Nye norgesmestre er kåret, og nye norgesrekorder er tatt

Denne helgen har det vært Norgesmesterskap på bane for junior og elite på Vår Energi Arena Sola. Over tre dager har det blitt konkurrert i sprint, ITT, individuell forfølgelse og omnium. I tillegg blir det kåret norgesmestere i scratch, eliminasjon og poengløp under omnium.

Fredag ettermiddag og kveld var det sprint som sto på programmet. Der kjører man en 200m kvalifisering, for så å bruke de tidene for å kjøre sprintheat videre. I kvalifiseringen fikk vi to nye norske rekorder. Sonja Moi tok rekorden fra Anita Stenberg i K-elite, med tiden 11.391. Felix Ørn-Kristoff forbedret sin egen rekord med tiden 10.527.

Det ble tette dueller i sprintheatene, hvor best av tre gjelder. I K-junior vant Mia Kronheim Gjertsen (Fana IL Sykkel). I K-elite ble det seier til Sonja Moi (Stavanger SK). Sølvmedalje til Nora Tveit (Team Coop-Hitec) og bronse til Pernille Feldmann (Stavanger SK). I M-junior var Felix Ørn-Kristoff best, og ble norgesmester foran Benjamin Josdal Kartfjord (Sandnes SK) og Anders Beiermann (Stavanger SK). I M-elite ble det en tett duell mellom arenalederen Sebastian Kartfjord (Rennesøy SK) og Tim Pettersen (Asker CK). Tim Pettersen kunne til slutt juble høyest og tok gullet foran Sebastian. Bronsen gikk til Aasmund Groven Lindtveit (IK Hero) etter å ha kjempet mot Frode Svortevik Birkeland (Stavanger SK).

Lørdag var det ikke mindre enn 24 norgesmestertrøyer som skulle deles ut i løpet av dagen. Starter dagen med 500/1000m ITT. Hvor norgesrekorder ble slått hele fire ganger totalt.

Sonja Moi slo Anitas tidligere rekord med tiden 37.081. Sebastian Kartfjord tok rekorden med tiden 1.03.970. Og i M-jr tok Vetle Gilje Lygra først med tiden 1.06.398, men den fikk han kun ha noen få minutter. Felix Ørn-Kristoff med rekord nr 2 for helgen, tok 1000m med tiden 1.04.298. Norgesmestere på øvelsen ble Mia Gjertsen (K-jr), Sonja Moi (K-elite), Felix Ørn-Kristoff (M-jr) og Sebastian Kartfjord (M-elite).

Deretter gikk vi rett over i omnium, hvor scratch var første øvelse. Der kårer man norgesmestre innad i omniumøvelsene. Mia Kronheim Gjertsen tok gull foran Tuva Aarø Mauland (Bergen CK) og Martha Stokkeland (Stavanger SK) i K-jr. Til tross for at de kun var tre i klassen, kjørte de fire gode og intensive ritt under omniumen. K-elite kjørte i samme felt som M-jr. I scratch vant Ørn-Kristoff foran Anita Stenberg (IK Hero) som sammen med Nora Tveit ga juniorguttene god motstand i alle øvelsene.

Det ble da gull til Ørn-Kristoff og Stenberg. Sølv til Halvor Utengen Sandstad (Stavanger SK) og Nora Tveit. Bronsen i M-jr gikk til Anders Beiermann. I M-elite vant Sander Granberg (Sandnes SK) gullet. Sølv til Karsten Larsen Feldmann (Team Coop-Repsol) og bronse til Sondre Aarsborg Weiseth (IL Stjørdals-Blink).

Neste øvelse var temporitt. Den inngår kun i omniumen, og er ikke en egen medaljeøvelse. En øvelse hvor man kan øke poengforspranget man startet på Scratch, eller hente inn noen tapte fra forrige øvelse. Så er det rett over i eliminasjon. Mia Kronheim Gjertsen forsatte fangsten, og Tuva tok nok et sølv, og Martha nok en bronse. I K-elite ble det et bytte fra forrige øvelse. Nora Tveit tok gullet, mens det da ble sølvmedalje til Anita Stenberg. Nora kjørte et godt eliminasjonsritt, og ble nr. 3 totalt i heatet som de kjørte med M-jr.

I M-jr var igjen Ørn-Kristoff best, Anders Beiermann tok nok en medalje og bronsen gikk til Simen Bror Knotten (Tønsberg CK). I M-elite vant Iver Knotten (Tønsberg CK) gullet foran Tim Pettersen og Kristoffer Forus. Er røyk både Karsten Feldmann og Sander Granberg tidlig, så de tapte en del i sammenlagten før siste øvelse, som var poengritt.

Ingenting var avgjort før poengrittet, hvor det skal deles ut mange poeng før pallen er klar. I K-jr hadde det vært tett gjennom hele dagen, og det var ikke mange poengene som skilte til slutt. Til tross for jevn poengfanst ble det ikke endringer i pallplassene. Det ble da gull til Mia Kronheim Gjertsen i øvelsen poengritt, og i omniumen totalt. I K-elite ble det gull i til Anita totalt i omnium og på poengrittet. Sølv i de to øvelsene til Nora Tveit.

I M-jr fortsatte Ørn-Kristoff med to nye gull i poengrittet og totalt i omnium. Sølvet i poengrittet og omnium gikk til Halvor Utengen Sandstad og bronse til Vetle Gilje Lygra i begge de to øvelsene. I M-elite skjedde det mye under poengrittet, og vi fikk forskjellige pallvinnere i selve øvelsen og omnium totalt. Simen Evertsen Hegreberg (Stavanger SK) tok gullet i poenrittet, sølv til Kristoffer Forus og bronse til Sander Granberg. I omniumøvelsen totalt ble det norgesmestertittel til Kristoffer Forus, sølvmedalje til Iver Knotten og bronse til Simen Evertsen Hegreberg.

Søndagmorgen startet dagen med individuell forfølgelse og nye rekorder sto for fall. Iver Knotten knuste sin forrige rekord med tiden 4.14.913 (4000m). Felix Ørn-Kristoff slo Sondre Weiseth sin tidligere rekord med tiden 3.19.558. Den forbedret han i gullfinalen, hvor den nye tiden ble 3.16.958 (3000m). Sonja Moi tok også ny rekord på øvelsen 3.34.985 (3000m). De tre tok også gull på øvelsen, og Mia Kronheim Gjertsen tok nok en gullmedalje i klassen K-jr.

Siste på programmet for helgen var Keirin (uoffisiell NM øvelse). Det kjørte Mjr og K-elite i samme heat. Seier til Ørn-Kristoff, andre plass til Anders Beiermann og tredje plass til Anita Stenberg. I M-elite ble det seier til Tim Pettersen, andre plass til Sebastian Kartfjord og tredje til Sander Granberg.

En vel gjennomført NM helg på Sola Arena, arrangert av Sandnes SK, Stavanger SK og Sola CK.

 

Publisert 10.12.23

Pallen for omnium

Pallen for omnium