Reisebrev fra Uno-X – på vei til Bilbao

Vi er nå på flyet på vei til Bilbao. Det er tirsdag 27. juni og det er den store avreisedagen. Alle er foreløpig friske og skadefrie, men det er fortsatt noen dager igjen. Laget skal presenteres på den store scenen foran Guggenheim-museet kl. 19:23 torsdag kveld. Det vil bli et stort øyeblikk for oss alle.

Den siste tiden har vært spesiell. Familie, venner, kollegaer, journalister og sykkelsupportere er engasjert i det som kommer. Henvendelsene er mange og ulike – og jeg har ikke sjanse til å svare alle. Men vi kan i alle fall si takk!

Det er ikke til å legge skjul på at vi får en vanskelig oppgave med å nå målet vårt (startlisten inneholder noen ganske solide navn…), men jeg er også ganske sikker på at vi kan ta den etappeseieren. Rett og slett fordi vi er gode nok. Det betyr også noe at folk tror på oss. Det gir selvtillit.

Vi har gjennomført én av våre alle beste perioder som lag. 8. plass sammenlagt i Criterium Dauphine. 2. plass sammenlagt i Belgium Tour. Topp-5 alle dager i Belgium Tour med Søren som smadrer hele feltet på tempoetappen. Så reiser vi til NM/DM. Vi er godt fornøyde med to 4. plasser i Danmark. I Norge tok det fullstendig av. Vi tok 3 av 3 elitetitler (tempo, gate, fellesstart).

Mange synes det blir «feige» lag i NM, da spesielt på fellesstarten for herrer. Vel, vi stiller stort sett med et lag bestående av ryttere som enten skal til Tour de France eller som står på reservelisten. Skal du til Touren så er det dette nivået vi må ha. Vi må sannsynligvis være enda sterkere. Så når vi kjører om noe av det gjeveste som er – NM-trøyen, så håper jeg det er både inspirerende og motiverende at vi viser hvilket nivå som kreves. I mange år har vi hatt drømmen om et norsk profflag som presterer på øverste hylle. Jeg tror det er mange sykkelryttere som var i det feltet på søndag som kommer til å legge ned en enda råere jobb fremover. Rett og slett fordi de skjønner at det er det som kreves.

Vi er også på jakt etter WorldTour-lisensen. Det betyr at vi trenger så mange UCI-poeng som mulig de neste 2,5 årene. Så ja, vi kjørte det vi klarte. Så hardt vi klarte. For å vinne og for å samle poeng. Mestertrøyen for herrene fra søndag skal ikke til Touren. Fredrik har prestert flott i vår, men han har også hatt en kropp som har vært gjennom mye (inkludert en røff velt på senvåren). Nå er det oppbygning til en meget spennende høst som venter. Mestertrøyen skal vi uansett få vist frem i tiden som kommer – det var stas at det ble Fredrik sin tur denne gangen.

Tobias, Alexander, Jonas, Torstein, Søren og Rasmus er på vei til Grand Depart. De er norske representanter for den norske idrettsmodellen. Modellen som handler om fokus på utvikling. Fokus på prestasjoner, ikke resultater. Langsiktige beslutninger foran korte gevinster. De er stolte over å bli tatt ut og de er stolte over å sykle for et norsk-lisensiert lag i et av verdens største, årlige idrettsarrangementer. Torstein og Jonas har forresten vært med hele veien. De er to av de elleve rytterne som startet i 2016/17. Jeg håper dere heier laget frem. Det blir opp- og nedturer. Vi trenger deres støtte.

Forhåpentligvis sees vi langs veien – snakkes snart!

NB! Ikke løp etter rytterne, stå ved siden av og rop det dere klarer. Jeg må jobbe litt med det selv 😉

 

Jens Haugland

 

Hjemmeside Tour de France – Official website of Tour de France 2023 (letour.fr)

 

 

Publisert 30.06.2023