Julehilsen til sykkelfamilien!

Året 2022 står helt klart i kontrastenes tegn. Norge åpnet for fullt etter pandemien og sykkelsporten har hatt et av sine beste år på den internasjonale arenaen, med to verdensmestere på landevei, en europamester på bane, tre sølvmedaljer i mesterskap i parasykling, sølv i EM junior landevei, sølvmedalje i EM utfor junior og en hel rekke andre gode resultater i flere grener. Det er bare å ta av seg hatten for den disiplinen og det engasjementet vi har blant våre utøvere og støtteapparat i landslag, UCI lag, regionlag, og klubblag. Vi er også fornøyde med våre nye lokaler på Langenga, og i løpet av neste år står landets andre innendørs velodrom ferdig.

I sterk kontrast til dette og de verdier idretten er tuftet på, har vi sammen med øvrige deler av norsk idrett tatt sterk avstand fra Russlands krigshandlinger i Ukraina. Nasjonalt og internasjonalt viser NCF med tydelighet at Russlands krigshandlinger overfor Ukraina er helt uakseptable og er noe vi tar sterk avstand fra. Her vil vi være like tydelige i tiden som kommer.

Samtidig som utøverne våre tar sykkelsporten til nye høyder, sliter vi med det samme som mange andre bedrifter, organisasjoner og særforbund dette spesielle året. Vi styrket sponsorsiden med mål om å få inn flere samarbeidspartnere, men sponsortørken har vært formidabel – og det er ikke bare sykkelsporten som har kjent på dette. I tillegg føyk prisene på nær sagt alt i taket, slik at alt fra daglige driftsutgifter til landslagsreiser ble adskillig dyrere enn vi hadde budsjettert med. Deltakelsen i ritt har nådd et kritisk nivå etter pandemien, som også ga sporten vår i alle ledd mindre inntekt. Frivilligheten ble også svekket etter to år med lite aktivitet, og dette tar tid å gjenopprette. Styret og administrasjonen i NCF har fulgt den økonomiske utviklingen tett hele året, og iverksatte tiltak for å bremse kostnadene allerede i mai/juni. Vi har allikevel erfart at det er vanskelig å kutte i faste kostnader/øremerkede midler, og landslagsoppdrag internasjonalt.

Vi har på mange måter kommet nærmere sykkelfamilien i en vanskelig tid, gjennom gode samtaler og møter. Særlig på arrangørsiden har vi hatt mange og gode dialoger for i fellesskap å finne muligheter for høyere deltakelse på våre arrangement neste år. Det ble sendt ut en undersøkelse om tur- og trimritt for et par uker siden, og der har allerede over 1400 personer besvart! Det viser at det er entusiasme der ute, men at vi kanskje trenger et normalt år for å komme over humpa og få tilbake motivasjonen.

Det må uansett strammes inn i 2023, og kostnader må kuttes, men vi skal stå han av og gjøre det vi kan for at det blir god aktivitet også neste år. I en overgangsperiode må vi bare gjøre det med litt færre hender og litt mindre penger til vi har fått kommet oss igjennom disse utfordringene.

Vi har inntrykk av at det å møte felles utfordringer oppleves som samlende for våre utøvere, klubber, regioner, trenere, funksjonærer, og ildsjeler, og da står vi også sterkere. Vi setter stor pris på den store innsatsen og samarbeidsviljen som er vist blant våre medlemmer, samarbeidspartnere og sponsorer i året som har gått!

På vegne av Norges Cykleforbund ønskes alle klubber, regioner, utøvere, trenere, ledere, kommissærer, tillitsvalgte, øvrige ildsjeler, sponsorer, samarbeidspartnere, støttespillere og medlemmer en trygg, fredfull og hyggelig julehøytid sammen med deres nære og kjære.

Vi ønsker dere alle en riktig god jul og et godt nytt år!

Hilsen styret og administrasjonen i NCF

Publisert 21.12.2022