SkanseCross 2022

SkanseCross 2022 er etter en fantastisk helg i Drøbak nå historie. NorgesCup 7 ble arrangert lørdag 29. oktober i et fantastisk fint høstvær. Drøbak Sykkelklubb stilte i år med en ny og forbedret arena, som både var publikumsvennlig og tett, noe som falt i smak hos både ryttere og de som stod langs løypene.

Som tidligere helger var åpen klasse første pulje ut. En god blanding mellom 10-, 11- og 12-åringer stod spente på startstreken. Her var det ikke snakk om å spare på kruttet, og idet det ble blåst i fløyten satte de av gårde i en voldsomt fart. Det var kun smil å se når de kom i mål og det var ingen tvil om at de hadde kost seg i løypene i Drøbak.

I Masterklassen for herrene gikk det også virkelig unna. En solid gjeng kjørte ut på første runde med relativt spisse albuer, og kampen om plasseringene var til å ta og føle på. Selv om det også var bånn gass fra start blant de eldre herrene, viser mange at de er i god form og kjører rundetider på nivå med topp fem i eliteklassen som startet litt senere på dagen. Det var nok noe hardere konkurranse blant masterne enn i åpen klasse, men det var en minst like fornøyd gjeng som kom i mål.

Når klokken viste 11:30 og solen stod høyt på himmelen var det klart for dagens kvinne-heat. Både juniorer, seniorer og mastere stilte seg opp til start, klare for å gi alt. Det er utrolig gøy at disse klassene starter sammen, for på den måten får man matchet seg på tvers av klasser og alder. Uavhengig av om rytteren stilte i master, junior eller senior lyste det en sykkelglede og et ønske om å ha det gøy på sykkelen. Og selv om dette er fokuset til de aller fleste, er det en stor bonus å krysse målstreken først. Som vi har sett de tidligere helgene var Oda LaForce fra IF Frøy tidlig ute med å ta teten i jentefeltet. Like bak henne lå lederen av Norgescupen for senior kvinner, Thea Siggerud fra Soon CK, tett etterfulgt av juniorjenta Malin Karlsen, også fra Soon CK. Denne gangen klarte Oda LaForce å riste av seg konkurrentene, og rundt halvveis var hun å se alene i front. Herfra økte hun bare luken ned til resten, og kunne til slutt juble over å ta sin første seier i årets cx-sesong. Nummer to over målstreken ble Malin Karlsen, som viste en knallgod form og gruser nærmest hele senior-feltet. Tredje i mål ble Åshild Tovsrud fra Asker CK som akkurat holdt unna for en litt uheldig Thea Siggerud, som med både velt og flere tekniske problemer til slutt endte som nummer tre. Også denne helgen fikk vi besøk fra Sverige, og i juniorklassen ble svenske Lina Eriksson fra MTB Täby nummer to, foran Madeleine Götz fra IF Frøy som får siste pallplass i juniorklassen.

Like etter at jentene kom i mål var det klart for helgens viktigste og mest inspirerende start, nemlig KidsKross. Her spilte det liten rolle om man stilte med løpesykkel eller tråsykkel, om foreldrene var med som løpende støtteapparat eller om man bare var ute på en liten trilletur. Hver eneste deltaker smilte fra øre til øre mens de ble heiet frem langs løypen, og det var morsomt å se de aller yngste få prøve seg på deler av løypen som også Norges beste sykkelkross ryttere skulle konkurrere like etterpå. En utslitt, men fornøyd gjeng kom i mål, og om det var mulig ble smilene enda større når samtlige fikk premier for deres flotte innsats.

Dagens nest siste start var for menn 15-16, sammen med menn junior. Med flere nye navn på startlisten ventet det stor spenning knyttet til rittet. Flere velkjente navn fra terreng stod til start, og det skulle bli gøy å se de ulike møtes på en ny arena. Nichlas Øveraasen fra Soon CK i den gule ledertrøyen la seg tidlig i front, men på hjul hadde han både Sivert Ekroll fra Tangen Watt og Oksygen Cykleklubb og Jonas Høydahl fra Sande SK. De to førstnevnte fikk en liten luke ned til resten av konkurrentene og kjørte hardt i front. Rundt halvveis fikk Sivert Ekroll problemer og endte med å bryte rittet. Herfra kunne derfor Nichlas Øveraasen fortsette sitt gode ritt og strekke armene i været for helgens første seier. Bak han kom Jonas Høydahl etter å ha holdt resterende ryttere bak seg gjennom hele rittet. Håkon Lærum Berg fra Grenland SK ble nummer tre.

Når rytterne i menn senior stilte seg opp samlet det seg yngre ryttere langs hele løypen. Yngre, ivrige syklister som hadde blitt igjen hele dagen for å se på et av sine forbilder sykle ritt, nemlig hjemmefavoritt Tobias Johannessen. For første gang i år stilte den regjerende norgesmesteren i sykkelkross til start i norgescupen, og den store snakkisen var rundt om Mats Tubaas Glende fra Soon CK, som med unntak av årets første norgescup i cx har vunnet alle rittene han har stilt opp på, kunne hamle opp med proff-syklisten fra Drøbak. Tobias Johannessen gikk hardt ut, og man kunne tydelig se ferdighetene han har fra landeveien når han banket bortover de lange gressflatene. Mats Tubaas Glende hang på den første runden, før han måtte gi noen meter til Uno-X rytteren i front. Likevel ble aldri luken så stor at Mats Tubaas Glende ikke kunne ta igjen Tobias Johannessen, og når det ble flere sykkelbytter på Tobias Johannessen så Soon-rytteren sin mulighet til å snu om på rittet. Mot de siste rundene var det nå Mats Tubaas Glende i front, med en jagende rytter like bak. Som alltid ble det kjørt hardt i front, og luken ble etter hvert så stor at det var umulig å gjøre noe med Mats Tubaas Glende som nok en gang krysset målstreken først, og med det tok tilbake den gule trøyen og ledelsen i norgescupen for menn senior. Bak han kom norgesmesteren, foran Fredrik Breyer fra Follo SK som også hadde kjørt et sterkt ritt.

Dag 1 i Drøbak ble en stor suksess, med masse publikum, fint vær og flotte sportslige prestasjoner på alle nivåer. Nå var det bare å lade opp for dag 2 og runde 8 i norgescupen.

Søndag morgen var ikke fullt så fin som lørdagen hadde vært, og med tåke hengende over stadion ble det et ordentlig høst og halloween-preg på dagens ritt. Temperaturene var litt lavere enn på lørdagen, men stemningen minst like god. I det vaffel-lukten spredde seg over arenaen stilte nok en gang Åpen klasse seg opp til start, klare for å kjøre gårsdagens løype motsatt vei.

Kjøreplanen var lik som under lørdagens ritt, som betød at rett etter at alle menn i Masterklassen var ferdige med sine runder, var det klart for dagens jentestart. Thea Siggerud var klar for revansje etter litt stang dagen før, men Elisabeth Sveum fra Kloppa Off Road Klubb og mange av de andre jentene var klare for å gi henne en real fight om førsteplassen. De to nevnte seniorjentene kom seg godt ut på den første runden. Like bak dem fulgte de to Asker-rytterne, gårsdagens andreplass Åshild Tovsrud og Linn Sofie Mohn, i tillegg til juniorjenta Malin Karlsen. Elisabeth Sveum og Thea Siggerud lå i front av feltet gjennom hele rittet, og kjempet mot hverandre om å være først inn i de ulike partiene. Når det gjenstod en runde og kommissærene ringte i bjellen, ble det kjørt enda hardere i front. Det lå an til helgens første spurtoppgjør når jentene nærmet seg målstreken, men en feil av Elisabeth Sveum gjorde at Thea Siggerud fikk de dyrebare meterne hun trengte og tok helgens første seier. Elisabeth Sveum virket likevel fornøyd med å ha gitt den gule trøyen en ordentlig kamp idet hun krysset målstreken like bak. Nummer tre ble Linn Sofie Mohn som i løpet av de siste rundene hadde klart å riste av seg lagvenninnen sin og med det tok den siste plassen på pallen.

Nok en gang var Malin Karlsen helt i toppen av senior-feltet og tok en overlegen seier i juniorklassen. Resten av resultatlisten ble også lik som i går, med svenske Lina Eriksson på andreplass foran Madeleine Götz på en fin tredjeplass.

Mens jentene kom i mål dukket en populær figur opp, nemlig Drøbak sin egen Løve! Dette ELSKET barna som straks skulle ut å sykle dagens utgave av KidsKross, og oppvarming ble byttet ut med fotografering og lek med Løven.

Et litt mindre startfelt i menn 15-16 og junior gjorde at det ble mye vann mellom båtene når dagens nest siste start gikk. Nok en gang var den gule ledertrøyen og Nichlas Øveraasen å se helt fremst i feltet, og det var få som klarte å følge han når han satte i gang med sitt vanlige høye tempo. Det skal et sterkt hode til for å fortsette å kjøre knallhardt i front når man ser at det er langt ned til konkurrentene, men Nichlas Øveraasen hvilte aldri og sørget for å få en ordentlig hardøkt. Etter helgens andre seier var han meget fornøyd med helgen. Bak han ble det kamp om resten av pallplassene. De to lagkameratene fra Grenland SK, Håkon Lærum Berg og Emil Svarstad utfordret hverandre gjennom hele rittet, men det var til slutt Emil Svarstad som krysset målstreken først av de to, mens Håkon Lærum Berg fikk nok en tredjeplass.

På startlisten til menn senior var det flere navn på søndag enn på lørdag, og flere ryttere fra terrenglandslaget dukket opp. Seiersherren fra søndagens StudentCross forrige uke, Ole Sigurd Rekdahl hadde tatt turen helt fra Halden for å konkurrere mot blant annet Emil Hasund Eid fra Kloppa Off Road Klubb/HUNTON HARD ROCX og forhåpentligvis kunne gi Mats Tubaas Glende en kamp om førsteplassen. I det startskuddet gikk ble det satt en voldsomt fart i front av feltet, med Jon Mykland Lunåshaug fra Asker CK i tet. Resten av gutta hang seg på, og ut på deres andre runde var det nok en gang den gule trøyen som lå og dro på resten. Ole Sigurd Rekdahl var like bak, med Emil Hasund Eid på hjul. Mats Tubaas Glende fikk en luke ned til de to, og etter et (mislykket) forsøk om å tette den begynte den taktiske kjøringen mellom de to andre. Emil Hasund Eid fikk virkelig svi for å stille med lufttrykk tilsvarende hva man har når man sykler på asfalt, og når dekkene var pakket med gjørme rundt halvveis i rittet var han mer å se liggende på gresset enn sittende på sykkelen. Med flere turer i bakken var det ikke lett å holde følge med Halden-rytteren, som etter hvert fikk en solid luke ned til tredjeplassen. Med et lite teknisk problem halvveis tok Emil Hasund Eid litt innpå igjen, men på dette tidspunktet var luken blitt såpass stor at det måtte mer til for å ha sjans på andreplassen. Det var også lite å gjøre med rytteren helt i front, og Mats Tubaas Glende kunne cruise inn til helgens andre seier. Ole Sigurd Rekdahl ble nummer to før Emil Hasund Eid som tok den siste pallplassen.

En utrolig hyggelig gjeng fra Drøbak SK sørget for en vellykket sykkel-helg med flotte sportslige prestasjoner, store smil, mestring på mange nivåer og en delt idrettsglede. Neste helg er det allerede klart for neste runde av årets norgescup. Denne gangen arrangeres det i Spikkestad, og vi gleder oss allerede til hva helgen har å by på. Vell møtt!

 

Resultater lørdag:

Kvinner junior:

 1. Malin Karlsen, Soon CK
 2. Lina Eriksson, Mtb Täby
 3. Madeleine Götz, IF Frøy

 

Menn junior:

 1. Nichlas Øveraasen, Soon CK
 2. Jonas Høydahl, Sande SK
 3. Håkon Lærum Berg, Grenland SK

 

Kvinner senior:

 1. Oda LaForce, IF Frøy
 2. Åshild Tovsrud, Asker CK
 3. Thea Siggerud, Soon CK

 

Menn senior:

 1. Mats Tubaas Glende, Soon CK
 2. Tobias Johannessen, Drøbak Sykkelklubb / Uno-X Pro Cycling Team
 3. Fredrik Breyer, Follo SK

 

Link til resultater: https://my.raceresult.com/208590/results

 

Resultater søndag:

Kvinner junior:

 1. Malin Karlsen, Soon CK
 2. Lina Eriksson, Mtb Täby
 3. Madeleine Götz, IF Frøy

 

Menn junior:

 1. Nichlas Øveraasen, Soon CK
 2. Emil Svarstad, Grenland SK
 3. Håkon Lærum Berg, Grenland SK

 

Kvinner senior:

 1. Thea Siggerud, Soon CK
 2. Elisabeth Sveum, Kloppa Off Road Klubb
 3. Linn Sofie Mohn, Asker CK

 

Menn senior:

 1. Mats Tubaas Glende, Soon CK
 2. Ole Sigurd Rekdahl, Halden CK
 3. Emil Hasund Eid, Kloppa Off Road Klubb/HUNTON HARD ROCX

 

Link til resultater: https://my.raceresult.com/220697/results

 

Tekst: Henriette Götz

Bilder: Espen K. Mørch

Publisert: 01.11.2022