Simen Smestad vant en overlegen seier IXS Europacup Utfor på Voss

For en prestasjon i de krevende forholdene! Etter en uke med fint vær på Voss, og tørre løyper under første treningsdag fredag, kom regnværet skyllende natt til kvalifiseringsdag, og det fortsatte hele helgen. Allerede i kvalifiseringen var Simen Smestad, SK Rye, den raskeste, men med Ole-Herman Bergby hakk i hel, også han fra SK Rye. Simen tok virkelig steget opp i finalen, traff på linjevalg, og viste solide sykkelkunster i de krevende forholdene. Han vant med nesten ti sekunder, foran nederlenderen Tristan Botteram.

«Gjørma ville styre sykkelen i dag, men jeg holdt fast og ga alt jeg var god for helt ned. Det var så glatt og et par ekle episoder, men jeg synes jeg jobbet bra hele veien, og er superhappy for at jeg klarte å holde fokus og gi gass. Jeg hadde mål om å gå under 3 minutter i dag, men visste ikke om jeg kunne klare det under disse forholdene. Men: «I sent it!» – sa en veldig glad Simen etter finalerun-et, som også takker alle publikummerne for skikkelig bra liv i løypa. – «For en stemning!»

En flott dag for SK Rye
Rye-rytteren Atle Laakso tok en sterk 3. plass, mens 4. plassen tok Ole-Herman Bergby fra samme klubb. I klassen Menn Elite regjerer SK Rye i Norge, men klubben har mange gode ryttere i yngre aldersklasser og flere deltok på Voss. I klassen Pro U17 menn vant Marco Lamaris fra Hellas, hvor vi fikk beste nordmann ved Noah Heieren fra SK Rye inn på en fjerdeplass i Europacupen.

17-åringen Sondre Goska fra Mysen IF, i Pro U19, tok en strålende 3. plass, en plass opp etter kvalifisering. Vant gjorde svensken Walle Tundved, Sondres klassekamerat fra Hagstrømska Gymnasiet – Cykel. Etter Goska kom to Drammens-ryttere, Gabriel Kvålseth og Sivert Hammerstad på 5. og 6. plass.

Det er få jenter som kjører utforritt i Norge, men bak de eldre Worldcup-rytterne Kine, Mille og Frida, gjør Nellie Aabech (15) fra BOC det meget godt både i Norge og ute i Europa. Nellie bryter barrierer, nailer de store hoppene, og er en sterk vinner i kvinneklassen Pro U17. Faktisk flere sekunder før Elite Kvinner. En tøff ung dame som jobber hardt sportslig og mentalt for å utvikle seg i en sport hun elsker, selv om hun stort sett er eneste jente blant gutta. Nellie har tidligere i år kjørt inn til flere topp-tre plasseringer i internasjonale ritt i Tyskland og Østerrike.

I klassen Master ble det en god 2. plass til Anders Skarpeid fra arrangørklubben Voss MTB.

Årets første Norgescup Utfor inngikk som en del av Europacupen, og hadde deltakere fra 10 år til Master. Utøvere fra 10-14 år med 13 startende angrep samme løype som eliten kjørte. Det er virkelig imponerende!

«Det var en utfordring med så mye regn», forteller rittleder, Hilde S. Strædet. «Vi måtte endre litt på løypa etter flere kræsj på lørdagen. Generelt har tilbakemeldingene fra utøvere, klubber og IXS EDC-organisasjonen har vært veldig positive, og kritikken har vært konstruktiv til det beste for utviklingen av arrangementet.

Hilde Strædet representerer selv Kristiansands CK, og er av de beste i utfor og enduro i Norge. Vi lurte på hvordan det har vært å ha rollen som rittleder på et så stort ritt for første gang.

«Det har vært kjempegøy og lærerikt å være rittleder for et Europacupritt i utfor under Ekstremsportveko. Vi skulle gjerne hatt flere frivillige, men de som jobbet gjorde en veldig viktig og god innsats. En ekstra stor takk til vossingene Vegard Voll Bøyum og Øyvind Solstad, som har hjulpet til med gjennomføringen. Voss Resort bistår med mye praktisk og det gjør det hele enklere for rittleder å ha destinasjonen med som en aktiv partner.»
Også Hilde berømmer stemningen i løypa fra alle som kom for å se på lørdag og søndag. «Publikums heiarop er moro for både utøvere og oss som arrangører.»

Alle resultater finner du HER


Ny løype til norske og internasjonale gjester

Den nye løypa på Voss er 1800 m lang og 345 høydemeter.

«Til Europacupen har Berzerk Trailcrew bygget et nytt parti i toppen som har forlenget årets løype, det er laget nye doseringer, et dropp og et nytt hopp med maskiner og real håndkraft. I tillegg har de åpnet opp løypa mer, slik at det er mulig med flere linjevalg. Det berømte road gap-et er fortsatt like stort. Dette har blitt ei solid løype for fremtiden.» – avslutter rittleder Hilde.

Vi gleder oss over alle de gode norske prestasjonene i Europacup-rittet på Voss, gratulerer alle sammen! Takk til Voss MTB klubb og Ekstremsportveko for et flott arrangement, vi håper på gjensyn i 2023.

Foto: Daniel Sapak/Ekstremsportveko

Se film (kred. SK Rye) av vinner Menn Elite, Simen Smestad HER.

Race mashup IXS Europacup DH HER

 

Publisert 05.07.2022

Stor stas på podiet i menn elite klassen

Stor stas på podiet i menn elite klassen

Sondre Goska ble nr. 3 i U19 klassen

Sondre Goska ble nr. 3 i U19 klassen

Nellie Aabech i fint driv

Nellie Aabech i fint driv

Unggutta fra Drammen i 13-14 års klassen

Unggutta fra Drammen i 13-14 års klassen

Simen Smestad in action

Simen Smestad in action

Berzerk Trailcrew

Berzerk Trailcrew

Atle Laakso

Atle Laakso