Bli kjent med IF Frøy

IF Frøys første CX-ritt ble arrangert på Ekeberg i 2020. Jonas Nermoen var entusiastisk starter for knøttekrossen. Foto: Tobias Strøm

IF Frøy ble grunnlagt 1. oktober 1928 av en gjeng arbeidergutter på Kampen i Oslo. Klubben har hatt en lang rekke idretter på programmet, men er nå en klubb for sykling og triatlon. Klubben flyttet fra Kampen/Gamlebyen til Manglerud rundt 1970, da drabantbyene der ble etablert. Det var et smart trekk, og ga et godt grunnlag for videre utvikling og vekst. IF Frøy ønsker å være en betydningsfull klubb både sportslig og sosialt, og fremme vilkårene for sykling både på landeveien og i terrenget. Klubben har pr. i dag ingen anlegg, men jobber for å få fast terrengsykkeltrassé, pumptrack og BMX-bane.

IF Frøy har aktiviteter i alle aldersgrupper fra seks år til over 70, i flere grener og på mange nivåer. Vi har ca. 250 barn og ungdom i klubben, og har kontinuerlig ca. 100 barn fra seks til ni år på venteliste. Totalt har klubben 739 medlemmer. De siste årene har Frøy utmerket seg som landets dominerende mastersklubb, med verdensmestre, nordiske mestere og et utall norske mestre. I dag har de også terrengutøvere i Norgestoppen. Blant annet ble Oda LaForce og Sondre Rokke begge doble norske mestere for juniorer.

Sondre Rokke og Oda LaForce ble begge norske mestere i flere juniorklasser i 2020. Foto: Tobias Strøm

Sondre Rokke og Oda LaForce ble begge norske mestere i flere juniorklasser i 2020. Foto: Tobias Strøm

Basisen i klubben er likevel en stor gruppe for tur terreng. Her har de tilbud på fire nivåer, i tillegg til jevnlige langturer på landevei eller i terrenget der det legges mer vekt på turopplevelse enn trening. IF Frøy har stor aktivitet både på landevei, terreng, sykkelkross, parasykling (tandem) og e-sykling. Når velodromene blir ferdigstilt, kan man være sikker på at det vil bli syklister fra Frøy på banene. Det er ikke for ingenting at visjonen til IF Frøy er «Sykkelglede for alle»!

Et av de mest populære tiltakene de siste årene er Haukåsen. Den består i at flest mulig medlemmer skal sykle flest mulig ganger opp fra Mariholtet til toppen av Haukåsen i Østmarka. Der ligger den hvite kula som ses fra store deler av Oslo-området. I 2021 syklet 162 frøyere opp til sammen 1400 ganger.

Marcus Guerrero-Wilner (5) var en av mange som koste seg under Norway Cross på Ekeberg. Foto: Tobias Strøm

Marcus Guerrero-Wilner (5) var en av mange som koste seg under Norway Cross på Ekeberg. Foto: Tobias Strøm

Klubben ønsker å være en god og viktig arrangør av ritt. I 2021 skal de blant annet arrangere Oslo Terrengsykkelfestival, som er Nordisk mesterskap, UCI-ritt og Norgescup. De er også arrangør av Terrengsykkelrittet, som i 2021 også er Norgescup i maraton. I 2020 arrangerte klubben Holmenkollen sykkelfestival – og er planlagt også i år. Blant andre ritt for barn og ungdom, er Kalas cup og ritt i Region Østs landeveiscup.

Det har vært et utfordrende år for alle sykkelklubbene i Norge, men IF Frøy har fått gjennomført flere ritt med strenge smitteverntiltak. I sommer hadde de utetreninger i den grad det var mulig, ellers har det gått i treninger på Zwift.

Oslo Terrengsykkelfestival er et av IF Frøys viktigste arrangementer. I 2021 er dette også nordisk mesterskap i XCO. Foto: Tobias Strøm

Oslo Terrengsykkelfestival er et av IF Frøys viktigste arrangementer. I 2021 er dette også nordisk mesterskap i XCO. Foto: Tobias Strøm

Klubben har gjennom sine snart 93 år hatt en lang rekke profiler. En av de største meldte seg inn alt i 1931. William Trygg kom fra Hedmark som 15-åring, sammen med broren Fredrik. De meldte seg inn i Oslo Sportsforening, og ble raskt klubbens beste ryttere. Som innflyttere til byen fikk de ikke være med på middagen der de skulle få pokal som beste utøvere, men måtte vente på gangen. Dagen etter meldte brødrene seg inn i IF Frøy, der de fant seg godt til rette og hadde en stor karriere.

 

Du finner mer info om IF Frøy på nettsiden https://froy.no/ og på Facebook.

Holmenkollen Sykkelfestival var en nyvinning fra IF Frøy i 2020.

Holmenkollen Sykkelfestival var en nyvinning fra IF Frøy i 2020.