Nordisk mesterskap i terreng maraton 2024

Søndag 15. september 2024 ble det arrangert nordisk mesterskap for terreng maraton under Hanekamp/Rypejakta. Rittet ble arrangert av Eiker CK med start og mål på MIF hytta i Mjøndalen.

Det nordiske mesterskapet var kombinert med turrittet Hanekamp/Rypejakta som var 40 km. Eliteklassene for herrer syklet 80 km, elitedamene syklet 70 km. Masters-klassene fordelte seg på 70 km og 40 km. Rittet hadde start og mål ved parkeringsplassen til M.I.F. hytta og beveget seg i Mjøndalskauen fordelt på 3 ulike runder hvor de var innom start og målarenaen hver gang.

Starten gikk kl. 11.00 med ulike puljer som skulle ut i løypene. Det var knyttet mye forventninger til de norske rytterne som var påmeldt i M Elite. Tormod Weydahl fra Ottadalen SK fikk en svært god start og tok en klar ledelse sammen med Richard Larsén fra Sverige og Østen Brovold Midtsundstad fra Solør CK. Svensken måtte etter hvert gi noen sekunder til den norske duoen i front. Etter 52 km kjørt, hadde de 1 min ledelse på svensken. Ut på siste runde satte Weydahl inn de siste kreftene og fikk en liten luke ned til Midtsundstad og krysset målstreken som vinner og nordisk mester.

I K Elite var det høyt nivå på deltakerne som stilte til start. Amanda Bohlin fra Sverige tok en tidlig ledelse og så seg ikke tilbake. Hun vant rittet og ble nordisk mester foran Emma Lyngholm fra Danmark og Tone-Mette Tømte fra Eidsvoll SK.

Hanekamp/Rypejakta var siste ritt i norgescupen for terreng maraton. M Elite ble vunnet av Tormod Weydahl fra Ottadalen SK og K Elite ble vunnet av Tone-Mette Tømte fra Eidsvoll SK.

De to klassene i masters for menn hadde tette dueller om pallplassene. I M30-49 var det norske Jonas Nermoen (35-39) fra IF Frøy som ble nordisk mester. I klasse 50+ ble det dansk seier ved Palle Egeberg Jensen, men med vår egen Truls Veslum fra Asker CK bare syv sekunder etter. Det var kun en kvinneklasse, og her ble det seier til Marianne Sandaker fra Moss CK, som normalt kjører i klasse 50-54.

Arrangementet fikk gode tilbakemeldinger fra deltakerne på gøyal og tøff løype, som skilte klinten fra hveten. Eiker CK serverte hjemmelaget suppe, wraps og drikke til alle deltakere etter rittet, noe som ble satt stor pris på.

72 ryttere fra 4 nordiske land deltok – Danmark, Estland, Norge og Sverige.