Bjørn Hamre kan feire 40-års jubileum for distanserekord

I dag, 9. juli 2021, er det 40 år siden Bjørn Hamre ble innehaver av rekorden på 100km tempo med tiden 2.12.51,6.

Det er ikke bare imponerende at rekorden har stått så lenge, men det er også en meget imponerende og sammensatt mann vi snakker om her.

Bjørn Hamre fyller 70 år i november, men skrubber ikke ned på tempoet av den grunn. Han er fortsatt aktiv på sykkelsetet og i sykkelsporten. De seneste årene har han vært leder av Kontrollutvalget i NCF, og har jobbet for å få opp banesporten i Norge. De som ikke kjenner han så godt, opplever en smilende og hyggelig mann, med et tonn av sykkelhistorier på lager.

Det ikke alle er klar over, er at mannen faktisk er et multitalent. Ikke bare syklet han på landslaget i 80-årene, men han er også et språkgeni, er musikalsk – og han ønsket egentlig å bli motedesigner for damer. Dette kommer vi tilbake til.

For å ta den aktive karrieren først. Allerede i 1978 vant han Styrkeprøven for første gang. Samme år tok han en 7. plass i World Cup på langrenn. Han har tatt flere nasjonale og internasjonale seiere på sykkelsetet på begynnelsen av 80-tallet. På bildet under ser dere lagtempolaget som vant Nordisk mesterskap i 1981. Hamre ble også Norgesmester på 4000m bane og tok NM-sølv på tempo i det herrens år 1982. 22 år etter, i 2004, vinner han og makker Carl Erik Pedersen det internasjonale partemporittet «Duo Gentleman Classic» i Belgia.

Fra v.: Hans Petter Ødegård, Morten Sæther og Bjørn Hamre

Fra v.: Hans Petter Ødegård, Morten Sæther og Bjørn Hamre

Bjørn Hamre har vært med ut som lagleder for landslag og hatt ulike trenerverv i flere klubber, deriblant juniorlaget i Ullensaker CK, som gjorde det meget godt på midten av 2000-tallet. I tillegg har han vært rittleder på arrangementer, vært mentor for Lars Petter Nordhaug i over et tiår, og skrevet et stort antall artikler om sykkelfaglige tema.

Fra 1994-1998 var han president i Norges Cykleforbund, noe som slett ikke var noen «walk in the park». Forbundet satt med en gjeld på 12 millioner etter Sykkel-VM på landevei og bane i 1993. Det var kun to ansatte på forbundskontoret, og man skulle prøve å holde hjulene i gang. Bjørn Hamre er ikke den typen som gir opp, og han får det stort sett som han vil. Han var i så måte en meget arbeidende president, som hanket inn sponsoravtaler, var ekstremt opptatt av markedsføring og krevde at alle ledd skulle yte 100%. Det var definitivt riktig mann til rett tid i denne perioden.

Vi i sykkelmiljøet vet godt hvem Bjørn Hamre er, men ikke alle vet at han har embedseksamen i tysk, russisk og historie fra Universitetet i Oslo. I tillegg lærte han seg raskt fransk og finsk språk via idretten. Ellers har han jobbet i Sikkerhetstjenesten, der han kunne briljere med sine språkkunnskaper.

Kan du se for deg Bjørn Hamre i et band spillende på en bassgitar? Ikke umiddelbart, men det var i dette ungdomsbandet han også lærte seg å spille piano.

Da Bjørn studerte bedriftsøkonomi på Universitetet i München, arbeidet han parallelt i et damemotehus, der han etter hvert kom i kontakt med Hugo Boss. Vi ser av skissene hans, at det er en god del mer talent der enn redaktørens fyrstikktegninger.

Det skulle allikevel ikke bli mote som ble hans bane, men økonomi og finans. I 1991 ble Bjørn konserndirektør i Gjensidige. Åtte år etter tok han over som direktør i KLP, der han i tillegg hadde han en 20% stilling på BI i finansfag i hele syv år. Så der kommer de pedagogiske evnene inn.

Det er ikke så lett å gi en ensidig karakteristikk av Bjørn Hamre, da det kommer helt an på hvilken setting man befinner seg i, men vi tar nok ikke munnen for full hvis vi sier «streng, men rettferdig» og «plagsomt nøyaktig», i tillegg til «ekstremt engasjert» og «hardtarbeidende».

Visste du at Bjørn har en årlig spinningseanse i KLP med nåværende og tidligere proffer, samt far og sønn Stoltenberg? De hadde faktisk 10-års jubileum i fjor. Opp gjennom årene har Lars Petter Nordhaug, Edvald Boasson Hagen og Kurt Asle Arvesen vært med her.

Med så mye på tapetet, og enda ikke pensjonist, er ikke Bjørn Hamre noen ordinær bestefar for sine seks barnebarn (alle gutter). De tre døtrene hans har produsert to barn hver, og vi regner med at som den historiefortelleren Bjørn er, har det blitt noen gode fortellinger på veien.

Tilbake til distanserekorden som har 40-års jubileum i dag. Det er greit at Bjørn Hamre inngir til respekt, men det er sannelig på tide at noen prøver å slå rekorden på 100km. Hvem tar utfordringen?

Publisert 09.07.2021/Beate Stenberg