StudentCross 2022 ble en stor suksess

Lørdag 22. oktober var det endelig klart for årets utgave av StudentCross. Fiskeklev Landeveisclub hadde i år som i fjor lagd en utrolig fin arena, og samtidig som sola stod opp, åpnet både matboder, sekretariat, salgsboder og kiosk, og blide, hjelpsomme frivillige var klare for å ta imot syklister fra både nært og fjernt.

Dagens første start var for gutter og jenter i Åpen Klasse, hvor det var hele 23 ryttere, med både 10-, 11-, 12-, 13-, 14- og 15-åringer klare for å leke seg i de tekniske og morsomme løypene utenfor Høyskolen i Halden. Den publikumsvennlige traséen bød på de klassiske cx-hindrene, en stor bru med mulighet for å både sykle og løpe, sandkasser, en labyrint og lange flater på både gress, grus og asfalt.

Etter at en stor gjeng med mastersyklister hadde fått herjet rundt i løypene på Remmen var det klart for kvinner junior og senior, samt kvinner master. Her ble det mye action allerede fra start. Like etter at startskuddet gikk mistet Malin Karlsen fra Soon CK ikledd den gule ledertrøyen for kvinner junior kjedet, og ble lenge stående med dette. Når kjedet endelig var på plass hadde Martha Stokkeland fra Stavanger SK fått en solid luke ned til resten av juniorjentene. Marlin Karlsen ga likevel ikke opp og startet jakten på førsteplassen. I front av feltet var det nok en gang Thea Siggerud fra Soon CK som satt høy fart, like etterfulgt av Oda LaForce fra IF Frøy og Elisabeth Sveum fra Kloppa Off Road Klubb og svenske Tilda Hylén fra Falu Cykelklubb. Det gjørmete underlaget skapte utfordringer for jentene, og gress-slettene ble til slutt raskere å løpe enn å sykle. Halvveis i rittet var Elisabeth Sveum uheldig og sklei i en av de glatte svingene og ødela sykkelen. Hun måtte til slutt bryte. Kampen om andre og tredjeplassen fortsatte, men det var lite å gjøre med Thea Siggerud som hadde et godt grep om førsteplassen. Etter rett under 40 minutter i løypene i Halden var det Thea Siggerud som krysset målstreken først, med den svenske utfordreren over ett og et halvt minutt bak seg. Tredjeplassen gikk til Oda LaForce. Malin Karlsen brukte sine 40 minutter godt, og etter et sterkt kjørt ritt tok hun nok en seier i årets NorgesCup i cx. Martha Stokkeland kom inn til en fin andreplass, mens Madeleine Götz fra IF Frøy tok den siste pallplassen.

Neste start var for menn junior, i lag med menn 15-16. Aksel LaForce fra IF Frøy, Linus Aksnes fra Vigrestad SK og Nichlas Øveraasen fra Soon CK i den gule trøyen la seg tidlig i front. Underlaget ble stadig mer utfordrende, og den tykke gjørmen la seg som sement på syklene. Man kunne høre drivverkene skrike idet rytterne syklet forbi, og en blanding av sand, gress og gjørme gjorde at flere valgte å bytte sykler underveis i rittet. Nichlas Øveraasen ristet av seg konkurrentene og fikk stadig større luke, selv om Aksel LaForce ga alt han hadde. Det ble stadig mer vann mellom båtene, og Nichlas Øveraasen kunne strekke armene i været og cruise over målstreken i ensom majestet. Aksel LaForce syklet inn til en sterk andreplass, mens Linus Aksnes ble nummer tre i menn junior.

Menn senior stod på startstreken når klokken bikket 14, som dagens siste startfelt. Det var 19 sterke ryttere klare for rundt 1-times ritt-tid, men til tross for dette var det ingen som sparte på kruttet når det ble blåst i fløyten og starten gikk. Som under forrige NorgesCup i Asker var det de to brødrene fra IF Frøy, nemlig Martin og Henrik Farstadvoll som tok starten. Kevin Andre Sandli Messel fra Ringerike SK, svenske Filip Stark fra Team Ormsalva AC og hjemmefavoritt Ole Sigurd Rekdahl. En hard start satte preg på rittet, og halvveis måtte en av brødrene stå av, og Kevin Andre Sandli Messel gikk opp i tet. Halden-rytteren lå på en solid andreplass, mens Martin Farstadvoll jaget på en tredjeplass. Med et par runder igjen satte Martin Farstadvoll virkelig opp farten, og sekundene fremover ble stadig mindre. Etter å ha passert andreplassen fortsatte han å se fremover. Samtidig som han kom nærmere førsteplassen, slet Kevin Andre Sandli Messel med tekniske problemer, og gjorde stadig små feil som kostet han dyrebare sekunder. Martin Farstadvoll pustet nå Ringerike-rytteren i nakken, et press som var til å ta og føle på. Etter et fall i sandkassen fikk Martin Farstadvoll de verdifulle meterne han trengte, ga alt inn mot mål og krysset målstreken nesten 30 sekunder før Kevin Andre Sandli Messel som ble nummer to. Etter en tung dag på sykkelen ble Ole Sigurd Rekdahl nummer tre og siste som fikk være med å pryde pallen.

 

Til alle syklisters store glede var tilbakemeldingene fra fjoråret tatt til vurdering, og det ble derfor arrangert ritt både lørdag og søndag i år. Søndagen startet med en god mengde regn, noe som gjorde løypene enda våtere. Dagens trasé var lik som gårsdagens, men motsatt vei, som gjorde at alle elementene løypen hadde å by på ble enda mer utfordrende.

De som kanskje var mest glade for det klassiske cyclocross-været var de aller yngste, som startet mens det bøttet ned, og det så ut som at de koste seg med litt ekstra gjørme og gjennomvåte klær. De smilte fra øre til øre, dekket i sand, gress og bløt jord.

Det virket som om de eldre jentene var litt mer redde for det dårlige været, og til tross for at det hadde sluttet å regne til deres start, manglet det flere navn på startlisten. Det satte likevel ikke en stopper for farten ut fra start, men denne gangen var det gårsdagens andreplass Tilda Hylén som styrte feltet ut på deres første runde. Med en høy fart og elegant teknikk fikk hun tidlig en luke ned til resten. Bak henne kom Linn Sofie Mohn fra Asker CK, før hennes lagvenninner Åshild Tovsrud og Tora Bjørndal Ottestad. Med en fornuftig startfart og mye ekstra krefter når de nærmet seg halvveis, skrudde Linn Sofie Mohn opp farten, og avstanden mellom de to første rytterne ble stadig mindre. Imponerende kjøring av Asker-rytteren fortsatte, og fra å ligge på andreplass gikk Linn Sofie Mohn forbi svensken, og tok ledelsen. Det tok ikke lang tid før hun hadde en god luke ned til andreplass. Det var lite å gjøre med Asker-jenta, og hun kunne til slutt juble over sin første seier i årets NorgesCup. Over minuttet bak kom svensken, mens Åshild Tovsrud sørget for at det ble to ryttere fra Asker på pallen etter dagens ritt.

Det gjørmete føret skapte nok en gang problemer for den gule trøya i juniorklassen, og det tok ikke lang tid før Malin Karlsen måtte stoppe i teknisk sone med et sunket sete. Det satt bom fast, og Soon-jenta måtte sykle hele rittet med et lavt sete. Til tross for dette minglet hun nok en gang med senior-jentene. De to jentene bak henne kjørte også gode ritt, og selv med flere sykkelbytter kjørte Martha Stokkeland like bra, og bedre, enn flere senior-ryttere. Hun ble til slutt nummer to i juniorklassen, mens Madeleine Götz nok en gang tar tredjeplassen.

Tolv ivrige syklister stod på startstreken når det var klart for at menn junior skulle slippe til i de gjørmete løypene i Halden. Den vanlige trioen i front, med Nichlas Øveraasen i den gule trøyen, Aksel LaForce og Linus Aksnes fikk følge av Emil Svarstad fra Grenland SK. Rittet utviklet seg på mange måter likt som det gjorde under gårsdagens ritt, med Nichlas Øveraasen i tet. Aksel LaForce hang på så lenge han kunne, men Soon-rytteren fikk en solid luke som han klarte å holde helt inn til mål. Med et sykkelbytte rett før målgang sørget han for å krysse målstreken først, med gul trøye og matchende sykkel med gul styreteip. Nichlas Øveraasen har nå tatt et godt grep om den gule trøyen i juniorklassen, og om han fortsetter seier-streaken han har nå, trenger han ikke å bytte styreteip med det første. Aksel LaForce ble igjen nummer to, mens Emil Svarstad gjorde opp kampen om tredjeplassen og fikk pryde pallen med de to andre gutta.

Når dagens siste start gikk, med menn senior, var det igjen klart for både fart og spenning. Labyrinten var på dette tidspunktet omgjort til en stor gjørmepytt, og det tok ikke lang tid før alle rytterne var møkkete fra topp til tå. Det spilte liten rolle om man var landeveis- eller terrengsyklist når løpeferdighetene ble satt på spill. Kevin Andre Sandli Messel gønnet på fra start, og fikk en luke ned til en jagende Ole Sigurd Rekdahl. Bak de to første rytterne lå en trio som kjempet for den siste pallplassen. Samtidig som Jon Mykland Lunåshaug fra Asker CK løsrev seg fra trioen, ble Kevin Andre Sandli Messel nok en gang pustet i nakken, men denne gangen av Ole Sigurd Rekdahl. Hjemmefavoritten ble heiet frem langs hele løypen, og i det duoen i front nærmet seg hindrene omtrent halvveis, satte Halden-rytteren inn støtet. Åtte sekunder ble fort til ti, og når Ole Sigurd Rekdahl holdt trøkket oppe i front, var det ingen som klarte å følge. Jublende på bakhjulet krysset han målstreken først, over to minutter før Kevin Andre Sandli Messel som tok helgens andre andreplass. Tredjeplassen gikk til Jon Mykland Lunåshaug.

Nok en flott cx-helg er gjennomført, med gode tilbakemeldinger og mye sykkelglede. En stor takk til Fiskeklev Landeveisclub for et fantastisk arrangement! Neste runde av årets NorgesCup går av stabelen allerede neste helg. Da er det klart for Skansecross i Drøbak. Vi håper å se dere alle der, og gleder oss til enda en cx-helg.

 

Resultater lørdag:

Kvinner junior:

 1. Malin Karlsen, Soon CK
 2. Martha Stokkeland, Stavanger SK
 3. Madeleine Götz, IF Frøy

 

Menn junior:

 1. Nicklas Øveraasen, Soon CK
 2. Aksel LaForce, IF Frøy
 3. Linus Aksnes, Vigrestad SK

 

Kvinner senior:

 1. Thea Siggerud, Soon CK
 2. Tilda Hylén, Falu Cykelklubb
 3. Oda LaForce, IF Frøy

 

Menn senior:

 1. Martin E. Farstadvoll, IF Frøy
 2. Kevin Andre Sandli Messel, Ringerike SK
 3. Ole Sigurd Rekdahl, Halden CK

 

Link til resultater: https://live.eqtiming.com/62270#result:230886-851415-1217128-0-1-

 

Resultater søndag:

Kvinner junior:

 1. Malin Karlsen, Soon CK
 2. Martha Stokkeland, Stavanger SK
 3. Madeleine Götz, IF Frøy

 

Menn junior:

 1. Nicklas Øveraasen, Soon CK
 2. Aksel LaForce, IF Frøy
 3. Emil Svarstad, Grenland SK

 

Kvinner senior:

 1. Linn Sofie Mohn, Asker CK
 2. Tilda Hylén, Falu Cykelklubb
 3. Åshild Tovsrud, Asker CK

 

Menn senior:

 1. Ole Sigurd Rekdahl, Halden CK
 2. Kevin Andre Sandli Messel, Ringerike SK
 3. Jon Mykland Lunåshaug, Asker CK

 

 

Link til resultater: https://live.eqtiming.com/62271#result:230896-864685-1217132-0-1-

Tekst: Henriette Götz

Bilder: Pål Anders Thunæs

Publisert: 24.10.22

Pallen kvinner senior lørdag

Pallen kvinner senior lørdag

Teten menn junior

Teten menn junior

Teten menn senior på lørdag

Teten menn senior på lørdag

Martha Stokkeland

Martha Stokkeland

Linn Sofie Mohn

Linn Sofie Mohn

Pallen menn senior på søndag

Pallen menn senior på søndag

Kevin Andre Sandli Messel overtar den gule ledertrøyen i menn senior

Kevin Andre Sandli Messel overtar den gule ledertrøyen i menn senior