Tøff start i Gent-Wevelgem

Det var nordmenn representert i hele 5 av 7 klasser i det belgiske rittet Gent-Wevelgem i helgen.

U23

Det var første Nations cup ritt for sesongen, da Gent-Wevelgem ble kjørt søndag. De norske U23 gutta hadde ambisjoner om en podiumsplass, men da Søren Wærenskjold mistet kjedet når spurten ble satt i gang, var det en skuffet Søren som kom inn på en 8. plass En trio støtet rett etter starten og opparbeidet seg et forsprang til feltet på 5 min. Da feltet nærmet seg Baneberg og Monteberg, satte man opp farta og avstanden til trioen krympet fort til under minuttet.

De norske gutta kjørte deretter hardt inn i Kemmelberg, men her fikk Tord Gudmestad tekniske problemer etter en velt i begynnelsen av bakken. Sebastian Larsen hjelper Tord, men dagen var over for begge to. Per Strand Hagenes var tonegivende i en sekstett som etablerte seg rett etter toppen, men de andre i gruppen var ikke så interessert i å holde farta oppe, så de ble hentet inn.

Siste gangen opp Kemmelberg dro Søren til og fikk fort en luke på feltet. Forspranget var oppe i 30 sekunder på feltet der vi satt med Stian Edvardsen-Fredheim, Sakarias Løland og Per Strand Hagenes. Nederland og Belgia var de som kjørte inn Søren når det var 10 km til mål. Det så da ut til å bli et spurtoppgjør for det ca. 50 mann store feltet. Så ble det litt støting og en trio fikk noen sekunder på feltet og det hadde fortsatt et lite forsprang med kun 1 km til mål. De norske gutta kjørte sterkt og hentet trioen og fortsatte med et perfekt opptrekk til Søren, men når han så skulle gå til mistet han kjedet og muligheten for en topp plassering. Søren var meget skuffet da han selv mente at han mistet seieren på denne fadesen. Gutta skal ha masse skryt for måten de løser sine oppgaver på, og dette var et meget velfungerende lag.

Hans Falk

 

Kvinner junior

Dette ble det første rittet utenlands for alle 5. Jentene som ble tatt ut til Gent-Wevelgem var Maren Cecilie Mustad, Celine Madeleine Braaten, Kinga Kalicka og Aurora Storlien Ulen. Aurora ble erstatter for Camilla Rånes Bye pga sykdom.

Det var 133 jenter til start. Jentene kjørte 6 runder av 12,8 km. De norske jentene forberedte seg på at det kom til å bli hektisk kjøring og at det var høy sannsynlighet for å gå velt. Maren klarte å komme seg opp til midten av feltet med Celine og Dina like bak i første runde. Kinga og Aurora ble liggende på halen fra start. Mye rykk og napp med hard bremsing i svingene førte til flere velt underveis. Aurora, Dina og Celina var nede i bakken underveis, heldigvis ingen alvorlige fall. Det ble totalt 4 velt på de norske jentene i tillegg til punkteringer og bytte av sykkel. Jentene gjorde en veldig god jobb med å kjøre seg opp til feltet igjen etter flere uhell. Dessverre holdt det ikke helt inn for Aurora og Kinga som ble tatt ut etter å ha kjempet på halen i 2-3 runder. Dina og Celine fullførte henholdsvis 4 og 5 runder. Maren Cecilie holdt følge med feltet fram til midtveis i siste runde da hun ble avkjørt og måtte kjøre aleine inn til mål. Jentene mistet aldri motet og ga gass hele veien! Mange nye og nyttige erfaringer å ta med seg videre etter Gent-Wevelgem.

Hanne Berg Eriksen

 

Menn junior

Det var mye bra kjøring i Gent-Wevelgem, men for mange velt ødela for resultatene. Årets første UCI NationsCup er for juniorene alltid et nervøst ritt, der det ofte er mye velt. I år var intet unntak.

Herman Eriksen går i bakken ganske tidlig, Kasper Haugland må bytte sykkel tidlig i løpet, det samme måtte Oliver Aukland. Storm Ingebrigtsen er også i en tidlig velt.

Selv med litt «utfordringer» er vi godt med hele dagen og over de tøffe bakkene sitter vi alltid med ryttere i første gruppe. Etter Kemmelberg siste gang, samler det seg til en massiv gruppe og det er et stort felt mot mål, der vi sitter med 5 mann. 5 ryttere kom seg av gårde de siste 15 km og holdt inn, dessverre hadde vi ingen med der.

I spurten bak så ble det veldig kaotisk.. Først veltet Kasper ca. 1km før mål, så veltet alle de fire andre norske som satt i feltet på 200-metersmerket! Da røk mulighetene for resultater.
Heldigvis ble ingen hardt skadet!

Neste oppgave for juniorgutta er Paris-Roubaix 17. april.

Kai Lexberg

 

Eliteklassene

Vi hadde nordmenn med i eliteklassene også. Beste plassering for dagen uansett klasse ble Susanne Andersen fra norske Uno-X Pro Cycling Team, som tok en strålende 7. plass, med samme tid som vinner Elisa Balsamo fra Italia og Trek-Segafredo. Lagvenninnen i Uno-X, Mie Bjørndal Ottestad, gjorde også en dugelig innsats i det tøffe rittet og kom seg helskinnet til mål. 60 ryttere måtte bryte av ulike årsaker.

I eliteklassen for menn, ble det en historisk seier til Biniam Girmay fra Eritrea. Dette er første gang en afrikansk syklist har vunnet en klassiker. Girmay er lagkompis med Alexander Kristoff i Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux. Kristoff kom inn på en 11. plass i rittet, 8 sekunder bak vinneren. Anders Skaarseth og Rasmus Tiller fikk det beste resultatet for Uno-X Pro Cycling Team med 29. og 30. plass, på samme tid som Kristoff.

Bildet øverst: Kvinner junior før start

Publisert 28.03.2022

Per Strand Hagenes i U23 klassen.

Per Strand Hagenes i U23 klassen.