Nordisk mesterskap Bane 2023

Nordisk mesterskap på bane ble avholdt i Panevezys i Litauen denne helgen. Nordic Cycling er offisiell arrangør av disse mesterskapene.

I tillegg til de nordiske landene, er også de baltiske en del av denne celebre gjengen. I dette samarbeidet har vi tre land med fullverdige velodromer; Norge med Sola og Asker, Danmark med Ballerup og Odense og Litauen med Panevezys.

Nordisk mesterskap ble organisert som et CL2 løp på UCI kalenderen, som da åpnet opp for ikke- nordiske ryttere å delta.

Undertegnende var til stede som kommissær, og det var spennende å se hvordan andre land gjennomfører sine ritt.

Cido Arena er en flott bane på 250 meter og har huset bl.a. Champions League i 2021. Det var rekorddeltagelse med rett under 90 ryttere pluss staff, som sørget for et godt program. Det var en god del ryttere fra spesielt Ukraina som konkurrerte om UCI poeng og nordiske ryttere konkurrerte i tillegg om nordiske medaljer.

Fra Norge reiste et juniorlag med fire ryttere fra Stavanger SK. Dette laget vant bl.a. annet Team Pursuit og satte samtidig ny norsk rekord. Felix Ørn-Kristoff, Halvor Utengen Sandstad, Vetle Gilje Lygra og Shawn Malone Skjelde kjørte imponerende og plastret pallen i flere øvelser. Felix vant Keirin, med Halvor på 2. plass – det samme ble resultatet i Omnium. Vi tok også sølv i Team Sprint, som ble vunnet av Litauen. Se resultatene her: https://kttiming.ee/2023-nordic-track-cycling-championships/).

Damer Senior glimret med sitt fravær (kun 5 som møtte opp) og disse løpene ble kansellert. Det ble derfor kjørt ritt for damer på søndag, med kun sprintøvelser. Damer Junior derimot, var et felt med 13 utøvere og det ble kjørt aktivt.

Herrefeltet var nesten fullt med 19 ryttere og nivået var jevnt, og det ble kjørt fort. Det samme gjelder Juniorfeltet som var av et jevnt nivå og det var kamp om plassene fram til målstreken.

Arrangementet ble delvis reddet av ryttere fra Ukraina som fylte opp startfeltet og vi håper på flere deltakere fra nordiske land til neste år. I og med at dette var et UCI CL2 løp er det mer attraktivt å delta for å samle viktige UCI poeng. Arrangørland i 2024 er ikke bestemt ennå.

Til neste år håper vi at flere norske ryttere finner veien til Nordisk mesterskap på bane.

Alle bilder er tatt av Tomas Gaubys fra sykleforbundet i Litauen.

Vi gratulerer våre fire nybakte nordiske mestere med imponerende kjøring!