13. plass til Nordhagen i VM

Menn junior hadde 135.6 km med 2016 høydemeter på menyen i sin VM fellesstart, fordelt på 8 runder i en ganske teknisk løype i Wollonggong. Hvor av en bakke (Mount Pleacant) på 1.1 km med 7.7 % stigning lå an til å prege rittet, sammen med regnværet. Laget, som hadde startnr. 1-5 på grunn av fjorårets gull til Per Strand Hagenes, besto av Jesper Stiansen (Kristiansand CK), Kasper Haugland (Lillehammer CK), Jørgen Nordhagen (Lillehammer CK), Johannes Kulseth (Ringerike SK) og Mikal Grimstad Uglehus (Bergen CK). Norge stiller med 4 førsteårs junior, og en siste års junior.

Målet og planen til de norske guttene var å gjøre det til et hardt ritt, og holde Johannes Kulset og Jørgen Nordhagen foran i feltet.

Tidlig første runde fikk Jesper Stiansen (Kristiansand CK) en uheldig punktering, men jobbet seg tilbake til hovedfeltet og hjalp Johannes Kulset tilbake til hovedfeltet samtidig.  Ut på andre runde gikk det et tomanns brudd med Romet Pajur fra Estland og Pavel Novak fra Tsjekkia. Jørgen Nordhagen godt med i teten av hovedfeltet opp bakken andre gang. Ved målpassering ut på tredje runde hadde bruddet 24 sekunder. Ut på tredje runde dannet det seg et mellombrudd med fem ryttere. Fire av fem norske ryttere satt fint med i hovedfeltet ved passering, mens det så dessverre ut til at opphentingen etter punktering kostet for mye for Stiansen som passerte 3.19 sekunder bak. Jesper Stiansen sto av på tredje runde, men han gjorde en solid jobb med å taue Kulset opp til feltet etter en velt. I intervju med Tv 2 sa han at det var en hektisk dag med masse velt i starten.

Av den jagende gruppa på 5 ryttere kom 4 seg etter hvert opp til duoen i tet og dannet da et seksmanns brudd, uten noen av de norske. Ut på fjerde var avstanden mellom brudd og hovedfelt 49 sekunder, med Antonio Morgado jagende opp til bruddet imellom. De fire norske satt fortsatt fint med i hovedfeltet. Morgado skjønte fort at det kostet for mye krefter, og slapp seg tilbake til hovedfeltet.

Halvveis i løpet og fjerde gang opp bakken var vår Jørgen Nordhagen med når det ble kjørt hardt i bakken. Hovedfeltet har økt farten og begynt kneppet innpå bruddet. Opp bakken ble hovedfeltet splittet i flere grupper, hvor Nordhagen satt i den første gruppa. Ved passering ut på femte runde satt Nordhagen med i gruppe 2, 32 bak bruddet. Uglehus satt i en fjerde gruppe 1.16 bak, og Kulset like bak der igjen med 1.30 bak. Haugland passerte 2.05 bak ved passering. Verdensmester på tempo, Joshua Tarling fra Storbritannia, veltet tidlig på første runde og måtte dessverre stå av ved målpassering.

Nordhagen brukte sine styrker godt, og opp bakken for femte gang så vi Nordhagen kjøre hardt og sørget for at gruppe to sprakk kraftig opp. Han har kjørt smart så langt i løpet, og har masse krefter å kjøre med over bakketoppen. Kun seks ryttere klarer å følge nordmannen. På vei til passering krympet avstanden til bruddet kraftig. Med tre runder igjen var avstanden nede i 27 sekunder mellom bruddet og gruppe 2. Uglehus passerte 2.41 bak. Kulseth og Haugland passerte 6.25 bak ved målpassering ut på 6 runde.

Flere ryttere klarte å kjøre seg opp til gruppen til Nordhagen og forspranget til bruddet krymper stadig. Så fort det gikk oppover ser vi Nordhagen i tet, og prøvde stadig å slite ut konkurrentene. Opp Mount Pleasant kjører Nordhagen så å si alene inn bruddet, og det ble en større tetgruppe. På slutten av bakken støtes det, men Nordhagen er våkent med. Feltet strekkes ut, og flere sliter med tempoet over bakketoppen. Regnværet holdt seg unna til å begynne med, men med 45 kilometer igjen kom regnet.

Med to runder igjen passerer Eckerstorfer fra Østerrike målstreken 10 sekunder før feltet på 15 ryttere, hvor Nordhagen sitter fint med. Uglehus passerer 5.27 bak. Haugland og Kulset sto av rittet. Kulset som var innblandet i en velt tidlig i løpet. Dermed så det ut til at Nordhagen var det eneste norske håpet igjen i kampen om medaljer.

Som på tidligere runder ble det kjørt hardt opp Mount Pleasant nest siste gang, og flere sliter med tempoet. Morgado fra Portugal gikk på nok et støt over bakketoppen, og feltet strekkes ut. I nedoverbakken og ut i det flatere partiet ble det dannet en tetgruppe på 5, med flere smågrupper like bak som etter hvert kom seg opp til teten.

Da det nærmet seg målpassering ut på siste runder begynner det taktiske spillet, og det er tydelig at flere ville kvitte seg med sterke Nordhagen før bakkene på siste runde. Det kom støt fra flere ryttere, og nok en gang var det Morgado som fikk en luke. Ved passering hadde han en luke på 12 sekunder til 7 rytter, inkludert Nordhagen. Portugiseren øker ut på siste runde, og med 10 kilometer igjen har han 25 sekunder. Morgado gir alt, men bak sitter 12 sultne juniorryttere. Nordhagen sitter fint med på hjul i det de går inn i ´´tempobakken´´. Ved inngangen på Mount Pleacant har Morgado 22 sekunder til feltet. Nordhagen svarer på støtet til Herzog midtveis i bakken. Over bakketoppen holder Morgado unna, og Herzog på andre plass trøkket til over toppen og får en luke til Nordhagen. Luken til Herzog øker, og det ser ut til at Nordhagen kjemper om bronsen mot franske Gruel.

Med fire kilometer igjen ledet Morgado med noen få sekunder på temposterke Herzog. Nordhagen og Gruel får besøk av flere ryttere og det ser ut til å bli en vanskelig kamp om bronsen for Nordhagen da sterke spurtere kom opp til nordmannen og franskmannen.

Herzog tettet luken til Morgado med 2.8 kilometer igjen. Gullduellen ser ut til å bli mellom Herzog og Morgado. I bronsekampen var det 11 ryttere igjen.

Herzog prøvde seg på et støt med 1.5 km igjen, men Morgado tettet luken. Det ble et spurtoppgjør mellom de to, og i spurten var tyske Emil Herzog sterkest og blir juniorverdensmester. Portugal tar sin første medalje i juniorklassen. Det ble også spurtoppgjør om bronsemedalje. Der var Vlad Van Mechelen fra Belgia sterkest.

Nordhagen har dessverre ikke mye å stille opp med i spurten, og blir nr. 13 på fellesstarten.

Det er absolutt en meget bra prestasjon for første års junioren som er med i medaljekampen i sitt første VM. Sykkelsesongen er over, og vi ønsker han lykke til med skisesongen! Mikal Uglehus blir til slutt nr. 42.