NM Trial 2022

Historiens åttende NM i trialsykling ble arrangert på KBT Trialarena i Norheimsund 25. september. I likhet med de forrige syv gangene, var det Eirik Ulltang som vant i eliteklassen, mens Marcus Stensrud tok sin andre NM-tittel i juniorklassen. I tillegg ble den tiende sesongen med norgescup avgjort, med NC-ritt både 24. og 25. september (NC 4 hadde NM-status). Ulltang har vunnet samtlige ritt i år, og tok dermed seieren sammenlagt.


NM for åttende gang, NC for tiende gang

Første NM i trialsykling ble arrangert i Øystese, av Hardanger Sykkelklubb, i 2014. Siden da har HSK arrangert samtlige NM, med to unntak: 2018 i Tomter, og 2020 da ingen ritt ble arrangert på grunn av c****. Norgescupen ble arrangert for første gang på Voss i 2012, og har dermed 10-årsjubileum i år. Totalt har det blitt arrangert 42 NC-ritt i historien, og inkludert denne helgen, har syv av disse blitt arrangert i Norheimsund. Eirik Ulltang har vunnet 38 av rittene.

 

Tiende strake sammenlagtseier

I eliteklassen deltok Eirik Ulltang (32), Joachim Skjævestad (33) og Kristian Schea Bergersen (26). Begge rittdagene ble vunnet av Ulltang, med Skjævestad på andre og Bergersen på tredje. Ulltang hadde 580 poeng under NC 3, Skjævestad 420, og Bergersen 377.

Under NC 4 og NM, hadde Ulltang 660 poeng, Skjævestad 410, og Bergersen 250. Med seier i samtlige NC-ritt i 2022, gikk naturligvis sammenlagtseieren til Ulltang, hans tiende strake. Dette var også Ulltangs 25. strake seier i et NC-ritt. Andreplassen sammenlagt gikk til Bergersen, med fire tredjeplasser, mens tredjeplassen gikk til Joachim Skjævestad, med to andreplasser, likt som Mads Lexanders resultater i NC 1 og NC2. Men, seier i siste ritt triumferer tidligere ritt, og Mads må dermed ta til takke med fjerdeplass sammenlagt.


Ensom junior

I gapet fra den eldste i ungdomsklassen (14 år) og til den yngste i sportsklassen (25 år), deltok det kun én syklist: 17 år gamle Marcus Stensrud i juniorklassen. Han syklet bra begge dager, med henholdsvis 180 og 245 poeng. 245 poeng i NM ville faktisk holdt til tredjeplass i sportklassen, blant en gjeng med menn over 30 år. Marcus har et år igjen i junior, før han må velge mellom elite- og sportsklassen i 2024. La oss håpe det blir i elite!


Legendarisk sportsklasse

Under NC 3, deltok det kun tre syklister i sportsklassen. Seieren gikk til Bernt Kristiansen (34), med 222 poeng. Andreplassen gikk til Gaute Ulltang (174) og tredjeplassen til Sondre S. Rosten (63 poeng).

Til NC 4 og NM, hadde Bernt rekruttert to lokale legender i løpet av natt til søndag, med brødrene Knut og Vegard Fosse. Knut deltar vanligvis i elite, men har syklet lite det siste året, og valgte å delta i sportsklassen. Vegard har knapt syklet siden NM i 2016, men som de fleste vet: Du glemmer aldri å sykle.

Kampen om førsteplassen dreide seg dermed om en brødreduell, og til slutt var det Knut som leverte en sterk tredjerunde, og kunne dra i land seieren med 374 poeng. Tett bak kom Vegard på 334 poeng. NC 3-vinneren Kristiansen endte på 196 poeng, og tok den siste podieplassen.


Bra med deltagelse i de yngste klassene

I klassene rekrutt, barn og ungdom, deltok det åtte syklister i NC 3, og syv syklister i NC 4 og NM. Samtlige, med ett unntak i NC 3, var fra arrangørklubben, noe som indikerer at rekrutteringen i Hardangerer bra. Hadde flere sykkelklubber hatt faste trialtreninger, ville vi sett en stor økning av deltagere på ritt og arrangementer, så la oss håpe det skjer snart!

 

Takk til Hardanger SK for et suverent arrangement og takk til alle deltakerne med flott innsats!

Resultater NC 3

Resultater NC 4 og NM

Foto øverst: Marcus Stensrud, Norgesmester M-junior
Alle foto: Gaute Ulltang

Publisert (fra Biketrial.no) 27.09.2022

Eirik Ulltang på NM-pallen for 8. gang

Eirik Ulltang på NM-pallen for 8. gang

Det gror bak i rekkene på trialkonkurransene.

Det gror bak i rekkene på trialkonkurransene.