Gratulerer med dagen – endelig er vi her!

Gratulerer Sola Cykleklubb, Stavanger Sykleklubb, og Sandnes Sykleklubb og hele sykkel-Norge, for en begivenhet vi har ventet lenge på. NM Bane i hele Norges storstue for sykkel – Sola Arena. Banemesterskapene som arrangeres nå i høst er historiske, i et historisk og etterlengtet anlegg. Det er på mange både riktig og fortjent at historiens første NM på bane arrangeres akkurat her, på Sola, i et anlegg som ikke bare blir stående (jeg har ikke glemt anlegget og NM i Vikingskipet i 1993) men vil være med på å prege norsk banesykling i uendelig framtid. NM på Sola 2021 er derfor et historisk mesterskap i et historisk anlegg.

I den sammenheng er det mange som fortjener ros, og jeg vil her trekke fram kommunene Randaberg, Stavanger, Sandnes og Sola. Sammen har disse kommunene, der mange ordførere og byråkrater har ført stafettpinnen, bygget et flerbruksanlegg med nærmest perfekt beliggenhet. Ikke bare for Stavangerregionen, men også for hele Norge fordi det ligger i umiddelbar nærhet til Sola flyplass.

Også sportslig er det riktig at mesterskapet går her, i en region med lange og stolte tradisjoner innen flere sykkelgrener. Regionen har fostret verdensmestre, store internasjonale ritt, profesjonelle sykkellag, utalligere prestasjoner i verdensklasse, og ikke minst arrangører og ildsjeler som over år har skapt et kraftsenter i norsk sykkel. Og nå, etter min mening, Norges fineste og viktigste idrettsanlegg. Det er ingenting som tyder på at denne utviklingen ikke vil vedvare.

At vi nå kan samles til historiens første NM innendørs på bane, i alle grener og årsklasser over flere helger, har ikke kommet uten hardt arbeid, og ikke uten både opp- og nedturer. I et nasjonalt perspektiv er jeg både takknemlig og imponert over alle ildsjelene, som allerede midt på 70-tallet argumenterte for og la grunnlaget for å få bygget en innendørs velodrom i Norge. Prosessen med å få bygget velodromen i Vikingskipet til VM i 1993 var en viktig milepæl i dette arbeidet, og selv om vi alle helst ville endret dens skjebne, gav endeliktet ny inspirasjon for ildsjelene.   Resultatet er ikke bare en fullverdig velodrom, i verdensklasse og etter internasjonale standarder, men et flerbruksanlegg der utallige brukergrupper kan oppleve idrettsglede samtidig hele året. I tillegg huser også anlegget møterom, kafe, verksted og kontorer for Folkehallene, Tour of Norway, Team Coop og Nordsjørittet.  Med andre ord – et kraftsenter for norsk sykkel og idrett.

Helt til slutt, det er en fellesnevner og ett navn som går igjen når man oppsummerer regionens mange arrangement og mesterskap helt tilbake til 1970-tallet. Samme person har også vært en uvurderlig idealist og sterkt medvirkende til at høsten 2021 for evig vil forbindes med tidspunktet innendørs banesykling i Norge for alvor startet.  Tor Helge Skretting – Takk! Takk for at du aldri gav opp, og for at du fikk andre med deg på denne reisen.  Ingen nevnt, ingen glemt. Og, lykke til videre nå som storstua er ferdig innredet for mange store og små sykkelfester i årene framover. Du har ennå mye ugjort, og på vegne av Norges Cykleforbund vil jeg takke deg for jobben du har gjort så langt.

Det gledes til historiske NM dager på Sola Arena utover høsten.  Lykke til med arrangementene!

 

Jan-Oddvar Sørnes
President, Norges Cykleforbund

Foto: Kjetil Birkedal Pedersen

Publisert 29.10.2021