NM Bane 2022

I helgen ble Norgesmesterskapet på bane arrangert for junior og elite ryttere. Rittene ble rutinert gjennomført av representanter fra Stavanger Sykkelklubb, Sandnes Sykkelklubb og Sola Cykleklubb i Vår Energi Sola Arena.

Helgens ritt startet med sprint på fredagen. Her ble det kjørt 200 meter «flying» som kvalifiseringsøvelse til sprint heatene. Allerede på kvalifiseringen under 200 meter øvelsen ble det satt ny norsk rekord av Sebastian Kartfjord fra Rennesøy SK. Han klokket inn på tiden 10,473. Det skal også nevnes at Sebastian Kartfjord er daglig leder av Vår Energi Arena Sola og det ble dermed en skikkelig heimesiger. Dette ble en god start på helgen før de øvrige sprintøvelsene. Her var det svært tette dueller og høy fart.

Lørdagen startet med de individuelle sprintøvelsene hvor herrer elite og junior sykler 1000 meter alene, og damer elite og junior sykler 1000 meter alene. De neste øvelsene som ble kjørt var omniumsøvelsene. Det ble kjørt et eget felt for herrer elite og man satte sammen et felt bestående av kvinner elite og junior, samt herrer junior. Dermed fikk man to gode felt som kunne kjempe om poeng og plasseringer.

Omniumsøvelsene startet med scratch som fungerer som en vanlig fellesstart kun med poeng på mål. Det er i denne øvelsen Anita Yvonne Stenberg fra IK Hero er regjerende europamester. Stenberg satt en god fart fra start og det må ha vært inspirerende for de andre i feltet å få sykle mot en regjerende europamester.

Etter rittet fikk deltakerne en pause for den neste øvelsen som var tempo. Her blir det delt ut poeng på hver passering ved mål etter de første fire rundene. Det er i denne øvelsen man må være offensiv, og klare å lure til seg så mange poeng som mulig. Den neste øvelsen som ble kjørt er den som bli sett på som en av de mest spennende øvelsene på banen, nemlig eliminasjonsritt. Her vil den bakerste syklisten på annen hver runde måtte forlate rittet. Denne øvelsen gir en stor spenning til både publikum og rytterne. Resultatlisten gir poeng til rytterne i sammendraget før man går inn i siste ritt som er poengritt. I denne siste og avgjørende øvelsen tar man med seg de poengene man har samlet opp gjennom de tre forestående øvelsene. Rittet gir poeng på hver passering av mål, samt dersom man klarer å sykle ifra feltet med en runde. Poengene man står med til slutt danner grunnlaget for resultatlisten i omnium. Det er i denne øvelsen Stenberg ble nummer 5 i de olympiske leker i Tokyo.

Etter omnium ble det syklet team sprint. I denne øvelsen er det 3 ryttere som starter i lag og laget får tiden på den første syklisten har syklet 3 runder. Deltakerne var: Aasmund Groven Lindtveit (IK Hero), Sebastian Kartfjord (Rennesøy SK) og Frode Svortevik Birkeland (Stavanger SK). Dette var også de som var topp 3 under NM Sprint for herrer elite som ble arrangert på fredagen. Laget fikk en bra start og hadde gode vekslinger. De fører bare en runde hver og Birkeland fikk en svært god fart ut på den siste runden til laget. De gikk i mål på tiden 47,798, og hadde 56,48 km i timen i snitt på de 3 rundene.

På søndagen ble det arrangert individuelt forfølgelsesritt. Her startet man med en kvalifisering hvor man sykler alene 2000 meter for kvinner junior, 3000 meter for menn junior og kvinner elite, og 4000 meter for herrer elite. Etter kvalifiseringen ble det kjørt bronsefinaler og gullfinaler som dueller hvor utøverne starter på hver side av banen. Nok en gang ble det ny norsk rekord hvor Sonja Moi fra Stavanger SK syklet inn til tiden 3,38,608 på sin 3000 meter. Det ble også satt ny rekord av Iver Johan Knotten på 4000 meter individuell forfølgelse med tiden 4,22,524

 

Alle resultater fra NM Bane 2022 finnes her:

https://trackcycling.no/resultater-nm/

 

Publisert 15.12.2022