Mye bra, og litt stang ut i helgens WC i Vallnord, Andorra | NCF

Mye bra, og litt stang ut i helgens WC i Vallnord, Andorra

Isak på 36. plass i Menn Elite, Brage i Menn Junior med krasj tidlig i kavlik og ingen finale, samt Frida på den sure 16. plassen under kvalik i Damer Elite. Det er de harde fakta fra helgens WC i utfor!

Årets fjerde WC i utfor ble arrangert i Vallnord i lille Andorra som ligger øst i Pyreneene og i praksis nærmest “på grensen” mellom Frankrike i nord og Spania i sør. Med sine snaue 500 kvadratkilometer og i underkant av 90 000 borgere, er dette den definitivt minste staten i WC-sirkuset. Men selv om landet er lite står ikke utforløypa tilbake for de vi finner hos de store utfornasjonene. Vallnord Bike Park La Massana har et solid rykte og er godt likt av rytterne, og huset VM for hele terrengsykkelfamilien så sent som i 2015. 

Værgudene bød på varmt vær og sol med tidvise skyer, noe som ga tørre og like forhold for alle ryttere gjennom hele konkurransen. Dog med noe regn mot slutten i finalen for Menn Elite, men det påvirket ikke de tørre forholdene nevneverdig.

Norges tropp i Leogang

Under helgens WC i Leogang stilte Norge med landslagsrytterne Isak Leivsson (senior) og Brage Vestavik (junior). I tillegg var Frida Rønning (senior) med landslaget denne gang.

Støtteapparatet i Vallnord var Leder Niclas Stensrud Andersen, mekaniker Sam Baeten og altmuligmann Arnebjørn Vestavik.

 

Tungt på trening for Isak

Isak merket tidlig at han slet med å finne godfølelsen og ikke minst farten. “Løypa er veldig artig å sykle”, sier Isak selv. “Men det er også litt vanskelig å føle om man sykler veldig fort eller ikke”, fortsetter han.

Våre to beste ryttere er som kjent i A-puljen og får anledning til bl.a. å kjøre timede treningsrun. For Brage fungerte det veldig bra på trening og han kjørte inn til en meget lovende 4. beste treningstid blant juniorene, bare et snaut sekund bak 3. plass. For Isak var det tyngre og han havnet på en for han ganske svak 58. beste tid.

 

Tøffe krav til finaledeltagelse

I utfor verdenscup er det 80 senior herrer som kvalifiserer seg, 20 junior herrer og 15 senior damer. Det er mange gode ryttere på dette nivået, og finale henger høyt. Likevel er det gjennom de siste konkurransene skapt forventninger om finale for flere av de norske.

 

Brage og Frida ut, Isak med videre til finale

Med mye selvtillit gjennom meget gode plasseringer i årets tre WC, samt et solid treningsrun, lå alt til rette for at Brage med nummerplate 8 i Menn Junior skulle nå finale nok en gang. Dessverre krasjer han tidlig i sin kvalifisering og er allerede på første splitt hele 12 sekunder bak de beste, og må nøye seg med en skuffende 24. plass. Snaue 3 sekunder bak finaleplass.

Frida i Damer Elite kjører meget solid i sin kvalifisering, men havner likevel på den sure 16. plassen, bare en plass unna sin første finale i årets WC.

Blant Menn Elite virket det som det hadde løsnet litt for Isak som kjørte en veldig bra kvalik, og endte opp på 31. plass. Det var et meget tett run, med hele 11 ryttere innenfor samme sekund som Isak. Med dette rettet Isak opp inntrykket fra treningen, og var nok en gang solid videre blant de 80 som får kjøre finale.

 

Litt stang ut for Isak i finalen

Etter en fantastisk 18. plass fra forrige WC, var det store forventninger til om han skulle kunne klare å holde på sin nummerplate 24.

Med noe ujevn kjøring frem mot en god kvalifisering, var dette også noe leder Niclas Stensrud Andersen kjente på: “Isak kvallet trygt på en 31. plass etter en litt treg start. Kanskje er det lov å håpe han kan forbedre sammenlagtplasseringen sin”, uttalte landslagets leder før finale start. 

Dessverre klaffet det ikke like godt for Isak under finalen. Han falt litt tilbake til syndene fra treningen, og hadde ikke nok fart inne til å prestere på det nivået han ønsker. Isak kjører normalt bare raskere og raskere utover i sitt run, men fikk ikke opp nok fart mot slutten denne gang. Likevel så ender han på en 36. plass på en litt dårlig dag, og det sier mye om potensialet som ligger i våre beste utforsyklist.

“Jeg kjørte en kvallik jeg var godt fornøyd med, og prøvde å bygge på det til finalen”, uttalte en litt oppgitt Isak etter målgang. “Men jeg klarte ikke å mentalt forberede meg på å kjøre nær grensen i finalen. Surt med underprestasjon”, avslutter en litt skuffet Isak som har meget høye krav til egen prestasjon.

Nye muligheter for en revansjelysten gjeng allerede neste helg i Lenzerheide i Sveits 9. juli

Alt i alt litt stang ut for landslagets prestasjoner denne helgen, men det hører med til en sport med små marginer. Laget vet hva de er gode for og ser frem til å forbedre seg allerede neste helg i Lenzerheide.

Landslagets leder har klare tanker om hva de skal jobbe med i uken frem mot neste WC:

“Isak endte på en 36.plass etter et run som var kontrollert og raskt, men manglet det lille ekstra for å få et topp resultat. Neste helg skal vi prøve å jobbe litt med mentaliteten på start og være mer gira og PÅ”, uttaler Niclas Stensrud Andersen. “Vi ser at han taper en del tid på toppen av løypa og bruker litt tid å komme skikkelig i gang”, analyserer lagets leder. “Det som er veldig positivt er at Isak nå veldig trygt kvalifiserer seg til finalen og selv med et middelmådig run er han fortsatt 36. raskest i verden!”.

Om Brage Vestavik uttaler Andersen, “Brage krasjet tidlig og var bare 2-3 sek bak grensen til å kvalle. Han ble litt forslått, men allerede veldig klar for å få en ny sjanse i Lenzerheide.”

“Frida kom på den sure 16.plassen som er første til å ikke kvalle. Veldig synd, men fortsatt et bra resultat! I Lenzerheide sitter'n !”, uttaler Andersen om Frida sin prestasjon i helgen og legger ikke skjul på at hele laget ser frem til å ta revansje neste helg!

I neste runde av WC beholder Brage sin nummerplate 8 til tross for at han falt utenfor finalen denne gang, mens Isak faller noen plasser ned fra 24 til nummerplate 30. Litt stang ut til tross, fortsatt er våre ryttere sterkt med blant verdens beste utfortyttere!

 

Norske plasseringer

Menn junior

24. Brage Vestavik

 

Damer elite

16. Frida Rønning

 

Menn elite

36. Isak Leivsson

 

Alle resultater: 

  • Utfor

Nyheter Utfor

Simen Smestad med vakre Siljan-sjøen i Gesunda som bakgrunn. Foto: Anki Eriksson   Finalerittet i Scandinavian...
For første gang landslagets historie kom alle ryttere til finalen i WC. 3 av 3 er rett og slett imponerende og lover...
Hilde Sangesland Strædet vant damenes utforkonkurranse på Voss. Foto: Tor-Einar Wahl Andre versjon av Scandinavian...
Zakarias Blom Johansen har tidligere vært på landslaget i utfor, men har gått over til enduro. I 2016 vant han den...
Zakarias Blom Johansen fra SK Rye/Specialized Nordic vant det siste rittet i Enduro-serien i helgen - denne gang i...
Norges Cykleforbund har tatt ut fire ryttere til årets VM i Utfor som arrangeres i Val Di Sole. VM utfor for 2016...
Det ble seier til Frikk Hess-Bolstad, Hilde Strædet og Lars Vatnebryn Sandviken under NM utfor 2016 i Hafjell. I M...
Zakarias Blom Johansen vant i helgen det tredje rittet i Specialized SRAM Enduro Series i Schöneck, Tyskland. Da står...
Hilde Sangesland Strædet dro hjem seieren i klasse dame senior.   Den nordiske cupen i utfor ble arrangert i...
NorgesCup ritt og Scandinavian DH Cup nummer to for sesongen var satt til Voss under Ekstremsportveko denne helgen....