Stemningsrapport fra NC Utfor i Hafjell

Mille Johnset kastet et internasjonalt stjernedryss over OldSchool-løypa under Norgescupen i Hafjell søndag. 5. plassen i UCI World Cup DH i Andorra ble hennes beste resultat i sesongen, og hun er stabilt innen topp-10 i sine plasseringer.

Arrangørene var glade da hun sto påmeldt på den tredje Norgescupen 24.-25. september.

 

Forberedelser

Fredagens riggecrew gikk i mange bekker små under en regnfull dag. Lørdag derimot, fremsto noe tørrere og med gode forhold til utøvernes treningsdag.
Løypebefaring i to timer uten sykkel står først på programmet under utforritt i kategorien Norgescup. Linjevalg diskuteres og vurderes, og kanskje finner man et alternativ til en evt. ny regnfull dag. Utøverne forbereder seg også mentalt og øver på å visualisere, de unge utøverne lærer av Smestad, Johnset og de andre på landslaget.  Løypevaktene sto så klare til å fløyte utøverne nedover i sine treningsruns. Løype er sperret, merket og «paddet». Trygt, men definitivt utfordrende! OldSchool og NewSchool er sorte løyper i sykkelanlegget, som ellers er åpent for publikum som bruker helhjelm.

Under denne NC-helgen var også landslagstrener, Niclas Stensrud Andersen, tilgjengelig for å veilede og rådgi både unge utøvere og foreldre/trenere under treningsdagen. Det gjentas!

Under dette Norgescup-rittet sto også Norwegian Adapt Downhill Race også på programmet. Et ritt for parautøvere fra landet rundt, som støttes av NCFs para-avdeling og ressurser nær Sunnaas stiftelsen. Egen utforløype med felles start og mål, tilrettelagt av Knut Løkås, daglig leder i Hafjell Bike Park. Et trygt, men utfordrende løype for god fart, der løypevakter og ledsagere følger.

Å se det gode miljøet, der de beste heier på de unge, og ungdommene heier frem sine forbilder, gjør idrettshjerter varme. Dette er en raus arena, selv om løyper og utøvere er tøffe og av den mer rustikke typen.

 

Rittdag og resultater
Søndag startet kald og tåkete i arena, men med blå himmel og sol på toppen.

Det ble et forrykende ritt, og god stemning.
Den tredje Norgescupen ble i seniorklassen vunnet av Simen Smestad og Mille Johnset, begge representerer Rye SK. Hjemmefavoritten Henriette Bryhn var 5 sek bak Mille, mens Ole-Herman Bergby var like mange sekunder bak Simens råsterke 2.07 ned den 1,2 km lange løypa med 191 m høydeforskjell. Et lite stykke bak kom Michael Cook fra IK Hero, et knapt rull foran Atle Laakso som crashet før mål.
På juniorsiden vant Gabriel Kvålseth fra Drammen CK, med Miles Eicholzer fra Hafjell Freeride klubb og Sondre Rød Goska fra Mysen IF hakk i hæl. Utøvere byttet plass fra seeding, så her er det tett kamp om gjeveste plass.

Særs tett blant topp-3 i Haster Herrer 30+ også. Sjur Høy Færden, IK Hero, vant 1,5 sek før Rye SK med Pål Standal, og tredjepremie til Benjamin Plaisance fra Hafjell Freeride klubb. Sterke deltakere også fra Drammen CK, Oppdal SK og Bergen MTB.

Tøffe Tone Kristiansen vant, som ensom svale, Master Kvinner 30+, hun stiller for Aron Sportsklubb. I Sport 17 år+, som er en slags turklasse, kreves utforferdigheter og engangslisens for å kunne delta. Lars Mathias Moen fra Kvam IL vant på respektable 2.42.5.

15-16 åringene tråkker bra fra seg, vant gjorde Markus Skeie-Lebreux fra CK Nittedal, foran Fabian Helle fra Drammen CK og Elias Stubergh fra Mysen IF. Ritt er god trening og viktig erfaring på alle områder. Utøverne diskuterer ofte sammen for å finne de beste linjene for seg, og stake den raskeste kursen. Men det som er riktig for den ene, er ikke nødvendigvis den beste for konkurrenten.
I aldersbestemte klasser vokser det godt. Lavterskelrittene Hafjellcup og Aroncup har hatt en fantastisk fin sesong med over 70 deltakere på flere ritt. Sammen med mer synlighet i kommunikasjonen og noen tilretteleggelser under Norgescup for unge, ferske utøvere ved å tilby løypebefaring og coaching under trening, har kanskje dette samlet gitt en god respons fra de unge.

10-12 år kjører på tid, men uten rangering, og alle får premie. I 13-14 års klassen er det en god blanding av erfarne og debutanter på rittfronten. Det er råbra kjøring og mye sykkelglede. Nykommere fra Siljan Motorcross klubb var blant deltakerne som fikk veiledning og råd av landslagstrener Niclas lørdag morgen, vi kunne se god kontroll på sykkelen i rittet dagen derpå. I de to klassene var det denne gang bare to jenter. – Gutta er flest, men vi ser flere jenter som kommer med. Veldig bra!

I Norwegian Adapt DH Race var det 13 utøvere med. Tilbudet om ritt er lite, så stor iver etter å trene i Hafjells utfordrende og raske løyper. Utøverne imponerte stort, og det gikk et gisp gjennom publikum da utøver og sykkel gikk i salto i siste brattheng. Heldigvis kunne Kjetil Weidemann rulle inn i mål etter noen minutters pause. Ulike typer sykler, to, tre eller fire hjul, forskjellig utgangspunkt. Både kvinner og menn, alle aldre, konkurrerer i samme klasse.
Vinner ble Kevin Fagerhøi fra Aron SK, Sigurd Groven tok andre plass, og Amelie Ericson fra Oppdal SK kom på tredje plass.
Fullstendige resultater i EQ-Timing

Gode sammen
Norgescup Utfor er et stort samarbeidsprosjekt mellom flere klubber.
For dette rittet sto CK Nittedal som arrangør med rittleder og sekretariat-/regnskapsleder. Andre roller i rittorganisasjonen innehas av ressurser i andre samarbeidende klubber. Når det skal organiseres til ritt i denne kaliber kreves både trygg økonomi, og et godt team til forberedelser, gjennomføring og rigg.
CK Nittedal har tre utøvere i utforgrenen og hadde ikke hatt anledning til å ta ansvar som NC-arrangør hvis ikke et samarbeid mellom flere klubber lå i grunnen.

Siste og fjerde Norgescup Utfor er i Drammen Bike Park 15.-16. oktober.
Program og påmelding i EQ-Timing her.
I mellomtiden har utfor samlingsdager åpne for de som satser utfor i aldersbestemte klasser både på Hafjell og i Drammen. Og stor avslutningshelg på Hafjell Bike park med mange ritt og sosiale sammenkomster.

For å følge utformiljøet kan du besøke:
Facebook Norgescup Utfor
Instagram: Nyetablerte @nor_mtb_utfor og @norgesutforlandslag
Web: Med landslagsprofiler og terminliste: sykling.no/utfor/

 

Har du spørsmål til utforaktivitet, trening og samlinger, som forelder, utøver eller klubb?
Ta kontakt med Lise Smestad i NCFs Grenutvalg Utfor her.

 

Foto øverst: pallen i M-elite
Tekst: CK Nittedal

 

Publisert 29.09.2022

Fin gjeng i Hafjell i helgen

Fin gjeng i Hafjell i helgen

Fabian, Markus og Cornelius er klare i klasse M15-16

Fabian, Markus og Cornelius er klare i klasse M15-16

Pallen i Menn Junior

Pallen i Menn Junior

Pallen i Masters Menn

Pallen i Masters Menn

Pallen i Masters Kvinner

Pallen i Masters Kvinner

Pallen i Paraklassen

Pallen i Paraklassen

Emily fra CK Nittedal var ensom svale i Jenter 13-14 år

Emily fra CK Nittedal var ensom svale i Jenter 13-14 år