En fantastisk jentesamling i Hoxmark Bikepark

Fredag 13. januar klokken 17 møtte 22 spente jenter opp i Nyveien 76 i Ås. Adressen tilhører Hoxmark Bikepark. Her skulle det arrangeres årets første jentesamling, i regi av Hoxmark Bikepark ved Thea Siggerud og Cykleforbundet ved Henriette Götz. Hoxmark Bikepark er en utrolig park med muligheter for både inne- og utesykling. De har gjennom flere år utviklet sykkelløyper med flere tekniske elementer som man gjerne finner i en rundbaneløype, som dropp, rockarden og doserte svinger. De har også et stort treningsrom, med muligheter for styrketrening og sykling på ruller. I tillegg har de lagd en frisbeegolfbane ved sykkelparken, så her var det gode muligheter for flere aktiviteter i løpet av helgen.

Samlingen hadde som mål å skape et større samhold mellom jenter fra ulike sykkelgrener, og styrke det lille jentemiljøet vi har i Norge. Denne gangen var samlingen for juniorer og seniorer, og det var påmeldt jenter fra både terreng, landevei, sykkelkross, enduro og utfor. Med fantastiske fasiliteter og en positiv, inkluderende og motivert gjeng lå alt til rette for en flott samling.

Og det ble det. Etter en deilig middag fredag ettermiddag var det klart for aktiviteter med fokus på å bli bedre kjent. Før samlingen hadde jentene sendt inn flere funfacts om seg selv, som nå var omgjort til spørsmål. Vet du for eksempel hvem av Helena Nyhus, Linn Eigebrekk, Johanne Berven Agard og Solveig Leinan som ble sendt til Albania i 4. klasse for å delta i «Trygg Trafikk»-sykkelkonkurranse? To og to ble jentene sendt rundt på Hoxmark Gård for å finne spørsmålene, og sammen komme frem til hvem de trodde funfacten tilhørte. Litt senere på kvelden var det klart for en Kahoot med resterende funfacts. Loftet ble fylt med latter og overraskende ansikter når svarene dukket opp på skjermen, og nærmest samtlige hadde svart feil.

Jentene overnattet på gården hele helgen. Noen sov på luftmadrasser mens andre lånte senger, alle fordelt på tre rom. Praten gikk til sen kveld, før alle krøp under dynene sine, klare for å lade opp til en innholdsrik morgendag.

Lørdag morgen klokken ni var det klart for frokost. Etter dette delte vi gruppen i to. Den ene halvdelen satte syklene sine på rullene på treningsrommet, mens den andre halvdelen kledde godt på seg og gjorde seg klare for frisbeegolf. Gruppe 1 startet dagen med en knalltøff crisscross-økt, hvor man lå 30 sekunder over terskel, etterfulgt av 90 sekunder rett under terskel, i seks minutter. Dette gjorde de fem ganger. Mens gruppe 2 koste seg med frisbeegolf ute i snøen, kunne man høre den motiverende musikken til gruppe 1 lang vei. Etter en deilig lunsj med baguetter og wraps byttet de to gruppene aktiviteter, og det var nå gruppe 2 som skulle prøve seg på hardøkten. Jentene motiverte hverandre underveis i økten, og samtidige gjennomførte med stil. Samholdet jentene viste der de slet seg igjennom økten, men likevel pushet hverandre, var ordentlig motiverende å se.

Kveldens aktivitet var paddeltennis. Når klokken nærmet seg 16 fyltes bilene og snutene ble rettet mot PDL Center i Ski. Etter en rask gjennomgang av regler ble jentene satt i grupper på fire, fordelt på fem doble baner. Det var ingen tvil om at jentene har konkurranseinstinkt, og man kunne høre det i hele hallen om noen bommet på ballen eller skøyt rett i nettet. Likevel var hallen fylt med latter, og det virket som om alle storkoste seg. 60 minutter gikk utrolig fort, og før vi visste ord av det var vi på vei tilbake til gården. Nå stod grønnsaks-lasagne på menyen, før vi samlet alle jentene i sofaer og så på Mesternes Mester på storskjerm. Kvelden ble videre brukt på spill, som Ryktet Går, Kryptert og andre kortspill, før det var klart for å krype til sengs.

Etter nok en god frokost søndag morgen var det klart for en joggetur, etterfulgt av en basisøkt. Gruppe 1 startet 30 minutter før gruppe 2, slik at de var ferdige med basisøkten i det gruppe 2 kom tilbake fra joggeturen sin. Med Thea som instruktør fikk alle jentene utfordret kjernemusklaturen sin, både gjennom morsomme par-øvelser og beinharde styrkeøvelser. Tiden gikk utrolig fort, og før vi visste ord av det var alle nok en gang samlet til lunsj på loftet. Klokken nærmet seg 14 og samlingens slutt, og jentene ble hentet én etter én. De forlot gården med store smil, og samlingen har fått utrolig mange fine tilbakemeldinger. Det er utrolig stas å få ta del i et arbeid som så mange syntes er viktig, nemlig å styrke jentemiljøet i sykkel-Norge. Etterspørselen etter en samling for yngre jenter har også vært stor, og det er uten tvil et bra tiltak for å skape et tettere samhold mellom jentene.

– Jeg synes denne samlingen har vært veldig bra. Det har vært utrolig inspirerende å bli kjent med så mange jenter på tvers av ulike sykelgrener. Det å kunne lære av hverandre tror jeg er utrolig viktig, og jeg som landeveissyklist har enormt å lære av terrengsykkelistene teknisk. Men ikke mist det å stifte bekjentskaper mener jeg er noe av det viktigste, siden det er så får jenter i denne idretten. Det å trene sammen med andre jenter er viktig for å kunne utvikle seg, øke nivået og intensiteten på treningen. Det har vært en fantastisk helg og jeg tar med meg enormt mye videre og mye motivasjon og gøts til videre trening, før sesongen starter, sa Camilla Rånes Bye etter helgen.

– Denne form for jentesamlingen er en fin måte å føre «alle» jentene som satser på sykling i Norge tettere sammen, på tvers av grener. En slik samling hvor man kombinerer alternativ trening, sosiale aktiviteter og gode samtaler gjør at man knytter et sterkere bånd. Jeg er veldig mye alene i min gren, og dermed var et slikt arrangement både verdifullt og ikke minst noe jeg har savnet. Vi som driver med Downhill er jo litt på utsiden, og behøver å komme i kontakt med andre idrettssjeler innom sykling, som alle kan lære av hverandre og løfte hverandre opp og frem. Forhåpentligvis kan man også i fremtiden arrangere lignende samlinger hvor vi kan dele og inspirere flere vi kjenner til å være med og kanskje også begynne med sykling, sa Kine Haugom som representerte utforsyklistene på samlingen.

På vegne av arrangørene vil jeg si tusen takk til alle jentene som var med på samlingen! Det er flott å se hvor inkluderende og åpne dere er, og at alle har et ønske om å bli bedre kjent. Det er ikke mange jenter som driver med sykling, og nettopp derfor er det så viktig at man tar vare på hverandre. Vi har så mye å lære fra hverandre. Nå håper vi at terskelen for å spørre om noen vil være med på en treningsøkt er litt lavere, og at samlingen har bidratt til flere bekjentskaper.

 

Om du vil prøve en runde paddeltennis får du 20% avslag på første booking hos PDL Center i Ski med koden CYKLE20.

 

Tekst: Henriette Götz

Bilder: Jan Aasgaard

 

Publisert: 17.01.2023