9 plass til Hole Mohr i u23 VM!

Natt til lørdag var det endelig elite kvinner som skulle i aksjon. Her var det en konkurranse i konkurransen, hvor det også skal kåres en U23 vinner. Slik som det er gjort under NM noen år nå. Vi hadde fire norske kvinner til start. Katrine Aalerud (Vestby SK/ Movistar Team Women), Anne Dorthe Ysland (Gauldal SK/ Uno-X Pro Cycling Team), Ingvild Gåskjenn (Horten OCK/Team Coop-Hitec Products), Mari Hole Mohr (Stavanger SK/Team Coop-Hitec Products) og Marte Berg Edseth (Ringerike SK/Uno-X Pro Cycling Team). Ysland og Hole Mohr var våre to som kunne kjempe I u23 klassen.

Løypa for kvinnene er 164.3 km med 2433 høydemeter. Kvinnene skulle også få kjenne på Mount Pleasant slik som junior og u23, men de startet i Helensburgh slik menn elite skal i morgen. Der hadde de en ´íntro´´på 27 km inn mot Wollonggong, før de skulle ha en annen runde i Wollonggong om Mount Keira. Deretter skulle de inn i kjente omgivelser for de som har fulgt med på VM tidligere. Seks avsluttende runder, hvor de da skulle opp Mount Pleasant.

På startstreken sto 130 kvinner på startstreken i solen i Helensburgh. Fra start var det flere som var ivrig på å komme i brudd. Ved målpassering i Wollongong lå Verhulst fra Frankrike i solobrudd, før to ryttere 34 sekunder bak. Deretter kom danske Koerner 1.02 bak, og så kom hovedfeltet 1.34 bak. Alle de norske lå i hovedfeltet.

Over Mount Keira var det flere som fikk kjenne på det, og feltet ble strekt godt ut. Men i utforkjøringen og det lettere partiet etter fikk flere kjørt seg opp til feltet igjen. Med ca. 110 kilometer igjen gikk tre ryttere i brudd. Andersson fra Sverige, Backstedt fra Storbritannia og van der Velde fra Belgia. De lå ca. minuttet +/- før hovedfeltet. Dessverre hadde Marte Berg Edseth vært i en velt opp Mount Keira, og måtte bryte løpet da de kom tilbake til runden i Wollongong. Men de fire andre norske satt fortsatt med i hovedfeltet.

Første gang opp Mount Pleasant gikk det kontrollert i hovedfeltet og de norske klarte å være med over bakketoppen. Andre gang opp bakken får Andersson i bruddet det tungt, og må slippe de andre to bruddkameratene. Aalerud får det også litt tungt opp bakken, men biter seg fast på halen av feltet.

Med 70 kilometer igjen hadde duobruddet fortsatt et minutt ledelse på hovedfeltet hvor våre fire norske kvinner fortsatt var med. Ut på fjerde siste runde satte hovedfeltet opp tempo og plukket sekunder på bruddet. Da måtte Aalerud slippe feltet igjen. Og denne gangen klarte hun ikke å henge med opp bakkene da det blir kjørt jevn hardt opp Mount Pleasant. Også Ysland fikk kjenne på tempoet og måtte slippe noen meter til hovedfeltet, men kom seg opp igjen. Gåskjenn og Mohr klarer å holde følge med hovedfeltet opp bakken. Mot passering for tredje siste gang blir bruddet kjørt inn. Da tar Spela Kern fra Slovakia en flyver og skaffer seg en luke til hovedfeltet. Det går ikke mange kilometer før Kern blir kjørt inn av hovedfeltet.

Til passering ut på tredje siste runde passerer Katrine Aalerud 5 minutt og 17 sekunder bak og brøt da løpet. Opp Mount Pleasant tredje siste gang fikk Anne Dorthe Ysland og Ingvild Gåskjenn kjenne på tempoet og måtte slippe hovedfeltet. Mari Hole Mohr satt på halen av hovedfeltet da de passertemål ut på nest siste runde. Ysland passerte 1.07 bak og Gåskjenn passerte 1.37 bak. Og med to runder igjen begynte virkelig kjøret. Denne gang er det Sarah Roy fra Australia på prøver seg på et rykk, og klarer å holde seg noen sekunder foran feltet.

Flere og flere begynner å kjenne på kjøret og flere faller av hovedfeltet opp bakkene nest siste gang. Feltet ble delt opp i flere små grupper over toppen nest siste gang. Det blir dannet en tetgruppe med seks ryttere. Italienske Borghini, tyske Lippert, danske Ludwig, Polske Niewiadoma og sørafrikanske Moolman-Pasio får en luke på ca. 25 sekunder til gruppe 2.

Mari Hole Mohr passerte 2.11 bak ut på siste runde, i gruppe nr.5. Anne Dorthe Ysland lå 4.40 bak og Ingvild Gåskjenn passerte 6.48 bak. Gruppe 1 og 2 ble samlet med 14 kilometer igjen. Marlen Reusser fra Sveits gikk til og gikk inn i tempobakken med 16 sekunder på feltet. Rausser blir tatt igjen over toppen, og det ble dannet en ny gruppe på 5. Det var de samme fem som på forrige runde. Gruppe to kom nærmere og nærmere, og med en kilometer igjen blir gruppene samlet.

Og i spurten var selvfølgelig Annemiek van Vleuten og hun ble verdensmester igjen etter en langspurt bakfra! Sølvet går til Lotte Kopecky og bronse til Silvia Persico. Gratulerer! U23 verdensmester blir Niamh Fisher-Black fra New Zealand. Sølv til Pfeiffer Georgi fra Storbritannia og bronse til Ricarda Bauernfeind fra Tyskland.

Beste norske ble Mari Hole Mohr på 39.plass. 9.plass i U23 klassen! Det er godkjent av VM debutanten. Anne Dorthe Ysland blir 55 totalt, med 14.plass i u23 klassen. Ingvild Gåskjenn kommer inn til en 67.plass.

Publisert 24.september

Mari Hole Mohr

Mari Hole Mohr

Anne Dorthe Ysland

Anne Dorthe Ysland

Ingvild Gåskjenn

Ingvild Gåskjenn

Katrine Aalerud

Katrine Aalerud

Marte Berg Edseth

Marte Berg Edseth