Norgescup Landevei til fjells

Årets Tour te Fjells er vel overstått. 4 etapper på tre dager, torsdag til lørdag. Startet i tradisjon tro med bakketempo opp til Storefjell. K-junior først ut og her var det norgesmesteren på tempo, Ina Nakken (Tønsberg CK), som var raskest opp. 4 sekunder bak kom Regine Solhaug Hansen (Mosjøen og omegn CK) inn til nest beste tid og Mia Kronheim Gjertsen (Fana IL) tok tredje plassen og ble kåret til mest offensive rytter fordi hun hadde bestetid halvveis.

I K-senior var det Emma Julie Dyrhovden (Åsane CK) som vant 51 sekunder foran Vibeke Lystad (IL Stjørdals Blink). Tredjeplassen gikk til Tiril Jørgensen (Ringerike SK/Team Coop-Hitec Products), bare 1 sekund fra andre plass. Emma var også raskest halvveis og ble mest offensive rytter.

I M-junior vant Herman Emil Eriksen (Lillehammer CK) 6 sekunder foran Jakob Andreas Svaleng Jakobsen (Glåmdal SK). 16 sekunder bak der igjen kom Kasper Haugland (Lillehammer CK) inn til en tredje plass. Herman Emil ble også kåret til mest offensive rytter.

I M-senior var det juniorrytteren Jørgen Nordhagen (Lillehammer CK) som herjet med seniorrytterne opp til Storefjell. På andre plass opp kom terrengrytteren Mats Tubaas Glende (Soon SK) inn 17 sekunder bak. På tredje plass kom Trym Bjørner Westgaard Holther (Smaalenene SK).

Senere på kvelden var det duket for rundbaneritt i Leira. I regnvær kjørte M/K-junior og K-senior ut på 5 og 9 runder i en løype på drøye 6 km. Jentene skulle ha 5 runder og M-junior 9 runder. Men juniorguttene fikk ikke passere jentene før de var ferdig med sine 5 runder.

Det ble spurtoppgjør i alle klassene. Regine Solhaug Hansen var raskest og vant foran Mia Kronheim Gjertsen og Ina Nakken. I K-senior var det terrengrytteren Oda Laforce (IF Frøy) som vant foran bakketempoens vinner Emma Julie Dyrhovden og Vibeke Lystad. I M-junior vant Kasper Haugland foran lagkamerat Amund Ferl-Runningshaugen og Storm Ingebrigtsen (Ringerike SK).

Deretter var det M-senior sin tur med 8 runder. Noe bruddforsøk underveis, men stort sett samlet og det ble en massespurt her også. Der var det Tobias Risan Nakken (Ringerike SK) som vant foran Sander Gysland (Stavanger SK) og Sander Nistad Stien (Bergen CK).

Fredagsmorgen var det duket for fellesstart med masse høydemeter, er jo tross alt til fjells! 16-åringen Regine Solhaug Hansen respekterer ikke de eldre juniorrytterne og kjører på. Vant 18 sekunder foran Ina Nakken og sikret noen sekunder ledelse i sammendraget. Nok engang på pallen kom Mia Kronheim Gjertsen. I K-senior ble det nok en ny duell mellom Emma Dyrhovden og Tiril Jørgensen. I de siste høydemeterne rykket Emma fra Tiril og vant med fire sekunder. Vibeke Lystad med nok en pallplass, 5.16 bak.

I M-junior kom Jørgen Sekse først opp til Storefjell, 17 sekunder foran Storm Ingebrigtsen. 45 bak vinneren kom Kasper Haugland inn til nok en pallplass. Sekse skaffet seg et forsprang i sammendraget før siste etappe.

I M-senior hadde heller ikke Jørgen Nordhagen noen plan om å bare henge med. Noen mil før mål gikk han like greit til å var i solobrudd med 2-3 minutter på det meste. Dessverre ble det for tungt og holde unna og ble hentet inn par mil før mål. Til slutt var den en tremanns gruppe med Holla, Holther og Dolven som kom seg avgårde. I siste bakken må Halvor Dolven (Asker CK) slippe de to andre og innser at tredjeplassen blir hans. I tet støter Sander Holla (Sandnes SK) fra Trym Holther (Smaalenene SK) og vinner tredje etappe.

Lørdagsmorgen trillet damefeltet ut 5 minutter før M-junior. Som etter hvert ble samlet felt, hvor jentene absolutt gjorde sitt for å fighte med guttene inn til mål. Også idag var det Regine som var sterkest og kunne juble for ny etappeseier og sammenlagtseier i Tour te Fjells 2023. 16-åringen leder også Norgescupen sammenlagt. Martha Stokkeland (Stavanger SK) ble nummer 2 på siste etappe foran Mia Kronheim Gjertsen.

I K-senior fikk Tiril, Vibeke og Emma en luke forholdsvis tidlig og den skulle holde langt. Tiril måtte gi slipp 5 km før mål og det ble spurtoppgjør mellom Vibeke og Emma. Emma vant etter en tett og spennende duell med Vibeke. Begge kunne kle seg i gult etter helgen. Emma vant sammenlagt i Tour te fjells og Vibeke leder Norgescupen sammenlagt.

I M-junior ble det også tette dueller i avslutningen. Denne gangen var det Sebastian Veslum (Asker CK) som tok seieren hjem. Kasper Haugland ble nummer to og Storm Ingebrigtsen ble nummer tre.

Sist ut i årets Tour te Fjells var M-senior. 135 km, 1500hm og en god del grus. Opp den første kneika gikk det allerede avgårde et brudd på 8 ryttere. To fra Kjekkas, to fra Ringerike, en fra Asker, en fra Sandnes, en fra KCK og en fra Stjørdals Blink. Dermed var de største klubbene representert, bortsett fra Lillehammer. På det meste hadde bruddet over 6 minutter på hovedfeltet. Bruddet ble færre etter hvert som kilometerne gikk, og etter hvert skjønte Lillehammer at de måtte gjøre noe bak i feltet. Det gikk avgårde en gruppe 2 fra hovedfeltet, og de hadde større fart enn bruddet. Når det nærmet seg finalen var det kun 3 ryttere igjen i bruddet, og det ble fort til 2 da Tim Pettersen fra Asker hadde krampe fra topp til tå. Dermed skulle Espen Helgesen (Team Kjekkas) og Halvor Sørbø (Ringerike SK) som skulle kjempe om seieren på siste etappe i årets Tour te Fjells. Den duellen vant Halvor Sørbø. Bak hadde Kristoffer Skjerping, Ludvig Holstad og Magnus Sørbø kjempet seg opp og skulle kjempe om siste pallplass. Skjerping sterkes i spurten og kunne dermed bli med lagkamerat Espen på pallen. Halvor Dolven som ble nr. 8 på etappen vant Tour te Fjells sammenlagt.

Sammenlagtresultater kommer på tourtefjells.no!

Tusen takk til alle involverte for en super sykkelhelg til fjells, håper å se alle igjen til neste år.

Foto hovedbilde: Jan Aasgaard Photo (på facebook – sjekk ut!)

Publisert 08.07.23

Åshild Tovsrud mest offensive rytter på siste etappe. Vibeke er Norgescupleder og Emma i sammenlagttrøya

16-åringen Regine leder Norgescupen sammenlagt i K-jr og vant Tour te Fjells sammenlagt

Herman Emil Eriksen leder Norgescupen, Jørgen Sekse vant rittet sammenlagt og Sebastian Veslum ble dagens mest offensive rytter i M-jr

Halvor Dolven kunne kle seg i gul både for Norgescupen og Tour te Fjells sammenlagt. Leder også da U23cupen i M-senior.