En fantastisk sykkelhelg i hovedstaden

Alt lå til rette for en fantastisk sykkelhelg i Oslo, og det ble det! Helga starten forsåvidt ikke i Oslo, men på Kløfta i Ullensaker. Der var det årets første tempo for mange, og årets første Uno-X Norgescup ritt i tre av fire klasser. M-junior tjuvstartet på Ringerike forrige helg. På damesiden ble det en klar seier til Mia Kronheim Gjertsen (Fana IL Sykkel) i juniorklassen, og til Emma Julie Dyrhovden (Åsane CK) i eliteklassen. På herresiden ble det tettere kamp om pallplassene. Men Nikolai Rysletten-Solvoll (Glåmdal SK) tok seieren med fire sekunder på Felix Ørn-Kristoff (Stavanger SK) og femten sekunder på Marius Innhaug Dahl (Tønsberg CK) i junior. I eliteklassen ble det en jevn fight mellom Henrik Teslo Fjellheim (Sandvika Cykleklubb) og Øyvind Brekke Fløtten (Ringerike SK), men Henrik klarte å holde unna med 10 sekunder i mål. På tredje plass kom Johan Ravnøy (Team Coop-Repsol).

Resultater Tempo.

Lørdag var nok høydepunktet for mange denne helgen. NM gateritt i Oslo sentrum, rundt Akershus Festning. 20 grader og sol ble det også, så det var minimalt å klage på. Høy fart, masse publikum og god stemning kan oppsummere dagen. Målfoto måtte diskuteres flere ganger, så tette dueller var det også. IF Frøy viser at det er fult mulig å arrangere sykkelritt i Oslo sentrum, og tror de fleste som var til stede på lørdag håper at dette kan bli en årlig tradisjon!

Først ut var M-junior, og etter 23 runder rundt festningen var det fire det skulle stå imellom. Felix Ørn-Kristoff var sterkes i spurt i dag, som flere ganger tidligere. NM gull til Felix, sølv til Marius Innhaug Dahl og bronse til Anders Wæhre (Asker CK).

Så var det juniorjentenes tur, og der ble det et samlet felt hele veien. Tempovinneren fra fredag, Mia Kronheim Gjertsen viste at spurten satt, og kunne derfor stå øverst på pallen. Med selskap av Lillehammerjentene Amalie Strømdahl Jørgensen på andre plass og Matilde Skjelde på tredje.

K-elite var det 22 ryttere på startstreken i solskinnet på kaia ved Akershus festning. Det var flere støt underveis, men ingen fikk gå av gårde. 10 ryttere spurtet om medaljene. Det var Camilla Rånes Bye (CK Victoria/Team Coop-Repsol) som var klart sterkest i spurten. På sølvplass kom terrengsyklisten Ingrid Bøe Jacobsen (Halden CK), som så vidt kunne huske sist hun deltok i et landeveisritt. Bronsemedaljen gikk til Malin Eriksen (CK Victoria/Duolar-Chevalmeire Cycling Team).

I M-elite var det hele 113 påmeldte. Det er tidlig på sesongen her hjemme i Norge enda, og derfor lite ranking å skille beste rytterne. Løsningen ble en prolog, hvor de 50 beste gikk videre til selve gaterittet. Noen var forhåndskvalifisert gjennom UCI-poeng og fjorårets NM gateritt-resultat. Et knallsterkt felt med ryttere fra Uno-X Mobility, Team Coop-Repsol, i tillegg til våre beste klubbryttere til start. I følge stravaøkta til vinneren var snittfarten på 41 km/t. Det ble et hardt kjør i 29 runder, og det var til slutt fem ryttere som skulle kjempe om medaljene. Stian Edvardsen-Fredheim (Kristiansand CK/Uno-X Mobility) vant med et halvt hjul foran Halvor Utengen Sandstad (Stavanger SK/Team Coop-Repsol). Tredjeplassen ble det diskusjoner rundt på juryrommet. Men målfoto viste at Herman Emil Eriksen (Lillehammer CK Continental Team) var så vidt foran Kevin Andre Sandli Messel (Ringerike SK).

Resultat NM gateritt

Rittene kan du se i reprise på direktesport.no

Festen var ikke over, kun flyttet noen kilometer opp i Maridalen. Tidlig søndagsmorgen sto K-junior og K-elite på start i årets første Uno-X Norgescup fellesstart. I en tøff løype på nesten 12 km, ble det hardt for mange tidlig. Marte Berg Edseth (Uno-X Mobility/Ringerike SK) var ute etter en hardøkt, og tråkket fra resten tidlig i rittet. Jentene bak innså at det var andre plassen de skulle kjempe om i K-elite feltet. Camilla Rånes Bye viste igjen frem spurten sin og tok andreplassen foran Emma Julie Dyrhovden. Juniorjentene kom like bak, og der ble det spurtoppgjør mellom tre. Mia Kronheim tar tre av tre denne helgen. Martha Stokkeland (Stavanger SK) ble nr 2, etter å ha hengt med elitejentene lengst. Linnea Nordal Berg (SK Rye Sykkel) tok tredjeplassen.

Som alltid blir M-juniorfeltet et hardt kjør fra start til slutt. Det sprakk tidlig opp, og det feltet ble delt i flere grupper. Marius Innhaug Dahl var ivrig etter revansje fra andre plass på gaterittet, og slo denne gang Felix Ørn-Kristoff i spurten. Filip-André Glesnes Smørås fra Fana IL Sykkel tok den siste pallplassen.

I M-elite feltet, helgens siste, var det endringer i feltet jevnt gjennom hele løpet. En gruppe på 23 ryttere hadde luke til det som kan defineres som hovedfeltet. For tilskuerne som sto ved målområdet var det stor spenning for hver passering hvem som kom først. Til slutt var det tre ryttere som hadde fått et minutts luke til en gruppe på 6-7 ryttere. To mot en kan man si det ble i spurten om seieren. Storm Ingebrigtsen og Anton Stensby fra Team Coop-Repsol mot Halvor Dolven fra Uno-X Mobility Development Team. Anton kjøre et opptrekk for Storm, som var sterkes i spurten mot Halvor. Anton trillet jublende inn til en tredje plass etter et vellykket opptrekk for lagkameraten.

Uno-X Norgescup fellesstart resultater

Etter første Uno-X Norgescup helg er det Mia Kronheim Gjertsen, Emma Julie Dyrhovden, Amund Ferl-Runningshaugen og Halvor Dolven som leder Norgescupen sammenlagt.

Tusen takk til IF Frøy for en strålende sykkelhelg i hovedstaden!

Publisert 13.05.24

Pallen NM gateritt K-junior

Pallen NM gateritt K-junior

Pallen NM gateritt K-elite

Pallen NM gateritt K-elite

Blide pallgutter i M-junior

Blide pallgutter i M-junior

Pallen M-elite

Pallen M-elite