år i Rekrutt, så vi håper å se han i barneklassen neste sesong.

I klassen Barn var det de samme som deltok på dag to, og seieren gikk igjen til Olai, fremfor Anton og Amund Olai. Men, det var tettere i toppen på NC 2. Og poengsummen til Olai hadde igjen holdt til tredjeplass i Ungdom.

Ungdomsklassen ble vunnet av Ådne også på dag to, framfor Sondre. Men, med noe større seiersmargin, opp fra to poeng på NM til 14 poeng på NC 2. Ådne og Sondre fikk hhv. 149 og 135 poeng. Tredjeplassen gikk igjen til Vebjørn med 118 poeng. Mens Einar og Arne byttet plasser fra NM, med Einar på 99 poeng og Arne på 84. Tord kunne ikke delta på NC 2 pga. vondt i ryggen.

I sportsklassen stilte ikke Vegard til start, og det ble dermed en gyllen anledning for Vetle til å ta sin første seier i comebacket. Han tok en solid seier med 244 poeng, fremfor Mariusz sine 214. Tredjeplassen gikk til Gaute, med 194 poeng.

Eliteklassen hadde igjen kun to deltagere, og seieren gikk igjen til Eirik, med 860 poeng. Joachim forbedret seg med 100 poeng fra lørdagen, og endte opp på 520 poeng. Norgescupen sammenlagt ble dermed vunnet av Eirik for tolvte gang på rad.

Skjævestad sa dette om sin egen deltagelse:

– Gøy i år også, litt lettere seksjoner enn vi har pleid å ha, så det gjør syklinga litt mer moro. Resultatet var som vanlig bestemt på forhånd, så konkurranseinstinktet blir ikke vekket helt.

– Men bra å se de unge lovende komme seg gjennom seksjonene.

 

Foto: Gaute Ulltang

Foto øverst: To ringrever i Trial, Eirik Ulltang og Joachim Skjævestad.

Se flere bilder og resultater på: Ulltang tok sin 10. NM-tittel » Biketrial.no

 

Publisert 30.05.2024

Det er lov å showe litt når du runder 10 NM-titler!

Det er lov å showe litt når du runder 10 NM-titler!

Joachim Skjævestad

Joachim Skjævestad

Eirik Ulltang

Eirik Ulltang

Rekrutteringen er absolutt tilstede!

Rekrutteringen er absolutt tilstede!