Spennende dueller og ungt trøkk under NM-helgen i utfor

Årets utfor-NM ble arrangert av SK Rye, med god støtte fra Hafjell Bike Park.
Sammen med NM, ble Norgescup #2 arrangert som seeding dagen før. I tillegg ble arrangør forespurt fra det svenske sykkelforbundet om vi i Norge kunne gjennomføre deres Svenske mesterskap(SM).

Det var duket til en tredagers sykkelfest med deltakere fra Tromsø, Vesterålen, Senja, Lofoten, via Midt-Norge, det brede Østland, til Bergen i vest og Sirdal i sør. Fantastisk passion for å kjøre utforritt i NM-løypa på Hafjell!

«I et meget godt samarbeid med foreldre av Rye-rytterne og andre klubber om bl.a. løypevakter, rittkontor, premier, rigging, kommunikasjon og ikke minst en fantastisk arenaleder i Knut Løkås fra Hafjell Bike Park, kunne vi gjennomføre en flott NM/NC/SM-helg. Det har vært krevende og morsomt å lede arbeidet, det er virkelig gøy å se gode smil og entusiasme fra små og store. Dette har vi fått til sammen!» – sier rittleder Lise Smestad i SK Rye. «En ny arena-campus på Midtstasjonen fungerte meget samlende og godt, – spesielt da Olympiatunet dro i gang grillen for uteservering med knallsol på terrassen. I tillegg har vi hatt fornyende elementer i helgen som den veldig hyggelige NM-kvelden fredag som samlet utøvere, foreldre og frivillige. Slike møteplasser er viktige for miljøet vårt.» – avslutter Lise.

Fredag – treningsdag og NM-kveld
Fredag startet med løypebefaring til fots og trening for alle fra 10 år til Master. Alle i samme løype, med muligheter for raske omkjøringer der droppene synes for store. Gode flytstrekker, noen dropp, et par rockgardens der effektive linjevalg avgjør tiden, og et modifisert gap under navnet  «Hangaren». Det var noe for enhver å jobbe med.
Kvelden ble avsluttet med en sosial storsamling for å bygge relasjoner på tvers av klubber, både for ungdommene og de voksne utøverne, foreldre og frivillige. Rekruttering, prestasjonsutvikling og samarbeid er i fokus i utformiljøet. Det er viktig å samle ungdommene, inkludere ferske utøvere og tilreisende som er uten en stor klubb i ryggen. Det var ekstra gøy å høre regjerende norgesmester, Simen Smestad, fortelle om forberedelser til viktige ritt, mental trening/visualisering, og egen trening i ungdomsårene.
Det var gode tilbakemeldinger på arrangementet som åpnet NM-helgen på et raust vis med støtte fra NCFs aktivitetsmidler.
#godesammen #sykkelglede #prestasjoner

Lørdag – Norgescup #2
En lang dag med trening, seeding og finale, der endelig plassering ga rekkefølge til NM-start søndag.
– Våre svenske venner, spesielt i klasse senior menn, ga oss spenning helt til siste hundredel i seniorklassen. Brødrene Zwar/Zwar-Kvist har topp-10 plasseringer i UCI Worldcup DH, og la med dette listen for våre norske ryttere. Smestad var fremst med god margin i seedingen (2.67 sek!), men var knepne 0.15 sek bak Oliver Zwar i finalen i NC-rittet. Ole-Herman Bergby tok 4.plassen, ca. 2 sek bak 3. plassen, etterfulgt av Atle Laakso på 5.plass. De tre norske gutta representerer alle SK Rye. Nære tidsdueller gjennom hele resultatlisten i herrer senior, og det er svært gledelig at vi både har enduroryttere direkte fra EWS i Whistler på start, og en bredde i representerte klubber.
– Under Norgescup senior kvinner vant Henriette Bryhn fra Hafjell Freeride Klubb, som denne dagen var alene over mållinjen i klassen. Mille Johnset måtte trekke seg fra NM-helgen pga. skulderskade og forberedelser til VM Utfor i Les Gets om to uker.
– Suverent best tid av kvinnene på start, hadde junior og VM-/EM-medaljør, Kine Haugom fra Hafjell Freeride Klubb, med tiden 2.56. Allerede uttatt til Junior-VM, NC og NM var nok gode ritt for å teste form og sykkel.
– Suveren seier i junior herrer tok Mysen, og Sondre Goska. Han hadde med seg sine svenske konkurrenter, men slo Kewin Kling på 2. plass med nesten 6 sek. Mellom 2. og 6. plass skilte ca. 3 sek i denne finalen av Norgescup #2.
– I Masterklassene er det god konkurranse, og under ett minutt som skiller 1. og 11. plass hos herrene, med Benjamin Plaisance som vinner.
– I kvinneklassen var NC-debutanten, Marian Hansen Finjord, eneste på start, og kunne dermed glede seg over hyllesten under premieutdeling. Det er stas å se ryttere fra Vesterålen, Trøndelag og Bergen forsere NM-løypa med jubel fra publikum!
– Sportsklassen er å regne som en slags turklasse (og det holder med en engangslisens), men at det er full gass over hoppene og kjøres fort, er det ikke tvil om. Birk Selquist, kjører for Harstad CK, hadde kjørt NM-løypa for noen år siden, men dro fra Tromsø for å delta på NM-helgen!

Søndag – NM Utfor 2022
Ny, strålende dag i fjellet og utøvere fikk to timer til sine siste forberedelser før ett ritt – finalen.
En arena pyntet til fest og en strålende god speaker og rittledelse hadde alt klart for å ta imot sportslige prestasjoner. Hafjell Bike Park er en trygg og enkel arena som har sanitet tilgjengelig og infrastruktur for store arrangement. At anleggets sykkel- og turløyper var åpne under NM Utfor var en fin anledning til å vise frem sporten og utøverne.
– Junioren Kine Haugom kjørte igjen sterkt og tok inn to sekunder på sin egen bestetid for damer dagen før. «Best når det gjelder» har hun bevist tidligere, så vi kan glede oss til VM i Les Gets om noen dager.
– Tone Kristiansen fra Aron SK ble norgesmester i Master kvinner, og Benjamin Plaisance tok mesterskapet for Master herrer.
Svenskene kjørte seeding med nordmennene lørdag, og NM-konkurransen fremsto som et svensk-norsk mesterskap med en blandet startliste på junior og senior herrer.
– Junior herrer hadde igjen en suveren Sondre Goska fra Mysen IF som vinner, med tiden 2.39.93! Hafjell Freeride Klubb med Miles Eichholzer på 2. pl. Gabriel Kvålseth fra Drammen CK på 3.pl.
– I senior kvinner ble det mesterskapstittel til Henriette Bryhn fra Hafjell Freeride Klubb, med lagvenninne Ingrid Lonar på sølvplass.
– Det avsluttende partiet i VM-skogen ga mye spenning, Simen Smestad kjørte inn som norgesmester på tiden 2:28.84, 0.68 sek foran svensk mester, Oliver Zwar. Sølvmedaljen tok Atle H. Laakso, og bronse til Ole-Herman Bergby. En rødkledd Rye-pall der altså.

Mange unge i aldersbestemte klasser pusher!
Klubber jobber sammen om trenerkapasiteter, samlinger og styrker miljøet mellom ryttere. Elias V. Stubergh fra Mysen IF leder an blant gutter 15-16 år, og har hatt flere gode plasseringer på ritt i Mellom-Europa denne våren. Han tok en klar seier på NC-rittet. I NM-finalen falt han tidlig, men kjørte likevel inn til 2.plass, 2 sek etter Noah Heieren som vant og 2 sek før Markus Skeie-Lebreux på 3.plass. Noah fra SK Rye og Markus fra CK Nittedal kjører også rittene i Norgescup Enduro, som enkelte andre 15-16 åringer på startlisten denne helgen. Nellie Aabech kjører for BOC og er alene jente i 15-16 års klassen. Rask kjøring, store hopp og fløy godt over Hangaren, og fortjener så visst å stå på toppen av pallen.

I klassene 10-12 år og 13-14 år er det mange utøvere, klubber og stor bredde i erfaring. Vi så flere «nye» klubber og ansikt blant de unge i år, det er gledelig! Norgescup-helgene og NM skal være utfors viktigste og mest attraktive møteplasser, de skal samle miljøet til en solid mestrings- og utviklingsarena. Dette gjør at vi har rittdebutanter og elite i god blanding i alle klasser. Spesielt i de yngre klassene. Nytt av året, legger Norgescupen til rette for coaching under både løypebefaring (track walk) og første treningsperiode. I tillegg til sosial samling for deltakere, foreldre og frivillige under helgen, ble dette samlet et tiltak for å rekruttere flere unge inn i sporten og senke terskel for deltakelse.
10-12 år har tidtaking, men rangeres ikke. Råtøffe, allerede erfarne fartsfantomer i god blanding med debutanter og de som kjørte NM-løypa for første gang. Drammen, Mysen og Nittedal var på pallen i 13-14 år, men det var mange klubber representert, i tillegg til noen svensker her også.
Utvikling, bryting av egne grenser, utøvere som backer og hjelper hverandre på tvers av klubber er storveis å se!

Vi gratulerer alle med sterke prestasjoner i NM og Norgescup!

Rittleder, Lise Burud Smestad, har fått mye og velfortjent skryt for arrangementet. Blant annet fra landslagsutøver og NM-sølvvinner, Atle Laakso som uttaler i bloggen til BCsport.no:
«Helgen var vellykket rent sportslig, men også sosialt. Kult med både NM og SM samtidig, i tillegg til Norgescup i én helg. Ikke minst gøy å se så mange unge og lovende. Utfor-Norge har mye bra i vente.»
Les hele bloggen her: NM Utfor 2022 (bcsport.no)

Niclas Andersen, trener for landslaget i utfor kommenterer NM følgende:
«NM på Hafjell var et godt gjennomført arrangement, med flotte rammer i bra vær og en utfordrende løype. Vi fikk besøk av svenskene og spesielt fint var det at de beste elite og jr. utøverne var på plass slik at de beste fikk god matching. Jeg er også veldig fornøyd med at det var 3 omganger på tid. Da fikk vi flere muligheter til å teste oss og prøve ulike tilnærminger til et finalerun. Helgens høydepunkt for meg var å se Simen slå Oliver Zwar i finalen på søndag. Det er nok en selvtillts-boost for Simen, som viser at han har farten inne, når han slår en med topp-10 plassering fra World Cup i år.»

Vi gratulerer med en solid gjennomført ritthelg, all honnør til frivilligheten og gode partnerskap!

Link til resultater Norgescup #2: EQ-Timing

Link til resultater NM Utfor 2022: EQ-Timing

Neste Norgescup-ritt er:
Norgescup #3             24.-25. september
Norgescup #4             15.-16. oktober

Sjekk også:
Aroncup v/ Drammen CK – se Facebook
Hafjellcup v/ Hafjell Bike Park – se Facebook

Tekst: kristine.skeie@sykling

Bildet øverst: NM-vinnerne i seniorklassene

Foto: @GDF Media / Hafjell Bike Park

Publisert 25.08.2022

Champagnefest i Hafjell!

Champagnefest i Hafjell!

Pallen i NM menn junior

Pallen i NM menn junior

Pallen i NM kvinner junior

Pallen i NM kvinner junior

Pallen i NM menn senior

Pallen i NM menn senior

Rekrutteringen er god!

Rekrutteringen er god!