Dries van Gestel vant 1.etappe i Tour des Fjords | NCF

Dries van Gestel vant 1.etappe i Tour des Fjords

Tøff etappe fra Balestrand til Førde

Foto: tourdesfjords.no/Mario Stiehl

Overraskelsesmann vinner åpningsetappen av Tour des Fjords

Dries van Gestel er første etappevinner i den femte utgaven av Tour des Fjords som i dag startet i Sogn og Fjordane. Den 22 år gamle Sport Vlaanderen-rytteren fra Belgia slo Daniel Turek (Tsjekkia/Israel Cycling Academy) og Hector Saez (Spania/Caja Rural) etter at et brudd gikk hele veien inn på den 189,8 km lange åpningsetappen fra Balestrand til Førde.

Andremann, Daniel Turek, sanket mange poeng under etappen og blir førstemann i den gule Uno-X-ledertrøya. Beste nordmann var August Jensen (Team Coop). Han kom inn som andremann i hovedfeltspurten som ble vunnet av Edvald Boasson Hagens lagkamerat Youcef Reguigui (Algerie). Boasson Hagen rullet inn sammen med hovedfeltet på en 25. plass.

For Dries van Gestel var dette den største seieren så langt i hans karriere. Belgieren dro nytte av godt samarbeid i bruddet og også det dårlige været. "Da vi kom inn på runden i Førde klarte vi fortsatt å ha ett minutt på hovedfeltet", sier van Gestel. "Jeg visste at jeg ikke var den beste spurteren i gruppen, men min lagleder sa jeg bare måtte gå for det, og heldigvis var beina mine fortsatt gode nok etter denne tøffe etappen."

Van Gestel var del av et brudd bestående av fem ryttere som stakk allerede etter den første klatringen på Gaularfjellet, 130 kilometer fra mål. De klarte altså å holde helt inn, til tross for Dimension Data og Team Sunwebs tøffe jakt. Norske Ole Forfang (Joker-Icopal) var også med i bruddet, men slapp noen få kilometer fra mål. "Jeg er veldig skuffet. Vi hadde en god sjanse i dag, men jeg slapp og Kristoffer Skjerping var i dårlig posisjon i spurte, så når dagen nå er ferdig står vi her med ingenting", sa Forfang, selv om lagkamerat Markus Hoelgaard tok bakketrøyen.

Var 130 kilometer i brudd
Sogn og Fjordane bød på et naturskjønt bakteppe for åpningsetappen, med snødekte Gaularfjellet, en første-kategoristigning og den høyeste toppen (763 m.o.h.) i årets Tour des Fjords. Bare 30 kilometer etter starten i Balestrand i Sognefjorden, Norges lengste og dypeste fjord, uhindret av de noe kjølige temperaturene klarte 11 ryttere å bryte fra hovedfeltet for å kjempe om klatrepoeng. Oppmuntret av hundrevis av entusiastiske fans, hentet norske Markus Hoelgaard (Joker-Icopal) 10 poeng, nok til å få bære den rødprikkete Santander-klatretrøya i morgen.

Etter en kald, våt og langsom nedstigning fra Gaularfjellet, angrep Torkil Veyhe (Danmark/ColoQuick-Cult) fra Færøyene fra bruddet som kort tid senere ble hentet inn av hovedfeltet. Veyhe fikk snart selskap av van Gestel, Turek, Saez og Forfang. Gruppen fikk en luke på nesten syv minutter og hentet poeng på Rørviksfjellet (kategori 2) og spurten på Vassenden, som Turek vant. Etter en runde rundt naturskjønne Jølstravatnet tok Edvald Boasson Hags lag Dimension Data ansvar og begynte å hente forspranget med støtte fra Team Sunweb, men hovedfeltet klarte ikke å hente bruddet og endte 26 sekunder bak etter de to lokale rundene i Førde.

Morgendagens andre etappe går fra Brekke i Gulen til Norheimsund (185 km), med klatringen opp Kvamskogen (kategori 2) 45 km før mål. En tøffere finish enn den vi så i dag venter rytterne, med muligheter for offensive ryttere å endre resultatlisten og gi en første indikasjon på hvem som er de viktigste utfordrerne for den sammenlagtseieren.

Etappe 1: Balestrand – Førde (189,8 km)
1. VAN GESTEL Dries (Bel/Sport Vlaanderen-Baloise) 4:35.16
2. TUREK Daniel (Cze/Isreael Cycling Academy)
3. SAEZ BENITO Hector (Esp/Caja Rural-Seguros RGA)
4. VEYHE Torkil (Den/ColoQuick-Cult)
5. REGUIGUI Youcef (Alg/Dimension Data) + 0.26
6. JENSEN August (Nor/Team Coop)

Sammenlagt etter etappe 1
1. TUREK Daniel (Cze/Isreael Cycling Academy) 4:35.02
2. VAN GESTEL Dries (Bel/Sport Vlaanderen-Baloise) + 0.02
3. SAEZ BENITO Hector (Esp/Caja Rural-Seguros RGA) + 0.10
...
5. FORFANG Ole (Nor/Joker-Icopal) + 0.35


Daniel Hoelgaard i klatretrøya etter dagens etappe.

  • Landevei

Nyheter Landevei

Det har vært et fantastisk VM i Bergen, noen mener det er det beste mesterskapet som har blitt gjennomført noensinne....
Peter Sagan gjorde det igjen. For tredje året på rad tok han verdenmestertittelen for Slovakia. Søndagens VM-ritt for...
Chantal Blaak vant det historisk lange rittet for kvinner elite med et enormt støt 8 kilometer før mål. Skrevet av...
Skrevet av Tobias Dahlberg Carlsson/Kristian Arnesen Strømshoved – Jeg visste at formen var bra og jeg ville vise...
Marseillaisen runget over Torgalmenningen da Benoit Cosnefroy fra Frankrike tok gull på herrenes U23 fellesstart....
Elena Pirrone støtet fra nedover, kjørte siste runden solo og kunne tilslutt juble for nok en VM-tittel. Skrevet av...
Knuste både forhåndsfavoritt Chris Froome og fjorårets verdensmester Tony Martin. Med Tour de France stemning opp...
Vår beste rytter på tempoen, Vita Heine. Annemiek van Vleuten har kjempet en hard kamp for å komme tilbake til...
Andreas Leknessund var for favoritt å regne før tempoøvelsen for menn junior. Dessverre holdt det ikke helt inn for...
Mikkel Bjerg tok gullet på tempo for menn U23. Det er deilig å være dansk i Norge. Skrevet av Kristian Arnesen...