En fantastisk start på årets CX-sesong

Nå er tiden inne for at terreng- og landeveissyklene skal få stå i boden en liten periode og det skal børstes støv av CX-sykkelen. Knappe to uker etter siste Norgescup-ritt for sesongen var både terreng- og landeveissyklister samlet på Ekebergsletta i Oslo for å sparke i gang årets CX-sesong. IF Frøy meldte godt vær og god stemning rundt og i løypene, og med det var alt tilrettelagt for en fantastisk sykkelhelg.

En utrolig morsom løype bestående av ulike hindre, den berømte «dødsspiralen», forskjellig terreng og lange flater skulle by på mye moro i løpet av helgen, og først ut var jenter og gutter fra ti til femten år. Med brede smil om munnen og en konkurransetid på rundt halvtimen, ble det en fantastisk start på årets første CX-ritt.

Som alltid var det mange master-ryttere klare til start, og det tok ikke lang tid før kampen om posisjonene var i gang. Like etter disse var i mål gikk den desidert koseligste og inspirerende starten. I det klokken bikket 12:10 skøyt nemlig alle knøttene som deltok på årets Knøttekrossen fart over slettene på Ekeberg. Det ble tråkket som aldri før og selv de minste rytterne fikk prøvd seg på de ulike hinderne løypen hadde å by på.

Første Norgescup ritt i CX sesongen betyr at seier på lørdagen gir et forsprang i sammendraget, og det ble virkelig spennende å følge med på kampen om den gule trøyen i eliteklassene. Det som er ekstra morsomt med CX-sesongen er at man stiller en klasse høyere enn hva man har gjort på terreng og landevei i løpet av året. Det vil si at alle som var 16 år eller siste års junior da, rykker ett steg opp og trer inn i junior og seniorklassene. Dette vil si at det blir nye dueller, ryttere som aldri har syklet mot hverandre før står plutselig sammen på startstreken og er klare for å bite fra seg. I kvinneklassene var likevel det aller meste som før, og det var ingen stor overraskelse at det var Frøy-jenta Oda LaForce som tok starten, med Thea Siggerud fra Soon CK og Åshild Tovsrud fra Asker CK like bak. Juniorjenta Malin Karlsen fra Soon CK hang seg også på og imponerte mange med sterk kjøring i løpet av helgen. Det tok ikke lang tid før hun hadde opparbeidet seg en god luke ned til andreplassen, og kunne juble over seier i sitt aller første cx-ritt, nærmest minuttet foran andreplassen, Martha Stokkeland fra Stavanger SK. Nummer tre ble Linn Eigebrekk fra Mandal CK. I seniorklassen var det også Soon CK med Thea Siggerud som tok grep om den gule trøyen, etter å ha støtet seg fra de andre jentene og kjørt et bra ritt.

I herreklassene ventet det hakket mer spenning knyttet til nye dueller, med Frøy-guttene Aksel LaForce og Martin E. Farstadvoll som begge nå stilte i en klasse høyere enn tidligere. Begge gutta har vist god form og prestert bra på sykkelen igjennom terrengsesongen, så her var det bare å følge med! Aksel LaForce sparte ikke på kruttet og banket seg opp i tet tidlig i rittet, og kjørte jevnt og bra teknisk gjennom hele løypen. Nichlas Øveraasen fra Soon CK hang på så lenge han klarte, men Frøy-rytteren krysset målstreken halvminuttet før andremann, og fikk derfor gleden av å ta sin aller første seier som junior, ved første mulighet, og med det ikle seg den gule trøyen til søndagens ritt. Nummer tre i mål ble Jonas Kind Høydahl fra Sande SpKl Sykkel etter å ha kjørt fra nummer fire med noen dyrebare og viktige sekund før målgang.

«Å fy» hørte man bare når starten til menn senior gikk, og Martin E. Farstadvoll dro forbi hele feltet inn mot første skogsparti. De eldre gutta tittet på hverandre før de fulgte etter, og sørget for å ikke la førsteårs-rytteren dra avgårde helt alene. Tidlig i rittet fikk Knut Røhme fra Romeriksåsen SK, Mats Tubaas Glende fra Soon CK og Martin E. Farstadvoll en brukbar luke ned til resten, noe som ga rom for litt ymse kjøring i front. Litt uenigheter om hvem som skulle ligge foran å dra, gjorde at farten gikk ned og det var muligheter for rytterne bak å ta innpå. Luken de hadde opparbeidet seg i starten av rittet var likevel solid nok til at det var disse tre rytterne som til slutt skulle pryde pallen, spørsmålet var bare hvem som fikk æren av å stå på toppen. Vell viten om hverandres styrker og svakheter ble farten satt betraktelig opp mot slutten av rittet, og det var til slutt et spurtoppgjør som skulle avgjøre hvem som fikk stille i den gule trøyen på søndagens ritt. Det var Knut Røhme som krysset målstreken først, med Mats Tubaas Glede hakk i hæl. Martin E. Farstavoll ga de eldre gutta sterk konkurranse og ble nummer tre.

 

Søndag morgen dukket også sola opp, og med nybakte kaker i kiosken var det klart for nok en bra dag. Rytterne skulle i dag kjøre motsatt vei av gårsdagens trasé. Flere av rytterne virket revansjelystne, og kampen om den gule trøya fortsatte. Men før eliteklassene ble sluppet ut i løypen var det nok en gang de yngre klassene og mastersyklistene som skulle få løpe fra seg på Ekebergsletta. Med enda flere yngre ryttere og mastere til start, fikk vi en flott start på dagen.

De to Soon-jentene ikledd gule trøyer, Malin Karlsen og Thea Siggerud stilte seg opp til start og var klare for å kjempe for å beholde trøyene sine i det klokken nærmet seg 11:30. Som i går hang Malin Karlsen seg på de eldre jentene og fikk en god luke ned til resten av jentene i juniorklassen. Oda LaForce hang på Thea Siggerud lenge, men når sistnevnte fikk et par meter på konkurrenten igjennom et av skogspartiene, benyttet hun sjansen og satte opp tempo. Et par meter ble til sekunder, og Thea Siggerud kunne nok en gang juble over seier når hun krysset målstreken 25 sekunder før Oda LaForce som også kjører et sterkt ritt. Etter å ha plukket plasser jevnt igjennom hele rittet ble Elisabeth Sveum fra Kloppa Off Road Klubb til slutt nummer tre i mål. Malin Karlsen følger opp gårsdagens suksess og tar nok en seier foran Linn Eigebrekk på en fin andreplass og Martha Stokkeland på tredje.

Menn junior sitt ritt ble nok en gang utrolig spennende. Gårsdagens første og andreplass dro fra resten av startfeltet tidlig, og byttet på å ligge i front. Farten var høy igjennom hele rittet og de to lå klistret på hverandre når det nærmet seg den aller siste runden. Da fikk nok en gang Frøy-rytteren en luke, og en mulighet han brukte godt. Det ble til slutt to av to mulige seiere til Aksel LaForce, med en kanonbra start på cx-sesongen. Nichlas ble nummer to, halvminuttet foran Oliver Melsom-Johansen fra Asker CK.

Søndagens siste start var for menn senior, og med rett over 20 ryttere på start var det nok en gang duket for knallhard konkurranse. Bursdagsbarnet Knut Røhme la seg tidlig i front, med gårsdagens andreplass like bak. De to gutta ble kjørende i tet alene gjennom hele rittet, og til tross for kontinuerlig støting og forsøk på å riste av seg motstanderen, var det under et sekund som skilte de to i mål. Vel viten om at førstemann på toppen av siste bakke mest sannsynlig var førstemann i mål, ble det klinket til opp helgens siste klatring. Som to kanonkuler kom gutta trillende ned mot oppløpet, nærmest side om side, men denne gangen viste ikke Mats Tubaas Glende nåde og tok seieren, 46 hundredels sekund foran bursdagsbarnet. Knut Røhme måtte derfor gi fra seg den gule trøyen og det er Mats Tubaas Glende som får æren av å stille i denne når Asker CK arrangerer neste CX-helg om to ukers tid.

Vi har fått utelukkende gode tilbakemeldinger fra både deltakere og publikum, og det virker som om alle var fornøyde med både løypen og arenaen. En stor takk til IF Frøy for en fantastisk start på CX-sesongen. Vi gleder oss til å se hva neste runde har å by på og håper vi ser alle igjen der.

Resultater lørdag:

Kvinner junior:

 1. Malin Karlsen, Soon CK
 2. Martha Stokkeland, Stavanger SK
 3. Linn Eigebrekk, Mandal CK

 Menn junior:

 1. Aksel LaForce, IF Frøy
 2. Nicklas Øveraasen, Soon Ck
 3. Jonas Kind Høydahl, Sande SpKl Sykkel

Kvinner senior:

 1. Thea Siggerud, Soon CK
 2. Åshild Tovsrud, Asker CK
 3. Oda LaForce, IF Frøy

Menn senior:

 1. Knut Røhme, Romeriksåsen SK
 2. Mats Tubaas Glende, Soon CK
 3. Martin E. Farstaadvoll, IF Frøy

Link til resultater: https://live.eqtiming.com/62296#result:231002-0-1203077-0-1-

 

Resultater søndag:

Kvinner junior:

 1. Malin Karlsen, Soon CK
 2. Linn Eigebrekk, Mandal CK
 3. Martha Stokkeland, Stavanger SK

Menn junior:

 1. Aksel LaForce, IF Frøy
 2. Nicklas Øveraasen, Soon Ck
 3. Oliver Melsom-Johansen, Asker CK

Kvinner senior:

 1. Thea Siggerud, Soon CK
 2. Oda LaForce, IF Frøy
 3. Elisabeth Sveum, Kloppa Off Road Klubb

Menn senior:

 1. Mats Tubaas Glende, Soon CK
 2. Knut Røhme, Romeriksåsen SK
 3. Kevin Andre Sandli Messel, Ringerike SK

Link til resultater: https://live.eqtiming.com/62303#result:231020-7-1203122-0-1-

Tekst: Henriette Götz

Foto: Dagfinn Bang-Johansen

Publisert: 26.09.2022

Pallen kvinner senior lørdag

Pallen kvinner senior lørdag

Pallen kvinner junior lørdag

Pallen kvinner junior lørdag