Påfyll for norske BMX-ryttere i Saint-Etienne

Vi var nylig fire norske BMX syklister på tur i Frankrike for deltakelse i Saint-Etienne Indoor, en klassiker når det kommer til internasjonale innendørsløp i BMX.

Den store BMX nasjonen Frankrike arrangerer hvert år en innendørssesong som går over høst- og vintermånedene. Banene er actionfylte og med sandsvinger, noe som lager et bra show og spenning, hvor alt kan skje.

Helgen 10.-12. november var det Saint-Etienne Indoor som sto for tur til å arrangere. Saint-Etienne er desidert den største runden i serien, med flest internasjonale ryttere som gir et høyt nivå.

På eget initiativ var det fire norske BMX ryttere som tok turen til Saint-Etienne for å delta på løpet. Dette var Elias Casanovas Meland (junior/Sviland BMX), Vegard Vaule Milenkovic (U23/Sviland BMX), Tuva Fjotland (junior/Klepp BMX) og Ylva Berfjord (jenter 14 år/Sola BMX).

Det som er spesielt med denne serien er at de blander sammen flere av klassene på lørdagens løp. Her sykler 13-14 og 15-16 år sammen og klassen heter da Supercross. Ylva syklet denne klassen og som 14 åring i en 13-16 års klasse, ble hun nummer 9 av 42! Søndag syklet Ylva sin egen klasse 13-14 år. Der briljerer hun både i de innledende rundene, kvart og semifinale. Finalen ledet hun ut fra start og over første hoppet, men ble dratt med i fallet til den franske jenta på 2.plass inn i første sving. Ylva endte dermed på en 6. plass i søndagens finale. Heldigvis ingen skader etter fall.

Resterende norske ryttere syklet lørdag en klasse som heter Trophée des Nations som er en åpen klasse for 17/24 klassen, junior, U23 og elite. Våre ryttere er relativt unge i en slik åpen klasse, men det stopper oss ikke fra å prøve.

Tuva fikk en 4. plass i Round 1, men ut røyk ut i kvartfinalen. Elias er uheldig i Round 1 der han og resten av heatet hans krasjer i første sving. Han måtte dermed i LCQ hvor Elias krasjet igjen i første sving, maks uflaks, men heldigvis ingen skader der heller. Vegard har i 2023 sesongen syklet i 17/24 klassen, men har klasset seg opp i U23, hvor dette var hans første løp som U23 rytter. Det var hardt ettersom elite rytterne også var med, og han kom seg ikke videre fra Round 1 eller LCQ.

Søndag syklet Vegard, Elias og Tuva i sine egne klasser. Tuva syklet en solid runde både i Round 1 og kvartfinalen, men det ble trangt ut fra starten i semifinale, og det ble ikke finaleløp. Elias syklet seg inn som nummer 2 i Round 1 og kom direkte til 1/8 delsfinale, men det stoppet etter det. Ellers fikk Vegard prøvd seg i sin nye klasse (U23). Round 1 fikk han 5. plass og måtte i LCQ, der får han 2. plass og kom seg videre til 1/16 delsfinale, men røk der. Han tok dette bra og han vet nå hvor nivået ligger, og føler seg motivert for den kommende vintertreningen frem imot en ny sesong.

Alt i alt en lærerik helg som har gitt påfyll av motivasjon for alle rytterne. Flere gode runder på alle, og veldig stas med Ylva´s resultater for helgen.