God WC-åpning for utforlandslaget | NCF

God WC-åpning for utforlandslaget

Isak Leivsson og Brage Vestavik slo til med gode prestasjoner i helgens WC-åpning i utfor i Lourdes, Frankrike.

Årets første WC i utfor gikk av stabelen i naturskjønne og lunefulle Lourdes, i Frankrike. Lourdes ligger helt sør i landet ved Pyreneene nær grensen til Spania. Det skulle vise seg i løpet av helgen at været kan by på raske skifter i forholdene.

- Det startet med snø under track walk på torsdag, det var først vått og deretter tørt hard og støvete under trening og deler av konkurransen, mens det for de 20-15 siste rytterne i finalen for menn elite på søndag ble et totalt skifte med kraftige vindkast, tåke og regn.

Slikt påvirker naturligvis resultater og prestasjoner, men dette er en utendørsidrett og vi tar det som kommer, rapporterer landslagsleder Bjørn Ballangrud.

Solide forberedelser og forbedret støtteapparat

Det er alltid ekstra spennende med årets første ritt. Hvem har tatt store steg gjennom vinteren og har våre egne ryttere utviklet seg like mye som forventet?

Med Simen Smedstad og regjerende juniornorgesmester Frikk Hess-Bolstad satt ut med skader, stilte Norge med 4 av sine landslagsryttere; Isak Leivsson (senior), Henrik Myhrvold (senior), Brage Vestavik (junior) og Ole-Herman Bergby (junior). Alle sammen har de hatt god oppladning før sesongstart, Isak i USA og de andre på samlinger i Spania, Italia og i Norge, og det rapporteres om et solid arbeide gjennom vinteren for hele teamet.

Støtteapparatet er styrket siden i fjor, i første omgang gjennom innleid mekaniker med bil, samt en oppgradert pit med telt og norske farger. Små men viktige grep som bygger team og som gir rytterne ro og fokus uten det stresset som kan oppstå når sykkel må repareres og klargjøres for konkurranse. Støtteapparatet bestod av Leder Bjørn Ballangrud, mekaniker Sam Baeten, samt mekaniker og altmuligmann Arnebjørn Vestavik.

En mann ned på trening

I verdenscupen er det ikke veldig mye tid til trening i løypene, så det er viktig å bruke den knappe tiden godt og raskt komme opp i høy fart. En som dessverre kom litt for fort opp i fart var vår ene junior, Ole-Herman, som allerede første treningsdag kom litt for fort inn i et skikkelig rufsete parti og gikk over styret i høy hastighet. Det ble fort klart at han fikk medlemskap i klubben for syklister som har knekt kragebenet, og fikk seg en tur på sykehuset i Lourdes.

 Våre øvrige ryttere gikk det heldigvis bedre med, og alle kom seg greit igjennom treningene uten de store problemene. Selv for vår mest rutinerte utøver, Isak Leivsson, tok det tid å få opp fart på treningene, og han slet litt med å finne rytmen frem mot kvalifiseringen på lørdag. Da løsnet det for øvrig for vår beste mann! Brage kunne rapporter om litt våte forhold under trening for B-puljen, men det hindret ham ikke i å få opp farten og han tok med seg en god følelse inn til kvalifiseringen.

Tøffere krav og hardere konkurranse

I utfor verdenscup er det 80 senior herrer som kvalifiserer seg og kun 20 junior herrer. I fjor var det 30 juniorer som gikk videre fra kvalifiseringen, så kampen om finaleplass for våre juniorer har blitt skikkelig tøff og vesentlig hardere enn tidligere.

To mann videre til finale

- Først ut i kvalifiseringen er juniorene, og etter at Ole-Herman gikk ned med brukket krageben på treningen, hadde vi bare igjen Brage i denne klassen. På tross av en del nerver før start og litt rotete kjøring i toppartiet, klarte Brage å komme seg videre til finalen med en godkjent 18. plass. Da var første delmål i boks, sier Ballangrud.

Deretter var det seniorenes tur. Først ut av våre var Isak, som er ranket høyest av våre ryttere og den som normalt kjører raskest av våre i verdenscupen.

- Det viste seg raskt at Isak hadde funnet rytmen og leverte et meget solid run og kvalifiserte seg med god margin på en 45. plass. Nestemann ut var Henrik. Vi visste at det ville bli tøft å klare å kvalifisere seg blant så mange gode ryttere, men Henrik er en dyktig rytter som på sitt beste er fullt i stand til å nå en finale. Henrik kjørte et kontrollert og godt run helt til han fikk en full stopp i bunnen av løypa. Dermed holdt det dessverre ikke til en finaleplass denne gangen, men han tar med seg en god følelse av at farten er der. Resultatet viste dermed at vi etter kvalifiseringen hadde 2 av 3 kjørbare ryttere videre til finale på søndag. Absolutt godkjent, sier Ballangrud.  

Finale med solide norske prestasjoner og lunefulle værguder

På søndagens finale var det som vanlig juniorene som var først i gang. Brage leverte et mye bedre run enn i kvalifiseringen og forbedret seg med hele 7 sekunder. Dette gav ham lang tid i hot-seat og han endte til slutt opp på en 8. plass.

- Brage var selv superfornøyd med dette resultatet, og i tillegg gjør det at han i neste verdenscup får være med i A-puljen sammen med de aller raskeste i verdenscup-sirkuset! I praksis betyr dette at han får bedre treningstidspunkter, samt 1,5 time ekstra treningstid i løypa, sier landslagsleder Ballangrud.

Litt senere på dagen var det Isak sin tur i den aller tøffeste klassen.

- Vi visste at værmeldingen spådde regn og vind, så vi dro opp på start med gjørmedekkene i høy beredskap, men på tross av noen saftige vindkast og noen ertende regndråper, holdt løypa seg tørr og fin når Isak kjørte, forteller Ballangrud.

- Isak klarte å forbedre seg 4 sekunder fra en allerede god tid i kvalifiseringen, så vi visste at han var sikret en god plassering. Da det gjenstod 20-15 av de raskete rytterne i menn elite kom det et formidabelt værskifte med kraftige vindkast, tåke og regn. Dette gjorde at rytterne en etter en kom ned løypa sidelengs og baklengs på såpeglatte forhold. Ingen av de beste rytterne i verden klarte å snike seg foran Isak, og han endte til slutt opp på en solid 25. plass. Isak selv synes det er litt kjipt å få en så god plassering på grunn av været, men han kjørte uansett bra, samlet viktige verdenscup-poeng og kunne konstatere at det ble en knallbra start på sesongen.

God start og spennende fortsettelse

- Alt i alt er vi veldig godt fornøyd med sesongstarten til laget i årets WC. Dessverre har vi 3 ryttere på skadelisten allerede tidlig i sesongen. Likevel ser vi frem til fortsettelsen. Vi har vist at vi har gode ryttere som kan prestere på det nivået som trengs, avslutter Ballangrud.

Neste verdenscup er 4. juni i legendarisk Fort William i Skottland. Det vil også for dette WC-rittet bli gjort eget laguttak. 

Norske plasseringer

Menn elite

25. Isak Leivsson

112. Henrik Myhrvold

Menn junior

8. Brage Vestavik

DNS Ole-Herman Bergby

Alle resultater:

  • Utfor

Nyheter Utfor

Simen Smestad med vakre Siljan-sjøen i Gesunda som bakgrunn. Foto: Anki Eriksson   Finalerittet i Scandinavian...
For første gang landslagets historie kom alle ryttere til finalen i WC. 3 av 3 er rett og slett imponerende og lover...
Hilde Sangesland Strædet vant damenes utforkonkurranse på Voss. Foto: Tor-Einar Wahl Andre versjon av Scandinavian...
Zakarias Blom Johansen har tidligere vært på landslaget i utfor, men har gått over til enduro. I 2016 vant han den...
Zakarias Blom Johansen fra SK Rye/Specialized Nordic vant det siste rittet i Enduro-serien i helgen - denne gang i...
Norges Cykleforbund har tatt ut fire ryttere til årets VM i Utfor som arrangeres i Val Di Sole. VM utfor for 2016...
Det ble seier til Frikk Hess-Bolstad, Hilde Strædet og Lars Vatnebryn Sandviken under NM utfor 2016 i Hafjell. I M...
Zakarias Blom Johansen vant i helgen det tredje rittet i Specialized SRAM Enduro Series i Schöneck, Tyskland. Da står...
Hilde Sangesland Strædet dro hjem seieren i klasse dame senior.   Den nordiske cupen i utfor ble arrangert i...
NorgesCup ritt og Scandinavian DH Cup nummer to for sesongen var satt til Voss under Ekstremsportveko denne helgen....