Årets siste NorgesCup i CX

Årets siste NorgesCup i sykkelkross ble i helgen arrangert i Sandnes. Værvarselet lovte over 10 grader og sol begge dager, så til tross for at det nærmer seg midten av november fikk man følelsen av at det var en hvilken som helst høstdag tidlig i september.

Lørdag 12. november stod de første rytterne på start allerede klokken 09:30. På dette tidspunktet tittet sola frem over hustakene ved Gisketjernet i Sandnes, samtidig som kommissærene gjorde seg klare for å blåse i gang helgens første startfelt. Selv om det var betydelig færre deltakere denne helgen, var stemningen minst like god som tidligere, med heiende publikum, musikk og røykmaskiner langs løypene.

Det aller største startfeltet begge dager denne helgen, var herrer master. Som vanlig var det spisse albuer, store smil og høy fart når de satte i gang med sine 40 minutter. Litt lavere hinder gjorde at flere turte å utfordre seg selv, og vi ble vitne til mange forskjellige teknikker i det de tok fart, dro opp sykkelen og prøvde å hoppe over, nærmest med livet som innsats.

Færre til start var det også i kvinneklassene. Til tross for en felles start med kvinner junior, senior og master, var det en lite startfelt på bare en håndfull ryttere som dro av gårde. Martha Stokkeland fra Stavanger SK i kvinner junior satte i gang i en voldsom fart og fikk tidlig en luke ned til resten av rytterne. Bak henne fulgte Linn Eigebrekk fra Mandal CK. De to startende juniorjentene ga proffsyklist Susann Andersen fra Stavanger SK / Uno-X en skikkelig kamp, og kjørte fra seniorjenta ganske tidlig i rittet. Martha Stokkeland hvilte aldri og holdt luken gjennom hele rittet. Hun krysset derfor målstreken først og kjørte inn til sin første seier i NorgesCupen i cx i år. Bak henne kom Linn Eigebrekk foran Susann Andersen. Det ble altså seier til Susann Andersen i kvinner senior, men hun måtte se seg slått av de to knallsterke juniorjentene.

Dagens siste start var for menn junior, som denne helgen også startet sammen med menn senior. Et solid startfelt dro i gang når klokken bikket 13:10, og her var det kamp om plasseringene fra første sekund. Kevin Andre Sandli Messel fra Ringerike SK tok ledelsen foran Ole Sigurd Rekdahl fra Halden CK. De to fikk tidlig en luke ned til Johan Ravnøy fra Sandnes SK / Team Coop, som igjen hadde en luke ned til resten av gjengen. Juniorgutta var klare for å gi de eldre en kamp, og blandet seg med seniorene under hele rittet. Det var likevel ingen juniorer å se blant de to første rytterne, og når Ole Sigurd Rekdahl satte opp farten ble det også vanskelig for Kevin Andre Sandli Messel å holde følge. En luke på ti sekunder ble fort til nærmere et halv minutt, og det var derfor lite å gjøre med Halden-rytteren som dro på bakhjulet over målstreken etter elleve runder i løypene i Sandnes. Med seier til Ole Sigurd Redahl måtte Kevin Andre Sandli Messel ta til takke med en andreplass under lørdagens ritt, foran Johan Ravnøy som ble nummer tre. Dagens andreplass var nok til at den gule trøya byttet skuldre, og lederen i NorgesCupen for menn senior var nå Kevin Andre Sandli Messel. Blant juniorene ble det en intern konkurranse for gutta fra Sandnes SK. Are Olai Langhelle ble til slutt den første junioren til å krysse målstreken, foran lagkompis Jack Davies-Chard på en solid andreplass. Hele pallen ble prydet av Sandes-ryttere da Henrik Engelsvoll sørget for å ta tredjeplassen.

Runde 11 av årets NorgesCup ble en flott opplevelse, med fint vær og gode sportslige prestasjoner. Nå var det bare å lade opp til årets siste NorgesCup-ritt som gikk av stabelen allerede neste dag.

Søndag morgen var det litt mer vind i seilet. Temperaturen var i utgangspunktet lik som på lørdag, men med en litt kaldere vind var det i motsetning til på lørdag, få å se i t-skjorte. Det var likevel rett rundt første start at sola bestemte seg for å kaste lys over grusplassen som var start- og målområdet. De tre deltakerne i Åpen Klasse satte fart ut i løypene og med det var årets siste NorgesCup ritt i cx i gang. Like god stemning var det når master herrene dro ut på sine 40 minutter bestående av både løping og sykling, alt med høy puls. Flere luftet Norgesmester-trøyene sine for siste gang før nytt mesterskap neste helg, og fikk en god pekepinn på formen før årets kanskje viktigste cx ritt i Kristiansand neste helg.

Dagens jente-start bestod av et par ekstra ryttere som gjorde store utslag på jentenes ritt. Gårsdagens andreplass i juniorklassen, Linn Eigebrekk dro i gang i en voldsom fart og tok ledelsen ut på første runde. Mye skjedde på de første seks minuttene av rittet, for når jentene kom tilbake til runding var det igjen Martha Stokkeland som hadde fått en luke til resten. Linn Eigebrekk lå like bak, med Susanne Andersen og Stine Borgli fra CK Victoria / FDJ Suez Futuroscope på hjul. Like rundt halvkjørt ritt satte Stine Borgli opp farten og begynte å plukke plasseringer. Hun ga seg ikke når hun passerte Susanne Andersen og med det ledet senior-klassen, og kjørte for å ta igjen juniorjenta helt i front. Med en jevnt høy fart tok hun over ledelsen av feltet med kun et par runder igjen, og fortsatte kjøret. Stine Borgli kunne le og strekke hendene over hodet i det hun passerte målstreken over halvminuttet foran Susanne Andersen som ble nummer to. Like bak kom Martha Stokkeland inn til helgens andre seier i kvinner junior foran Linn Eigebrekk.

Årets siste NorgesCup start gikk for menn junior og senior. Ettersom dagens løype var gårsdagens løype, men motsatt vei, var det første som møtte rytterne de velkjente cx-hinderne. Disse skulle forseres før det hadde gått mer enn 30 sekunder siden dommeren blåste i fløyten, noe som gjorde at det var et stort, samlet felt som nærmet seg hindrene i en voldsom fart. Mens alle ryttere hoppet av sykkelen for å ta beina fatt, prøvde gårsdagens seierherre seg på å bli på sykkelen og hoppe over slik som de gjorde i går. Det gikk ikke helt etter planen, og Halden-rytteren gikk fra å lede feltet til å ligge helt bakerst, etter å ha satt seg fast i merkebåndet og blitt stående der. En våken Kevin Andre Sandli Messel i den gule trøyen fikk selvfølgelig med seg dette, og sørget for en enorm fart i front av feltet. Han brukte ikke lang tid på å løsrive seg fra resten, og samtidig som Ole Sigurd Rekdahl plukket ryttere fikk Kevin Andre Sandli Messel en solid luke ned til Fredrik Breyer fra Follo SK og Martin Røste Omdahl fra Raufoss & Gjøvik SK som jaget bak. Blant juniorene dannet det seg tidlig en trio, bestående av Jack Davies-Chard, Jesper Stiansen fra Krisiansand CK og Linus Aksnes fra Vigrestad SK. Det tok likevel ikke lang tid før Halden gutten hadde passert junior-trioen og samtlige seniorer og lagt seg i tet av feltet igjen. Ut på den tredje runden hadde han også opparbeidet en luke ned til Kevin Andre Sandli Messel. Denne luken vokste seg bare større og større underveis i rittet og med nærmere to og et halv minutt ned til andreplassen kunne han nok en gang juble over helgens andre seier. Kevin Andre Sandli Messel ble nummer to, mens Fredrik Breyer tok den siste pallplassen.

Til tross for litt færre deltakere ble det en flott helg. Arrangøren fikk mange gode tilbakemeldinger på deres nye løype, og deltakerne virket storfornøyde med endringene som var gjort. Sandnes Sykleklubb avsluttet med det årets NorgesCup sesong på et fantastisk vis, og vi vil takke for innsatsen til samtlige arrangører, og ikke minst ryttere gjennom hele sesongen. Neste helg avsluttes cx sesongen med Norgesmesterskap i Kristiansand, og vi ønsker alle lykke til!

 

Resultater lørdag:

Kvinner junior:

 • 1. Martha Stokkeland, Stavanger SK
 • 2. Linn Eigebrekk, Mandal CK

 

Kvinner senior:

 • 1. Susanne Andersen, Stavanger SK / Uno-X Pro Cycling Team

 

Menn junior:

 • 1. Are Olai Langhelle, Sandnes Sykleklubb
 • 2. Jack Davies-Chard, Sandnes Sykleklubb
 • 3. Henrik Engelsvoll, Sandnes Sykleklubb

 

Menn senior:

 • 1. Ole Sigurd Rekdahl, Halden CK
 • 2. Kevin Andre Sandli Messel, Ringerike SK
 • 3. Johan Ravnøy, Sandnes Sykleklubb / Team Coop

 

Link til resultater lørdag: https://racetracker.no/events/2022/nc_cx11_sandnes/#4_D8F7E2

 

Resultater søndag:

Kvinner junior:

 • 1. Martha Stokkeland, Stavanger SK
 • 2. Linn Eigebrekk, Mandal CK

 

Kvinner senior:

 • 1. Stine Borgli, CK Victoria / FDJ Suez Futuroscope
 • 2. Susanne Andersen, Stavanger SK / Uno-X Pro Cycling Team

 

Menn junior:

 • 1. Jack Davies-Chard, Sandnes Sykleklubb
 • 2. Jesper Stiansen, Kristiansand CK
 • 3. Linus Aksnes, Vigrestad SK

 

Menn senior:

 • 1. Ole Sigurd Rekdahl, Halden CK
 • 2. Kevin Andre Sandli Messel, Ringerike SK
 • 3. Fredrik Breyer, Follo SK

 

Link til resultater søndag:  https://racetracker.no/events/2022/nc_cx12_sandnes/#4_D8F7E2

Tekst: Henriette Götz

Bilder: Jim Daniels

Publisert: 15.11.2022

Pallen kvinner junior

Pallen kvinner junior

Stine Borgli

Stine Borgli

Susanne Andersen

Susanne Andersen

Menn senior og junior ut fra start

Menn senior og junior ut fra start

Junior-trioen fra Sandnes

Junior-trioen fra Sandnes

Kevin Andre Sandli Messel i gul trøye

Kevin Andre Sandli Messel i gul trøye

Martha Stokkeland

Martha Stokkeland