Ny velodrom ferdig i Levanger

I sommer-OL i 1972 vant Knut Knudsen 4000 meter forfølgelsesritt på bane. Knut Knudsen hadde en fantastisk sykkelkarriere og grunnlaget for denne karrieren ble lagt i hans fødeby Levanger. Knut syklet på den gamle velodromen, som ble bygd i 1961, og var ledende i sykkelmiljøet. Knut var æresgjest under NM i banesykling på Sola siste helg i oktober 2021.

Når han blir spurt om hva velodromen på Levanger betydde for han, så flirer han litt først.
-Velodrom, sier han, det var grus, jord og doserte svinger. Så blir han alvorlig. -Vi vokste opp der, vi bodde der og det betydde alt for karrieren. Så blir han litt vemodig der han sitter og ser ut over den topp moderne velodromen på Sola. -Dette anlegget er fantastisk og kommer til å bety mye for sykkelsporten fremover, sier Knut.

Når det i 2003 skulle bygges nytt sykehus i Levanger, måtte den gamle velodromen ofres. Ildsjeler i IL Sverre ga seg ikke og har over lang tid jobbet frem en ny velodrom. Nå står den klar på Moan. Det er en betongbane med en lengde på 250 meter. Bratteste helningsgrad er ca. 26%. Prosjektet er på 3,6 millioner kroner.

Norsk sykling har vært på en lang ørkenvandring uten gode nok velodromer for å utvikle banesykling som gren i sykkelsporten. Til tross for dette er det oppnådd svært gode resultater på høyt internasjonalt nivå. De senere år er det Anita Yvonne Stenberg som først og fremst har utmerket seg, men også lovende ryttere på juniornivå har vist seg frem.

Kanskje har velodromen i Levanger gått litt under radaren i åpningen av Sola arena og byggingen av velodromen i Asker. Velodromen i Levanger blir et viktig anlegg både lokalt, regionalt og nasjonalt. Lokalt i Levangerområdet ser vi allerede entusiasmen blomstre, regionalt er Trøndelagsområdet solid i sykkelsporten. Vi skal ikke lenger enn til Stjørdal hvor det også er gode velodrom tradisjoner og de har sin egen velodrom der. Nasjonalt betyr velodromen i Levanger at vi får en større bredde av anlegg som dekker store deler av landet. Det gir muligheter for flere til å utvikle seg på banesykling. Vi skal heller ikke glemme at det er en utendørs velodrom i Halden. Med større bredde i anleggene åpner det seg nye muligheter for konkurranser. Det er naturlig å starte en Norgescup i banesykling.

Inge Johansen i IL Sverre har vært en nøkkelmann i arbeidet med ny velodrom. Han forteller entusiastisk om prosjektet og hvor mye de har gledet seg til det står ferdig. -Banesykling kommer til å bety mye for rekrutteringen, sier Inge. -Vi har vært på studietur til Stjørdal og lært mye fra gode sykkelvenner der.

Vi gleder oss i lag med entusiastene i IL Sverre og gratulerer med en ny velodrom.

Jan Inge Hansen (GU Bane)

 

Publisert 25.01.2022

Marko Cickaric (snart 14 år) gleder seg til mer sykling på velodromen.

Marko Cickaric (snart 14 år) gleder seg til mer sykling på velodromen.