Arctic Race of Norway inngår samarbeid med Idretten Skaper Sjanser.

– Mer enn bare et sykkelritt

Sykkelrittet Arctic Race of Norway inngår samarbeid med Idretten Skaper Sjanser.

– Vi syns det er utrolig flott å få være en arena for mennesker som trener seg ut av rusavhengighet, sier daglig leder for sykkelrittet, Knut-Eirik Dybdal. Helseministeren roser samarbeidet.

 

Kan 35 rusavhengige sykle nærmere 700 kilometer på fire dager? Jada! Det skjer under sommerens vakreste eventyr i nord: Rittet Arctic Race of Norway.

 • Arctic Race er en fantastisk mulighet som synliggjør oss. Vi inkluderes, og våre utøvere med sine utfordringer, blir ansett som fullverdige deltakere og medlemmer av idrettsfamilien, sier Morten Nyborg, daglig leder i Idretten Skaper Sjanser.

Foreningen har lavterskel aktivitetstilbud for mennesker på siden av samfunnet, mennesker som har tatt et livsviktig valg: Å komme seg ut av rusavhengighet.

 • Våre utøvere innen grenene sykkel, langrenn og hest kjemper hver eneste dag for et bedre liv med venner utenfor rusmiljøet. Alle mennesker har ressurser, og gjennom våre organiserte treninger får rusavhengige en ny identitet som idrettsutøvere. De opplever sunn rus gjennom mestring og fellesskap, de retter ryggen, bokstavelig talt, sier Nyborg.

Frustrasjonen ned i harde tråkk på pedalene

De 35 syklistene tråkker nå for å være klare til dagsetapper på opptil 18 mil i Arctic Race of Norway i begynnelsen av august.

 • Jeg elsker utfordringer, og jeg har hatt store utfordringer siden jeg ble født, sier utøver Ole Magnus Hansen Kvernevik, som mange vil huske fra dokumentaren «Petter Uteligger – Idretten Skaper Sjanser» på TV 2 og Sumo i vinter.

Da var han med på Gatelaget til Fredrikstad, nå er han også med i sykkelgruppa, sammen med kona si Carina.

Ole Magnus forteller hvordan sykling har endret hans hverdag.

 

 • Etter mange mil i livets nedoverbakke, får jeg nå all frustrasjon og negative tanker om fortiden i harde tråkk ned i pedalen. Og endelig kan jeg nyte nedoverbakkene og bite tenna sammen i oppoverbakkene. Dette har gitt meg så mye av mestring og selvrespekt. Jeg er ikke lenger den jeg var, takket være Idretten Skaper Sjanser.

 

Foran i løypa med Thor Hushovd

Når startskuddet går for proffsyklistene i Tromsø 5. august, ligger utøverne i Idretten Skaper Sjanser foran i løypa. De starter grytidlig om morgenen, men sykler nøyaktig samme etapper som proffene.

På fire dager vil syklistene tråkke nærmere 700 kilometer. Se faktadel nederst for etappene.

Rittets ambassadør, tidligere proffsyklist Thor Hushovd som vant første utgave av Arctic Race of Norway i 2013, har lovet å sykle med Idretten Skaper Sjanser på en av etappene.

Mer enn bare et sykkelritt

TV-bildene blir overført til 190 land. Ekspertkommentator og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad skal kommentere rittet for TV 2. Mediehuset har valgt Idretten Skaper Sjanser som et av sine samfunnsansvarsprosjekter.

 • Arctic Race of Norway er mer enn bare et sykkelritt, sier Mads Kaggestad, og peker på at rittet helt siden 2015 har tatt sosialt ansvar ved å samarbeide med Bufetat for å fremme behovet for flere fosterhjem, og nylig har startet et samarbeid med NAV for å motarbeide utenforskap.

 

I likhet med Bufetat Region Nord, vil Idretten Skaper Sjanser ha et ikke-kommersielt samarbeid med Arctic Race of Norway.

 

Målet med samarbeidet er å øke kunnskapen rundt behovet for tilbud om organisert trening i fellesskap, som ledd i opptrening og rehabilitering av rusavhengige.

 

Flere rusavhengige må få trening som verktøy

Daglig leder Morten Nyborg er glad for muligheten samarbeidet med sykkelrittet gir for å nå ut til så mange som mulig.

– I Norge brukes milliarder av skattekroner hvert år på rusomsorg, men tilbakefallsprosenten er skyhøy for de fleste tiltakene – med de omkostningene det har for den enkelte og storsamfunnet. I våre utøvergrupper skaper vi tusenvis av rusfrie timer, og vi ser at idrettens fellesskap gir ringvirkninger langt ut over bedre kondis og sterkere kropp. Dessverre har altfor få rusavhengige et tilbud om organisert trening i dag. Vi håper at vår deltakelse i Arctic Race vil stimulere flere klubber til å åpne døra for denne gruppen mennesker, sier Nyborg.

Helseministeren roser samarbeidet

Helseminister Bent Høie utfordret i 2018 Morten Nyborg til å utvide tilbudet om trening til flere grener, etter oppskrift fra Gatelagene, som Nyborg etablerte i 2011.

Nyborg og daværende idrettspresident Tom Tvedt tok utfordringen, og med støtte fra Helsedepartementet og helsedirektoratet ble det starten på Idretten Skaper Sjanser.

 • Idretten er Norges fremste inkluderingsarena, sa daværende idrettspresident Tom Tvedt da prosjektet startet opp.

Fra den første gruppa våren 2019, har foreningen vokst til sju grupper innen sykling, langrenn og hest.

Utøvergruppene i Idretten Skaper Sjanser er medlemmer av lokale idrettslag gjennom Norges Cykleforbund, Norges Skiforbund og Norges Rytterforbund.

Helseminister Høie er full av lovord om samarbeidet mellom Arctic Race of Norway og Idretten Skaper Sjanser.

 • Jeg har fulgt disse utøverne gjennom to år nå, og er dypt imponert over arbeidet hver enkelt utøver gjør og av foreningen Idretten Skaper Sjanser. Det gleder meg stort at mange flere i inn- og utland vil bli kjent med dette viktige arbeidet når 35 syklister nå skal delta i Arctic Race of Norway, sier helseminister Bent Høie.

Han mener det er viktig at flere får mulighet til å kjenne på stolthet, fellesskap, mestring og glede gjennom idretten.

– Det handler ikke om å sykle fortest, men å sette seg mål og jobbe sammen med lagkompiser for å sprenge egne grenser. Verdien av å ha et fellesskap og av bevegelse og frisk luft, har vi alle kjent på gjennom pandemien. Idrettens fellesskap gir varige og gode ringvirkninger, sier Høie.

Når rytterne presenteres fra podiet i Tromsø torsdag 5. august, står også laget til Idretten Skaper Sjanser på scenen. Daglig leder Knut-Eirik Dybdal i Arctic Race of Norway mener samarbeidet viser rittets visjon:

– Mer enn et sykkelritt

– Vår visjon er å være mer enn et sykkelritt. Jeg synes derfor det er utrolig gledelig at vi kan bruke dette rittet til å vise hvordan idretten kan være et verktøy for å komme seg tilbake til samfunnet, til et liv med god selvfølelse. Nå håper vi å bidra til at enda flere som trenger det, kan bli inkludert i den store idrettsfamilien, avslutter Dybdal.

Også Carina Hansen Kvernevik, kona til Ole Magnus, er bitt av sykkelbasillen denne våren, og ligger i hardtrening for Arctic Race:

 • På sykkelen får en liksom kontroll på noe i livet. Du styrer selv og det er deilig – så sykkel for meg er gull. Idretten Skaper Sjanser har gitt meg venner som er der og støtter opp, uansett.

 

FAKTA

 Om Idretten Skaper Sjanser

* Foreningen Idretten Skaper Sjanser er et lavterskel aktiviseringstilbud med ski, sykkel og riding for mennesker som sliter med rusutfordringer.

* Målet er flere rusfrie timer, der utøverne gjennom faste treninger i gruppe opplever fellesskap og mestring. Dette øker selvfølelsen og livskvaliteten og utløser ressurser i den enkelte til å skape seg en hverdag med mindre rus.

* Foreningen er stiftet av Norges Skiforbund, Norges Cykleforbund og Norges Rytterforbund, og mottar støtte fra Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet.

 

 

Om Arctic Race of Norway

 • Arctic Race of Norway er verdens nordligste profesjonelle etapperitt på landeveisykkel, og arrangeres hvert år i ulike deler av Nord-Norge.
 • Arctic Race of Norway er i dag et etablert ritt på det internasjonale sykkelforbundet UCI sin internasjonale kalender. Rittet er rangert på det nest høyeste nivået av UCI, og er en del av Europatouren.
 • Arctic Race of Norway besluttet å utsette rittet i 2020 på grunn av koronapandemien. Det innebærer at rittet i 2021 år går med de samme etappene som var planlagt for 2020, med start 5. august og avslutning 8. august.
 • Første etappe starter og slutter i Tromsø 5. august. På andreetappen den 6. august vil Arctic Race of Norway for første gang krysse en landegrense. Starten går ut fra Nordkjosbotn, og etappen ender i Kilpisjaervi i Finland. Tredje etappe starter på Finnsnes, går rundt Senja og ender i Målselv fjellandsby. Fjerde og siste etappe starter i Gratangen 8. august, før det hele avgjøres ved målgang i Harstad.

 

 

Se også:

Thor Hushovd hilser til sykkelgruppa i Bergen – YouTube

TV 2-sjefen heier på Idretten Skaper Sjanser – YouTube

Følg Arctic Race of Norway på sosiale medier
https://www.facebook.com/ArcticRaceofNorway https://www.instagram.com/arcticraceofn/